Jordbær er sesong. Pipit Thongthan fra Thailand har nettopp begynt på sin andre sesong som jorbærarbeider. Foto: Jan Erik Roel

– Vi har ikke høstet så mye ennå, men bærene ser fine ut. Vi har vært litt bekymret for vinterskader, men det ser bedre ut enn fryktet, sier Olav Saursaunet.

Han eier og driver Jådårnbær i samdrift med Erling Lervik. Ti dekar jordbærland er dekket med plasttunneler. 140 dekar jordbærplanter står under åpen himmel.

Startet som forsøk

Det var et forsøksprosjekt som ble starten på jordbærdyrkinga i plasttunneler.

– Hvilke erfaringer sitter dere igjen med?

– Hvis vi får solgt bærene fra egne utsalg, så er det lønnsomt. Men det er en forholdsvis kostbar drift. Det vil være ulønnsomt å levere tunnelbærene til grossist, sier Saursaunet.

Han fremholder at «tunnedrift» har den fordelen at sesongen blir forlenget. Dermed er det mulig å ta ut høyere priser. Dessuten berger bærene bedre under plast hvis det er mye regn; de blir ikke bløte og råtner, slik bærene på friland har lett for å gjøre hvis det er mye nedbør.

– Det innebærer mindre sprøyting, bare 20 prosent av det som er vanlig ute på en vanlig åker, opplyser Saursaunet.

Mye sol, bedre smak

Han påpeker at det ellers ikke er merkbar forskjell på bærenes kvalitet, om de er dyrket ute eller inne.

– Smaken er mest avhengig av været. Er det mye sol blir det bedre smak.

– Nå er det det meldt en lang periode med sol og varme. Det er du sikkert glad for?

– Det er klart, men jeg er like glad for regnværet som nettopp var.

Venter storinnrykk

Foreløpig har Jådårnbær 20 plukkere i sving. De fleste kommer fra Thailand, noen fra Polen.

– Dette er en grei jobb. Jeg gjør gode penger, sier Pipit Tonthan som lemper bærkasser opp på paller og stuver dem inn på kjølelageret. Han er fra Thailand og har begynt på sin andre sesong som jordbærarbeider i Beitstad.

– Når jordbærsesongen er slutt drar jeg tilbake til Thailand, sier han.

Storinntrykket kommer i midten av juli, ifølge Erling Lervik. Da vil 80 sesongarbeidere være i aksjon blant jordbærene.

Fjoråret ble et dårlig jordbærår, ikke bare i Trøndelag men i hele landet. Olav Saursaunet og Erling Lervik håper på en normalsesong. Det betyr at de forventer å levere 90 tonn bær til grossist og selge ca. 40 tonn fra egne utsalg, i første rekke fra gårdsutsalget som ligger strategisk til like ved RV 17. Men det vil også gå unna noen tonn fra utsalgene ved E6 og på torvet i Steinkjer.

Denne uken går bærene for hundre kroner kiloen. Neste uke går prisen ned til 80 kroner per kilo fra eget utsalg.

– Det er over butikkpris. Men folk vil ha bærene. De synes den er god, sier Olav Saursaunet.

På gang. Jordbærene har for alvor begynt å modnes hos Jådårnbær.
Flittige bier. Olav Saursanet og Erling Lervik har bikuber stående langs kanten av jorbæråkrene for å sette fart i bestøvningen. Foto: Jan Erik Roel
Gårdssalg: Sandra Nørholm bestyrer gårdbutikken. Anne Karin Mårvik er blant dem som liker smaken av Jådårnbær. Foto: Jan Erik Roel