Funnet kan bidra i jakten på risikofaktorer for screening for lungekreft.

Lungekreft er kreftformen som tar flest liv. Oppdages sykdommen på et tidlig stadium, er overlevelsen 50-60 prosent. Når sykdommen oppdages sent, nærmer overlevelsen seg null. Problemet er at lungekreft ikke har klare symptomer.

Omkring halvparten av den norske befolkningen har røkt, eller røyker fortsatt. En masseundersøkelse av alle røykere er ikke praktisert av noe land i Europa. Utfordringen er å finne risikofaktorer som kan begrense antallet som trenger screening.

Fant én risikofaktor

Dr. med. og overlege Peter Hatlen er ekspert på lungekreft. Som stipendiat ved NTNU studerte han data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (Hunt) og fant at røykere med hjerte- og karsykdommer er klart mer utsatt for lungekreft enn andre.

–Dette kan være med å avgrense hvem som kan ha nytte av en screening. Klarer vi å finne enda flere risikofaktorer, øker muligheten for at screening kan være effektivt, sier Hatlen. Han understreker at innføring av screening er et politisk spørsmål.

–Hva bør røykere med hjerte- og karsykdommer gjøre?

–Dessverre er det ikke symptomer å gå etter. Det viktigste man kan gjøre er å slutte å røyke. Min undersøkelse krever også å bli bekreftet av andre før vi kan utnytte den klinisk.

Peker mot årsak

Hatlens funn kan også være med på å kaste lys over årsakene til lungekreft.

–Hjerteinfarkt, hjertekramper, hjerneslag og lungekreft har antageligvis felles trekk. Kroniske betennelsesforandringer over mange år kan være en del av grunnen til at man kan utvikle lungekreft eller hjerte- og karsykdom. Kanskje vil det redusere lungekreftfaren hvis personer med hjerte- karsykdommer får betennelsesdempende medisin. Dette er ennå bare spekulasjoner, sier Peter Hatlen.

Ikke-røykere som har hjerte- og karsykdom har ikke større risiko for å få lungekreft enn andre. Hatlens tolkning er at betennelsestilstanden fra hjerte- karsykdommen alene ikke er nok til å utvikle lungekreft, men at samvirket med røyking gjør den farlig. Hatlens funn er publisert i siste nummer av det anerkjente Journal of Thoracic Oncology.