Tyrifjorden: – AUFs sommerleir har i alle år vært det beste som skjer for oss i året. Det er utrolig bra å kunne si det igjen, sier fylkesleder Mats Monsen i Sør-Trøndelag AUF.

28 dirrende varmegrader, gjensynsklemmer og småstressede funksjonærer møtte AUF-ere fra hele landet som i går ettermiddag rykket inn til sommerleir ved Tyrifjorden utenfor Oslo.

Ikke Utøya ennå, men Gulsrud leirsted på andre siden av Tyrifjorden.

I bakken bortenfor den ferdige riggede scenen blomstret teltleiren i en rasende fart i går ettermiddag.

– Vi må flytte skiltet vårt og sikre oss mer teltplass, ler lederen av Trondheim AUF, Julie Indstad Hole, til den glade flokken som busset ned fra Trondheim natt til i går.

Tilbake i gjenge

Rekordmange AUF-ere vil komme på sommerleir i år. Etter noen vonde somrer, og med ett års pause fra sommerleiren i 2012, er gløden tilbake i AUF. Over 700 er forhåndspåmeldt, men AUF venter at over 800 vil ha vært innom i løpet av uken.

– Så mange har vi ikke vært på mange år, selv før 2011. Den første testen var i fjor, en liten som vi følte gikk veldig greit. Men i år er vi tilbake til en slags normalitet. Det er veldig god stemning og delegasjonen fra Sør-Trøndelag er igjen en av de største - med 67 trøndere mellom 14 og 25 år, sier Monsen.

Fornyer seg

Politisk ekstremisme som tema, egen post om gjenoppbygging av Utøya og båtturer tilbake til idyllen som ble åsted for det største terrorangrepet på norsk jord siden krigen.

For AUF kommer alltid 22. juli 2011 til å ha en sentral plass.

– Slik vil det være, og slik skal det være. Men jeg tror ikke det er noen fare for at vi skal dvele oss i senk, her på sommerleiren vil det være liv og latter. Det blir døgnet rundt musikk, fotball og politikk, sier Monsen.

Han var selv på Utøya i 2011. Men de fleste som kommer til sommerleiren i år, var det ikke.

– Naturlig generasjonsskifte og svært mange nye medlemmer. Jeg tror nærmere 80 prosent av dem som kommer i år ikke var med i 2011, sier AUFs nestleder Åsmund Aukrust

– Skjerp tonen

Foruten bravadene på fotballmatta, blir nok møtet på lørdag med Aps nye sjef Jonas Gahr Støre høydepunktet for den tradisjonelt «litt mørkerøde» delegasjonen fra AUF i Trøndelag.

– Vi står nok godt til venstre i partiet, det blir spennende å møte Jonas. Vi vil gjerne ha besøk av ham i leiren vår.

– Og da?

– Og da må vi snakke om skatt og situasjonen for palestinerne. Vi mener Arbeiderpartiet skal gå inn for å øke skatteandelen til finansiering av flere fellesprosjekter. Når det gjelder situasjonen i Midtøsten, viser de siste dagene at Gahr Støre og Arbeiderpartiet må bli flinkere til å være tydelige. Vi vil be ham skjerpe toner overfor Israel, sier Monsen.

Gjensyn: Sentralstyremedlemmet Ida Ødegaard fra Trondheim står klar med velkomstlklemmene. Her er det fylkesleder Mats Monsen i Sør-Trøndelag og Julie Indstad Hole i Trondheim AUF som får hver sin.
Følger med: Omfanget varierer, men politiet er på plass ved Tyrifjorden.
Lang rekke: Årets AUF-sommerleir trekker flere deltakere enn noensinne.