- Dette må stanses nå, sier generalsekretær Kjetil Aa. Solbakken i Norsk ornitologisk forening (NOF).

Han står ved utløpet av Hotranvassdraget i Skogn hvor rundt 2000 grågjess og kortnebbgås holder til denne dagen. Nærmeste nabo er papirfabrikken på Fiborgtangen noen hundre meter lenger nord. Både papirfabrikken og fuglelivet har levd problemfritt side om side i mange tiår, men nå tar steinmassene store jafs av det verdifulle våtmarksområdet.

Les også: Nettverk av verneområder

- Ta til vettet

- Dette kan ikke fortsette, sier Solbakken, som ber Norske Skog, som en internasjonal bedrift med et godt rykte, om å ta til vettet før det er for sent.

Også leder i NOF avd. Nord-Trøndelag, Kjell Thore Leinhardt, er fortvilet over det som skjer. Han mener store naturverdier går tapt hver eneste dag som utfyllingen fortsetter.

- Bare siden ferien har det fremtidige industriområdet spist seg 30 meter lenger inn i fuglenes matfat. Det er registrert 179 ulike fuglearter i dette våtmarksområdet, hvor 25 arter er på den norske rødlista over trua og sårbare arter. Dette er vi forpliktet til å ta vare på, mener Leinhardt.

Internasjonale forpliktelser

Generalsekretæren mener utfyllinga ikke er forenlig med de nasjonale og internasjonale forpliktelser Norge har for å ta vare på og stanse tap av biologisk mangfold og verdifulle naturområder.

- Vi er kjent med at det foreligger en eldre reguleringsplan for området, som åpner for at deler kan fylles ut slik det nå gjøres. Vi mener imidlertid at dagens kunnskap om naturverdiene i området må vektlegges tyngre, og reguleringsplanen må revideres slik at våtmarksområdet spares.

Solbakken er fullt klar over at vedtakene er lovlige, og at dette ikke er miljøkriminalitet.

- Men de viktigste tapene av naturverdier skjer som regel gjennom lovlige tiltak i Norge. Norske Skog og Levanger kommune må selv føle behov for å redde fjæra, mener han.

Våtmarksområdet på Hotran er en viktig del av Trondheimsfjorden «Important Bird Area». Dette betyr at det er anerkjent av Birdlife International som et område av internasjonal betydning for våtmarksfugler.

Les også: Til glede for folk og fugl

Bestander i fritt fall

Solbakken mener utfyllinga skjer i en tid da nyhetsbildet ellers er preget av at bestander av fugler er i fritt fall. NOF stiller alvorlige spørsmålstegn ved miljøprofilen til bedriften og kommunen som gjør naturødeleggelsene mulig.

- Verdien Hotran har som fugleområde er godt dokumentert det siste tiåret, men det var ikke like godt kjent da den gamle reguleringsplanen ble vedtatt i 2000, sier han.

Det som er gjort fram til nå har vært lovlig. Det som gjøres videre etter at alle parter er informert om områdets store verneverdi, vil være bevisst ødeleggelse av nasjonale og internasjonale miljøverdier. Det er fortsatt mulig for Levanger kommune å lage en ny reguleringsplan der den siste delen av fjæra restaureres og avsettes som naturvernområde, og omfattende ny kunnskap gir grunnlag for det. Men det er selvsagt fortsatt mulig å fortsette med skylappene, ødelegge Hotran, og i neste åndedrag synes det er svært så trist at det går dårlig med våre fuglebestander!- Dette må stanses nå, sier generalsekretær Kjetil Aa. Solbakken i Norsk ornitologisk forening (NOF).

Tåler ikke innskrenkninger

Administrerende direktør Amund Saxrud i Norske Skog Skogn ønsker ikke å kommentere hvor mye av våtmarksområdet de vil fylle ut.

- Hele området er regulert til industriformål og vi forholder oss til dette. I 2010 ble kravene til deponering av aske endret slik at vi nå deponerer asken i Valum steinbrudd. Steinen derfra brukes nå til overdekning av det eksisterende akedeponiet ved papirfabrikken og til videre utfylling av området. Hvis dette ikke hadde vært mulig ville det har påført oss store ekstrakostnader. Innskrenkninger i bruk av vårt industriområde, vil true vår fremtid som industribedrift, mener Amund Saxrud.

Generalsekretær Kjetil Aa. Solbakken og lokallagsleder Kjell Thore Leinhardt i Norsk Ornitologisk Forening mener fugleområdet i Hotran ved Norske Skog på Skogn er i ferd med å bli rasert. -Dette kan ikke fortsette, sier de to.