Dermed er fedrene på god vei til å doble sin innsats på hjemmebanen.

På ti år har menn i Sør-Trøndelag økt pappapermisjonen fra drøyt fem uker til drøyt ni uker.

Det har skjedd samtidig med at fedrekvoten har blitt stadig lengre.

– Veldig mange fedre benytter seg av den fastlagte fedrekvoten. Når fedrekvoten øker, vil de fleste velge å være mer hjemme med barna, sier Katrine V. Løken, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

Fylkesdirektør i Nav Sør-Trøndelag, Bente Wold Wigum, ser den samme tendensen:

– Det har vært en klar tendens til at fedrepermisjonen har økt i takt med at fedrekvoten er blitt utvidet. Det kan derfor se ut til at mange velger å følge lovverket, sier Wigum.

Norgestoppen

Tall fra Nav viser at sørtrønderske menn er i norgestoppen på pappapermisjon. Ifølge tall fra SSB tok nærmere sju av ti menn i Sør-Trøndelag ut hele fedrekvoten eller mer da de fikk barn i 2012.

– En av årsakene til dette kan være at vi har en stor offentlig sektor. De som jobber i det offentlige, får kompensert full lønn i permisjonsperioden. I Nord-Trøndelag er andelen menn som tar ut full pappapermisjon, litt lavere, og det kan skyldes at det der er en litt annen næringsstruktur, sier Wold Wigum.

Katrine V. Løken har forsket på fedrekvoten, og blant annet sett på smitteeffekten av pappapermisjonen.

– Da fedrekvoten ble innført i 1993, tok bare rundt 35 prosent av mennene ut permisjon. I dag ser vi at så å si alle fedre tar ut permisjon. Mye av dette kan skyldes smitteeffekter. Når noen går foran, enten det er arbeidskolleger eller brødre, så følger andre etter, sier Løken som påpeker at smitteeffekten var særlig høy når sjefen tok pappapermisjon.

Kutter kvoten

Fra 1. juli i år ble fedrekvoten redusert fra 14 til ti uker. Bakgrunnen er regjeringens ønske om å gi familiene større fleksibilitet. Også mødrekvoten reduseres tilsvarende, og disse åtte ukene kan nå fordeles fritt av foreldrene. Samtidig foreslår regjeringen å gjøre det enklere for familier å overføre fedrekvoten til mor, eller omvendt.

– Dette vil bety en forbedring for noen av dem som ikke har mulighet til å ta ut kvoten, og gi foreldrene økt valgfrihet, skrev likestillingsminister Solveig Horne i Adresseavisen nylig. Andre frykter konsekvensen blir at fedrene blir mindre hjemme.

Løken forventer at utviklingen med stadig lengre pappaperm nå vil snu.

– Veldig mange fedre benytter seg av den fastlagte fedrekvoten. Når kvoten nå reduseres fra 14 til ti uker, vil trolig de fleste velge ti uker, sier Løken.

– Om fedre tar ti eller 14 uker, så utgjør ikke det noen dramatisk forskjell. Men en skal være forsiktig med å kutte ytterligere i fedrekvoten. Foreldre trenger å være i permisjon over en litt lengre periode, for at det ikke bare skal være en ferie med barna. Derfor skal en være forsiktig med å gjøre pappapermisjonen kortere enn ti uker, sier Løken.

Dagens Næringslivs fokus på at meglerfedre dropper pappapermisjon sier hun følgende om:

– Dette viser at det er en bransje som henger litt etter.

Sigmund får mer tid med pappa

Da Sigmund ble født en uke før tiden, kunne pappa Per Olav Hopsø innkassere fire uker ekstra pappapermisjon.

– Det passer meg veldig bra. Jeg vil gjerne være mest mulig hjemme, sier Hopsø.

27. juni ble han og samboeren Inga Berit Svestad foreldre til Sigmund. Terminen var 3. juli, og dermed hadde foreldrene belaget seg på at pappa skulle ta ti ukers permisjon, slik reglene legger opp til fra 1. juli. Men med tidligere ankomst fikk pappa rett på den gamle fedrekvoten på 14 uker.

Mindre hjemme

– Det blir gjerne slik at du tar den permisjonen som det legges opp til. Jeg har inntrykk av at de fleste fedre gjør det. Vi tar det vi får, sier Hopsø.

Han jobber i LO, og legger ikke skjul på at han misliker at fedrekvoten nå er redusert. Det tror han vil føre til at fedre blir mindre hjemme.

–Det er ikke så enkelt å komme til arbeidsgiver og si at du vil ha mer enn fedrekvoten, sier han.

Både han og samboeren vil gjerne være mest mulig hjemme.

Likeverdige

– Jeg tror det er viktig at også vi fedre er hjemme over en litt lengre periode. Som foreldre bør vi prøve å være mest mulig likeverdige, og det er viktig at vi begge får en periode hvor vi tar alt ansvaret, med både mating og bleieskift. Vi fedre trenger å være litt i denne boblen, sier han.

– Og så er det bra at fedrene ser at det ikke er ferie å bare være hjemme, påpeker Svestad. Hun la en aktiv håndballkarriere i Byåsen på hylla da hun ble gravid, og skal etter permisjonen tilbake til vanlig jobb. Men det virker fjernt nå. For nå dreier dagene seg om Sigmunds behov for mat, søvn og tørr bleie.

At hun må gi fire uker ekstra til samboeren, tar hun med et smil:

– Jeg er glad for det. Det kan være godt for meg også å komme tilbake i jobb, og oppleve at jeg ikke bare er et matfat, smiler Svestad.

Foto: Adresseavisen