I kontrollene fant inspektører fra Miljødirektoratet bare fire ulovlige myggmidler.

– De fire produktene inneholdt kjemiske stoffer som ikke er tillatt i myggmidler, sier sjefingeniør Jorun Holme i Miljødirektoratet.

– Vi har ikke grunn til å tro at noen av de ulovlige produktene vi fant under kontrollene representerer noen helsefare for forbrukerne, legger hun til.

Resultatene er bedre enn ved forrige aksjon i 2005, og tyder ifølge Miljødirektoratet på at de fleste leverandørene og importørene av myggmidler følger regelverket.

– Vi er godt fornøyd med resultatet av kontrollene, sier Holme.

I 20 butikker

Kontrollene ble gjennomført i midten av mai. Inspektørene besøkte ca. 20 butikker i Trondheim, Ålesund, Tromsø, Kristiansand og Oslo.

– De ulovlige produktene ble fjernet fra butikkhyllene og er trukket fra markedet. Tre av de fire er gamle produkter som er faset ut, men det sto igjen noen rester i hyllene, sier Holme.

I overkant av 70 produkter ble sjekket av inspektørene. De fleste produktene er til å smøre på hud og klær. Om lag 85 myggmidler er oppført i det norske produktregisteret, men under kontrollen avdekket inspektørene 20 produkter som ikke er registrert.

Leverandørene er pålagt å registrere produktene innen 1. september i år. Miljødirektoratet har ingen begrunnet mistanke om ulovlig innhold i disse 20 produktene, og det er derfor ikke krav om midlertidig stans i salget.

– Lovverket skjerpes regelmessig, og det er viktig at leverandører og forhandlere passer på at de ikke selger gamle produkter som ikke lenger er lovlige, sier tilsynsdirektør Bjørn Bjørnstad i Miljødirektoratet.

Faremerking

I Norge er det generelt trygt å kjøpe myggmidler, mener Miljødirektoratet. Regelverket krever at de aktive stoffene i myggmidlene er tillatt. Noen produkter inneholder kjemiske stoffer som krever faremerking på emballasjen. Produkter som inneholder DEET (dietyltoluamid), et mye brukt stoff i myggmidler, skal ha en spesiell advarselsmerking om at produktene ikke skal brukes på barn under tre år. Stoffet er farlig ved svelging og irriterer øyne og hud.

Miljødirektoratet fraråder generelt å bruke myggmidler på små barn. Ved bruk bør en voksen smøre litt av midlet i hånden før det påføres barnets hud. Hender bør ikke behandles fordi barnet kan putte fingre i munnen og få i seg stoffet på den måten, eller barn kan klø seg i øynene slik at de blir såre og irriterte av middelet.

Dårlig salg av myggmidler

Salget av myggmidler har vært dårlig siste ukene, men når solen titter frem eksploderer salget.

Dårlig vær de siste ukene gjør at folk velger å holde seg inne istedenfor på tur. Det merker sports- og friluftslivsbutikkene i byen på salget av myggmidler.

Thomas Hansen er butikkmedarbeider i Friluftsmagasinet på Tiller. Det skal ikke mye sol til før salget av myggmidler tar av.

– De siste ukene har vi ikke hatt stor pågang på grunn av det dårlige været. På lørdag ble det derimot litt oppholds, og da merket vi at flere kunder kom inn dørene.

«Roll-on» og spray er de mest klassiske typene folk velger når de skal beskytte kroppen for mygg.

Nye typer til beskyttelse

Selv om mange velger de tradisjonelle produktene, merker han at nye produkter blir mer og mer etterspurt. Et av disse er spray som inneholder permetrin (biocidaktivt stoff som brukes til å bekjempe uønskede organismer).

–Det er en alternativ spray som du kan bruke på tøyet. Midlet avviser insekter, og tøyet skal kunne vaskes seks ganger etter at det er sprayet, sier han.

Til Sverige

Et annet alternativ er å kjøpe klær som allerede inneholder permetrin. Disse klærne skal tåle 70 vask, og er et forholdsvis nytt produkt på markedet.

Hansen har hørt flere som drar til Sverige for å kjøpe myggmidler.

– Kundene har sagt at disse midlene er «sterkere», sier han.