–Vi håper det blir et yrende folkeliv her i sommer, sier arkitekturstudentene Anders Gunleiksrud og John Haddal Mork.

Med god hjelp fra Sintef-forsker Nathalie Labonette har de to konstruert ei gangbru, eller en pir, som gjør at man kan gå flere meter ut i elva og beundre bryggerekkene på begge sider av elva fra et helt nytt perspektiv.

Tidligere i uka ble den 13 meter lange brua heist på plass på Kongens gates allmenning i Kjøpmannsgata, rett ned for Kongens gate. Spenningen var stor da konstruksjonen ble plassert på betongelementene, og arkitektstudentene smilte bredt. Hvis alt går etter planen, kan den åpnes for publikum torsdag. Brua skal også lyssettes.

Skal stå i to år

Brua vil sette preg på et sentralt byrom i minst to år framover. Den er midlertidig og skal etter planen ikke stå lenger enn i to år.

– Men den er bygget for et mye lenger liv. Når de to årene er gått, blir det kanskje bruk for den et annet sted, sier de to studentene, som har laget brua fra A til Å.

Skapt på tegnebrettet

De har skapt den på tegnebrettet, jobbet tett med Sintef under konstruksjonen og fulgt produksjonen. Da brua var på plass i går morges, dro de selv til boltene som forankrer den på betongelementene.

–Dette er et kjempeprosjekt. Denne brua vil trekke folk, sier Viggo Øie, som eier nabobrygga, Kjøpmannsgata 25, der Peppes Pizza har holdt til siden 1972.

Skape liv i Kjøpmannsgata

–Prosjektet er et viktig ledd i arbeidet med å skape mer liv i Kjøpmannsgata, sier Einar Aassved Hansen, kommunaldirektør for byutvikling.

Han minner om at for å bevare bryggene, er det viktig å fylle dem med aktivitet. Alt som kan skape mer folkeliv i Kjøpmannsgata, kan bidra til det.

–Kommunen eier ingen brygger, så vi er helt avhengig av å ha eierne med oss. Men jeg har inntrykk av at de setter pris på det vi gjør. Mer aktivitet øker verdien på eiendommene. I formannskapet i neste uke legger vi dessuten fram en sak om å gi tilskudd til utbedring av pælene som bryggene står på. Mange av dem er i dårlig forfatning. Og vi har Riksantikvaren med oss, sier Aassved Hansen mens han spent følger med på monteringen av den nye brua.

Skal bygge trapp

Kommunen er i gang med flere prosjekter for å bevare og vitalisere de verdifulle bryggerekkene. Skråningen mellom gatas nedre og øvre løp er i dag et hinder. Derfor blir det i august bygget ei trapp ned til Kongens gates allmenning som vil gjøre adkomsten til elva lettere.

Gangbrua er også et ledd i det kommunale prosjektet En blå tråd, som går ut på å skape større aktivitet langs elva.

–Denne brua er gull verdt for oss som jobber med En blå tråd. Vi er i gang med flere aktiviteter. I år vil mye dreie seg om Kjøpmannsgata, men vi har også arrangementer i Kanalen og på Fosenkaia. Tidlig i juli åpner vi en utstilling i Ravnkloa om aktiviteten rundt Nidelva, forteller prosjektleder Nadja Sahbegovic på byplankontoret.

Båtbyggerverksted

Sent i september arrangerer En blå tråd båtbyggerverksted på Kongens gates allmenning. Det skjer samtidig med den store, nordiske konferansen Wood Future, der arkitekter, produsenter og andre i byggebransjen skal snakke om verdien av tre som byggemateriale.

–Monteringen av denne brua er også et oppspill til konferansen, sier Nadja Sahbegovic.

Fagfolkene som kommer, vil nok interessere seg for konstruksjonen av brua. Den er et resultat av et samarbeid mellom de to arkitektstudentene og andre fagfelt, først og fremst Nathalie Labonotte ved Sintef, som har gjort ingeniørjobben.

–De har jobbet med samme digitale modell hele veien. Det gjør det mye enklere for ulike faggrupper å jobbe tett sammen under hele prosessen, sier Bendik Manum, førsteamanuensis i arkitektur ved NTNU.

Pir i elva: Ny bru/pir heises på plass på Almenningen i enden av Kongens gate. Arkitektstudentene Anders Gunleiksrud (i midten) og John Haddal Mork i samtale med Sintef-forsker Nathalie Labonnote. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Kommunal støtte: Den nye brua inngår i kommunens arbeid med å skape mer folkeliv i Kjøpmannsgata, forteller Nadja Sahbegovic (t.v) og Turid Helle fra byplankontoret i Trondheim kommune. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN