Søndag 11. juni står politiet på avstand og følger med når tre litauere (20, 26 og 29) møtes ved Coop-butikken i Åsen sentrum i Levanger. De mistenker at det skal skje en overlevering av et parti amfetamin. At politiet befinner seg akkurat der på dette tidspunktet er resultatet av en langvarig etterforskning av et miljø fra Litauen. Etterforskningen startet allerede i 2016.

Fant narkotika

I midten av oktober i fjor gjorde trondheimspolitiet et stort beslag av narkotika i Falstadskogen på Ekne i Levanger. Beslaget lå gjemt i skogen. Funnet har politiet valgt å holde hemmelig - inntil nå.

- Det var vår jobbing mot dette litauiske miljøet som gjorde at vi avdekket narkotikabeslaget, sier politioverbetjent John Torger Konstad, fagleder for team for organisert kriminalitet/narkotika ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Både før og etter funnet holdt politiet området rundt Falstadskogen under oppsikt. De observerte flere ganger at den nevnte 20-åringen samt en annen litauer (48) dukket opp i området, ifølge en kjennelse fra Sør-Trøndelag tingrett.

Ingen konkrete personer er så langt siktet etter narkotikabeslaget, men politiet har holdt de to litauerne under oppsikt siden.

- Har jobbet uten stopp

- Etter at vi gjorde funnet, har vi jobbet mer eller mindre uten stopp med denne saken, sier Konstad.

Etterforskningen avdekket blant annet at 20- og 48-åringen 5. oktober i fjor gikk til innkjøp av GPS-utstyr ved en el-butikk i Levanger. I forbindelse med kjøpet, spurte de betjeningen om det var mulig å taste inn GPS-koordinater på utstyret, ifølge den samme kjennelsen fra tingretten.

Konstad opplyser at politiet i forbindelse med etterforskningen også har samarbeidet med litauisk politi. Og det var informasjon fra Litauen som gjorde at politiet visste at 20- og 48-åringen hadde planer om å møte konkrete personer 11. juni.

Hadde GPS-koordinater

Kort tid etter at 20-, 26- og 29-åringene treffer hverandre på Åsen denne søndagen, kjører de videre til en rasteplass nord for Åsen - ved Nesvatnet. Politiet observerer at de etter en kort stopp kjører videre i hver sin retning. De to litauerne på 26 og 29 år kjører til Trondheim, hvor de blir stoppet og pågrepet. Politiet ransaker både bilen og mennene, men finner de ikke noe narkotika.

Politiet følger også etter 20-åringen. Han kjører fra Åsen til Falstadskogen - området hvor han har vært observert av politiet flere ganger tidligere. Litaueren går inn i skogen med en ryggsekk og 20 minutter senere kommer han ut igjen med den samme sekken. Han blir pågrepet kort tid etterpå.

I sekken til mannen finner politiet arbeidshansker, en bruk hagespade, en lapp med GPS-koordinater som samsvarer med stedet i Falstadskogen, samt det nevnte GPS-utstyret som han kjøpte sammen med 48-åringen på Levanger i fjor. Det ble også funnet en lapp som forklarer veien fra rasteplassen på Åsen og frem til Falstadskogen, ifølge rettsdokumentene fra tingretten.

Men politiet finner fortsatt ikke noe narkotika.

Løslatt etter resultatløs leting

På tross av det manglende narkofunnet, ble alle de fire litauerne fremstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett 14. juni. Mennene ble fengslet i én uke i rettsmøtene som gikk bak lukkede dører. Tingretten mente det var bevisforspillelsesfare, og grunn til å mistenke 20-, 26- og 29-åringene for å ha oppbevart en større mengde amfetamin da de møttes i Åsen. Når det gjelder 48-åringen, fremstår det for retten som han hadde en medvirkerrolle.

Fengsling: 14. juni ble fire litauere fremstilt for varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett. Politiadvokate Bente Bøklepp ved Trøndelag politidistrikt fikk medhold i at mennene måtte fengsles i én uke - selv om politiet på dette tidspunktet ikke hadde gjort noe narkobeslag som kunne knyttes til mennene. Dommerfulmektig Eli Husjord administrerte fengslingsmøtet.

I varetektsperioden fortsatte politiet letingen etter narkotikapartiet, som de mente befant seg et eller annet sted i Trøndelag. Blant annet ble rasteplassen nord for Åsen saumfart med narkohunder 20. juni. Det ble imidlertid fortsatt ikke funnet noe. Politiet ba derfor ikke om noen refengsling for litauerne, som dagen etter ble løslatt fra varetekt.

Fengslet nok en gang

Politiet fortsatte imidlertid letingen etter stoffet, og torsdag 22. juni fant de til slutt to kilo amfetamin i Falstadskogen.

- Det ble brukt narkohunder og vi gikk manngard, men det var én mann og en nevejobb som måtte til for å finne amfetaminet. Stoffet ble funnet 50 meter unna stedet hvor narkotikabeslaget lå i fjor høst, sier Konstad.

Denne pakken inneholdt to kilo amfetamin.

Dagen etter ble 20- og 48-åringen pågrepet på en adresse i Nord-Trøndelag, og nok en gang fremstilt for varetekt i Sør-Trøndelag tingrett. De er begge siktet for oppbevaring av stoffet. Det er også de to siste litauerne, men de tok flyet hjem etter at de var løslatt fra varetekt, opplyser Konstad.

De to pågrepne mennene ble 23. juni varetektsfengslet i fire uker. Tingretten var enig med politiet i at det er en fare for at de vil stikke fra landet om de løslates. Retten la i kjennelsen vekt på at 20-åringen hadde GPS-koordinatene til stedet hvor amfetaminet ble funnet. Koordinatene på lappen lå innenfor en radius på tre meter fra funnstedet, ifølge kjennelsen. Den siktede 48-åringen ble også denne gangen omtalt som en tilrettelegger for 20-åringen. Retten viste til at 20-åringen bodde i leiligheten til 48-åringen natten før han ble observert i Falstadskogen og at han ved tidligere besøk i det samme området kjørte en bil som trolig 48-åringen har formidlet.

- Slik vi ser det kan vi nå ha stoppet en begynnende tilførselsåre av narkotika fra Øst-Europa til Trøndelag, sier Konstad.

Politiet fant denne pakken med to kilo amfetamin nedgravd i Falstadskogen

Alle nekter skyld

Advokat Torfinn Svanem forsvarer 48-åringen, som i kjennelsene omtales som en tilrettelegger. Mannen har i perioder bodd og jobbet i Norge.

- Han nekter straffskyld for oppbevaring av narkotika. Han mener at han ikke har noe med dette å gjøre, og har ikke medvirket til oppbevaring, sier Svanem.

Frode Wisth, som forsvarer 20-åringen, opplyser på sms at også hans klient nekter straffskyld. Det samme gjør 26-åringen som forsvares av advokat Arve Opdahl.

- Han har hele tiden sagt at han ikke har kjennskap til noe kriminelt, sier Opdahl.

29-åringens forsvarer er Tore Angen.

- Min klient nekter for alt, skriver Angen i en tekstmelding til Adresseavisen.