Gatesport: Erik «Børek» Bruset (fra venstre),Trond Wiger, Tore Reisch, Hans Aksel Choudhari, Mario Erichsen og Olav Sjelmo er drevne bassespillere, og tar i bruk både hæl, hode, lår og brystkasse når de spiller den trønderske sporten. Foto: mari vold

Før og etter kampene i fotball-VM i Brasil har en gjeng med basseentusiaster sett sitt snitt til å avholde verdensserien i basse.

–Verdensserien er resultatet av et ønske om å få flest mulig til å spille basse, sier Hans Aksel Choudhari, en av initiativtakerne.

SE VIDEO: Slik lager du en basse

Han har vært med å arrangere «VM» i basse de siste fem årene under kultur- og rockefestivalen Eat the rich på Svartlamoen.

–Det er viktig å sørge for at kulturarven lever videre, sier Choudhari.

Slik foregår det

Den særegne trønderske sporten oppsto i Trondheim på slutten av 1800-tallet. Seks spillere er i aksjon. De forsvarer hver sin ring på bakken. Det er tillatt å bruke alle kroppsdelene i spillet, foruten hendene. Om bassen havner i egen ring får man én prikk, og etter et visst antall prikker er man ute av spillet. Det mest vanlige er å spille til tre prikker. Vinneren er den som står igjen til slutt.

Tre pokaler på spill

Bassespiller Olav Sjelmo står i sin egen ring på fortauet og presser frem brystkassa. Han bruker den til å dempe gummiballen som kommer flyvende mot ham. Bassen faller mot bakken. Sjelmo bruker innsiden av foten til å sette et velplassert skudd i ringen til motspiller Mario Erichsen.

–Jeg liker å sette prikker på andre. Derfor ender det som regel med at jeg ryker ut kjapt, eller står igjen til slutt, sier Sjelmo.

I verdensserien har han et par seire, men kanskje enda flere kampresultater som han ikke vil snakke om.

SE VIDEO: Slik lager du en basse

De 43 spillerne som har meldt seg på, skriver ned poengene sine i en bok som ligger på puben Mellomveien på Lademoen. Slik kjemper de om å kvalifisere seg til en turnering på finaledagen 13. juli, samme dag som finalen i fotball-VM. På spill står tre, små pokaler i den ene enden av baren.

– Fantastisk sosial sport

Det er likevel ikke dette deltakerne fremhever når de får spørsmål om hvorfor de velger å være med på serien.

–Det er en fantastisk, sosial sport, sier Erik «Børek» Bruset, som har spilt basse i 20 år.

–Jeg er en gammel fotballspiller som synes det er herlig å vippe litt ekstra med foten, forteller Mario Erichsen.

Arrangør Choudhari peker på at basse er en sport som passer for alle.

–Basse er gratis å lage og gratis å spille. Den krever ikke like mye som mange av dagens organiserte idretter.

Skal plante bassefrø

Likevel frykter Choudhari for den lille gummislangeballens fremtid.

–Flere, spesielt den yngre garde, bør få kjennskap til sporten for at den skal overleve.

Foreningen for bassens fremme driver nettsiden basse.no, og jobber for at den gamle gatesporten ikke skal dø ut. Lars Andersen i foreningen forteller at de blant annet har satt opp et basseverksted under musikkfestivalen Pstereo de siste tre årene.

–I fjor laget vi nærmere 100 basser. Og nå har vi vært i kontakt med kommunen, og planlegger å besøke skoler i Trondheim for få malt opp spilleringer, og gi elevene en innføring i sporten.

SE VIDEO: Slik lager du en basse

Sosialt: Hans Aksel Choudhari (til venstre), Tore Reich, Trond Wiger og Erik «Børek» Bruset spiller basse samtidig som praten går på fotball-VM. Foto: mari vold