Med rekordvarme og rekordpåmelding er AUFs sommerleir i full sving ved Tyrifjorden. Ikke på Utøya, men inntil videre på Gulsrud rett over fjorden.

– Det vil vel aldri være mulig å komme over det som skjedde på Utøya. Men en lærer etter hvert å leve videre. Sommerleirene til AUF har alltid vært et stort høydepunkt for meg, nå har jeg gledet meg vanvittig til disse dagene, sier 23-år gamle Audun Otterstad fra Buvika utenfor Trondheim.

Tilfeldig overlevende

Med stortingsrepresentant Karianne Tung ute i fødselspermisjon, er Otterstad fast møtende vararepresentant for Sør-Trøndelag Ap.

Sommerens AUF-leir er den første sommerleiren i normal målestokk etter de tragiske terrorhandlingene i regjeringskvartalet og på Utøya i 2011.

69 mennesker ble drept og 66 ble fysisk skadet av massedrapsmannen Anders Behring Breivik. I rettssaken ble det estimert at terroristen løsnet om lag 300 skudd mot flere hundre ungdommer.

– Noen sprang til venstre, noen til høyre. Hvem som ble drept, skadet eller overlevde kulene ble helt tilfeldig, sier Otterstad – som selv berget unna to av terroristens kuler fordi han falt.

Terroristens fiender

Otterstad og AUF bruker i år mye energi på å se fremover. Men AUF er også opptatt av at Breiviks handlinger blir satt inn i sin riktige ramme.

– Breiviks vold var politisk motivert. Han skulle ramme Arbeiderpartiet. Vi var hans fiender og vi ble hans mål. Det har demret mer med tiden. Det er lettere å snakke om syke handlinger enn at politisk ekstremisme. Vi må nå snakke mer om politisk ekstremisme. Breiviks handlinger var ikke løsrevet, men hadde utgangspunkt i noe. Det var politisk ekstremisme på sitt verste, sier Otterstad.

Ekstremisme bør kartlegges

AUF har invitert den svenske sosialdemokratiske profilen Mona Sahlin til å diskutere politisk ekstremisme på årets sommerleir.

AUF vil også at politisk ekstremisme blir tema for norske myndigheter.

– Vi tar til ordet for at det bør gjøres et like grundig arbeid for å kartlegge holdningene som førte til angrepet som det har blitt gjort med selve handlingene og beredskapen som sviktet. Det bør settes ned et offentlig utvalg som kan belyse disse miljøene, sa AUF-leder Eskil Pedersen i sin siste sommertale som AUF-leder.

Pedersen går av som AUF-leder til høsten.