- Naboene har inntatt et fullstendig feilaktig rettslig syn, tatt seg til rette og okkupert annen manns grunn. Vi har bilder fra 2008 som viser at det ikke var noe gjerde på eiendommen. Dette ble satt opp i 2010. De har tatt i bruk kommunens og vår klients eiendom, sier Geir Hegle ved Immer Advokat.

Han representerer Nedre Granåslia 1 AS, og sier at det var etter nabolovens paragraf 12 (se faktaboks) at utbyggeren ba entreprenøren fjerne ekteparet Ødegårds trær og gjerde på Brundalen i Trondheim. De har gått til sak mot utbyggeren, og krever stans i arbeidet på eiendommen samt erstatning.

Gravingen av hullet som delvis foregår på pensjonistenes eiendom sier Hegle at de har samtykket til.

- De fikk et varsel om å fjerne det som de med viten og vilje hadde plassert inne på vår klients eiendom, men det gjorde de ikke. Da ga naboloven oss hjemmel til å fjerne det som ulovlig var satt ned.

Bøter på 10 millioner

Hegle sier at utbyggeren vil kunne få store økonomiske problemer fordi Ødegård kommer med det han kaller uholdbare anførsler.

- Det er utarbeidet en utomhusplan som viser asfaltering, sykkelparkering og søppelkonteinere nede i bakken hvor renholdsverket skal komme til. Man trenger hele eiendommen sin, og kan ikke akseptere at andre folk ulovlig og forsettlig tar seg til rette på annen manns grunn.

Det er overtakelse for 50 prosent av leilighetene i midten av april, og dersom prosjektet ikke er ordnet opp etter utomhusplanen, vil det ifølge Hegle ikke bli gitt brukstillatelse for noen av leilighetene.

- Da påløper det en dagmulkt på 100 000 kroner, og den regningen skal naboene få betale. I så fall vil det i løpet av de 100 dagene som dagmulkten løper bli presentert et krav på 10 000 000 kroner. Vi vil kreve at de stiller en bankgaranti på et beløp tilsvarende det når vi skal i retten.

- Må bygge om taket

- Ødegård sier at trærne sto der da de flyttet inn for nesten 30 år siden.

- Trærne har stått delvis inne på vår klients eiendom og er blitt så store at de måtte fjernes. Det interesserer meg ikke om de har stått der fra arilds tid heller. De skal bort.

Også nabo Tore Moes takutstikk og hekk må vike for utomhusplanen til byggeprosjektet, sier Hegle.

- Han har bygd garasjetaket sitt 30 centimeter inn der bilene skal stå. Der raser det snø ned, og sånn kan vi ikke ha det. Han må bygge om garasjetaket sitt.

Ambjørg og Per Kristian Ødegård har havnet i nabotvist med Nedre Granåslia 1 AS. Bak Per Kristian ruvet det tidligere to furutrær som hindret innsyn. Foto: Joakim Slettebak Wangen
Slik så det ut da alle trærne fortsatt sto i hagen. De to i forgrunnen ble fjernet etter enighet mellom Ødegård og utbygger. Foto: Privat
Slik så det ut i midten av mars. Foto: Joakim Slettebak Wangen