- Visjonen om å skape et fagmiljø som skal konkurrere i prestisje med Norges Handelshøyskole kan bli virkelighet, mener Espen Gressetvold, dekan ved Handelshøyskolen i Trondheim, Hist.

Det er det faglige slektskapet og samspillet som teller når Høgskolen i Sør-Trøndelag, Høgskolen i Ålesund og Høgskolen i Gjøvik fusjoneres med NTNU. Tautrekkingen er i full gang. En arbeidsgruppe har krympet alternativene og sitter igjen med to hovedmodeller. Én smal løsning med fem fakulteter og én bred med åtte. Saken skal til høring senere i høst og i februar spikrer NTNU-styret hva som blir løsningen.

Den brede modellen skiller seg fra den smale ved at disse fagområdene blir egne fakulteter:

Økonomi og ledelse

Helse- og sosialfag

Naturvitenskap

IT og matematikk

Medisin

Dette sa statsminister Erna Solberg om «nye NTNU»

Vil ruve

- Våre ansatte er tilhengere av et eget økonomifakultet, sier Gressetvold.

- Det vil bli et så stort og faglig tungt miljø at det blir synlig både i Norden og i Europa. Samtidig får vi en spennende bredde ved å koble siviløkonomer, samfunnsøkonomer og sivilingeniører i industriell økonomi. Et eget fakultet betyr mer samarbeid på tvers mellom miljøene, og vil være mer attraktivt både for studenter og ansatte. Fakultet for «business og management» er en vanlig organisering ved universiteter rundt om i verden.

- Er ambisjonen å bli en ny Norges Handelshøyskole i Bergen?

- Jeg har stor respekt for NHH, men over tid kan vi få samme status. Vi har fordelen av at vi er koblet til et breddeuniversitet med teknologisk hovedprofil. Det gir unike muligheter innen entreprenørskap, innovasjon og kommersialisering.

Gressetvold peker på at både utdanningsmiljøer og næringslivet i Trondheim lenge har arbeidet for å bygge et slagkraftig økonomimiljø. Både Gjøvik og Ålesund har utdanninger i økonomi og administrasjon som kan inngå i et økonomifakultet.

Ti ting som er kjekt å vite om fusjon

Mye helse

Helse- og sosialfagene ved Høgskolen i Sør-Trøndelag ønsker seg et stort fakultet som inkluderer dagens Det medisinske fakultet ved NTNU.

- Vi ser det som en styrke med en samling av et stort fakultet som rommer helse- og sosialfagene. Ved å samle helseprofesjonene kan vi bedre løse samfunnsoppdraget, sier Torunn Askim, prodekan for forskning ved Hist. Hun påpeker at en del av de ansatte synes sosialfagene mer naturlig hører sammen med samfunnsvitenskapene enn sammen med helsefagene.

Det medisinske fakultet ønsker at et nytt helsefakultet skal inkludere klinisk psykologi og helseutdanningene fra høyskolene.

Sammendrag av stortingsmeldingen om fusjon

Et fagfelt der NTNU og Hist trekker i hver sin retning, er lærerutdanningene. Fagmiljøet ved Hist ønsker et eget utdanningsfakultet, mens lærer/lektorutdanningen ved NTNU ikke vil ha en slik løsning.

I dag er IT/matematikk og naturvitenskap fordelt på to fakulteter ved NTNU. I den smale modellen ser man for seg at de skal operere sammen og inkludere høyskolemiljøene.