Innsamlingskontrollen fraråder å gi store pengebeløp til en organisasjon som ikke er godkjent.

– I Norge er det fritt frem for å samle inn penger, men vi oppfordrer til kun å gi til de organisasjonene som er registrert i Innsamlingsregisteret, og frivillig lar seg kontrollere. Det er de som fortjener givernes tillit, sier Børre Hagen, daglig leder i Innsamlingskontrollen (IK).

IK er en stiftelse som godkjenner og etterprøver at penger som samles inn til organisasjoner brukes slik de er lovt. 103 organisasjoner er per i dag klarert av IK, men de har ennå ikke mottatt noen søknad fra Streetlight.

– Vi er i dialog med dem om dette, og følger jevnlig opp. Vi ønsker å vite hvordan de har drevet i tiden før de gikk fra 1 til 15 millioner i inntekt på kort tid. Vi kan ikke uttale oss videre om deres drift før vi har fått regnskapet og tallene inn hos oss, sier Hagen.

Skoleinnsamlinger

Denne uken har Erlend Johannessen reist rundt på skoler i Trondheim for å fortelle om Streetlights arbeid på Filippinene, og for å takke for bidrag som organisasjonen har fått.

– Det er skoler som har vært med oss i mange år, og vi synes det er viktig at de får et innblikk i organisasjonens arbeid, sier han.

Samtidig beklager han at godkjenningen i IK ikke er på plass.

– Vi ønsker å være en del av Innsamlingskontrollen, og det er noe vi jobber veldig hardt med, sier han.

I dag vil han få 106 000 kroner av elever ved Ugla skole.

Rektor Trine Lenschow sier de er klar over at organisasjonen mangler godkjenning, og at dette er noe de har vurdert.

– Vi har fått noen innsigelser fra foreldre, og har derfor sagt at hvis de ønsker å gi penger til en annen veldedig organisasjon, så kan de gjøre det. Men dette er en demokratisk avgjørelse blant elevene, og vi ønsker at ungdommene skal få bestemme. Samtidig tenker vi at Streetlight er en organisasjon som er blitt kastet ut i det, og har lært masse. Vi føler oss trygg på at pengene går dit de skal, sier Lenschow.

Flatåsen skole gir 75 000 kroner, og rektor Hilde Klungsøyr sier de ikke har reflektert over at skolen ikke er IK-godkjent.

– Erlend er en tidligere elev ved skolen. Hadde det vært noen andre hadde jeg vært skeptisk, men jeg føler meg trygg på at disse pengene kommer dit de skal, sier Klungsøyr.

Rundt hjørnet

Streetlight har nå samlet inn 15 millioner kroner i kjølvannet av tyfonen på Filippinene 8. november i fjor. I desember sa styreleder Robert Hoven at de skulle melde seg inn i Innsamlingskontrollen.

Nå er en løsning rett rundt hjørnet, ifølge styrelederen.

– Det har tatt litt lengre tid enn vi hadde håpet og trodd, og dette har litt med den kaotiske situasjonen på Filippinene å gjøre. Vi er heller ingen stor organisasjon som kan sette inn store ressurser på dette. Vi har kun én ansatt i 20 prosent stilling. Vi må prioritere hva vi skal bruke ressurser på. Men vi har jobbet kontinuerlig med dette, og har holdt Innsamlingskontrollen løpende orientert. I løpet av helgen håper vi å få sendt inn de nødvendige papirene, sier Hoven.

Han sier de er 100 prosent avhengige av frivillige gaver for å drive organisasjonen, og at det derfor er det utenkelig å ikke ta imot gaver fra frivillige.

– Jeg håper ikke vi har mottatt penger fra noen som er usikker på hvordan pengene brukes. Det er det ingen grunn til. Vi har full åpenhet om hva pengene går til, understreker Hoven.

Robert Hoven sier at arbeidet har tatt lengre tid enn organisasjonen hadde håpet og trodd. Foto: jens petter søraa