De besøkende får varmet pølser på en litt utradisjonell måte.

– Det er kult at det går an å grille en pølse med solen, sier Eirik Peder Langås (10) fra Støren, der han står med et grillspyd foran det store parabolspeilet.

Speilet er formet slik at solstrålene blir fanget opp og reflektert til det samme punket. På den måten samles masse energi som danner en intens varme.

– Det er nok rundt 400 grader midt i brennpunktet. I løpet av to minutter har du en ferdig grillet pølse, sier guide ved Vitensenteret Ragnhild Severeide (19).

Sterkt til øynene

Langås og de andre besøkende må bruke solbriller når de prøver aktiviteten.

– Det dannes et veldig sterkt lys akkurat der vi brenner, så for å skåne øynene må vi bruke solbriller, sier Severeide.

Støresbyggen er ikke overrasket over at man kan tilberede pølser ved hjelp av solstråler.

– Jeg har prøvd noe lignende på skolen. Da brukte vi solen til å tenne på papir, sier Langås.

– Vil ikke spise den

Amalie Aklestad (13) er på ferie i Trondheim. Med solbriller og et grillspyd i hånda får også hun testet aktiviteten.

– Jeg er skikkelig overrasket over at det er mulig, sier hun.

Selv om 13-åringen synes det er stas å få varmet pølsen på denne måten, vil hun ikke spise den.

– Jeg vil ikke spise en pølse som har vært med i et eksperiment, ler Aklestad.

Hjemmelaget grill

Roy Even Aune (28) jobber også som guide ved senteret. Han forteller at det er en veldig miljøvennlig måte å varme mat på.

– Hvis man har en stor bolle og dekker den til med aluminiumsfolie, kan man med sterk solskinn varme mat i den, sier Aune.

Guiden legger til at det kan ta litt lang tid. Jo større overflate man har, desto mer energi får man laget.

Taper på finværet

Antall besøkende på Vitensenteret går litt ned når det er varmt og fint vær.

– Det er relativt rolig her på senteret i dag, opplyser Severeide.

På gode dager er rundt 200 mennesker innom senteret. Gjennom sommeren blir det en del tusen mennesker til sammen.

– Trafikken varierer litt. Det er for det meste turister og folk med årskort her for tiden, sier hun.

Smakte normalt

Odin Doncan (11) fra Overhalla har sin andre dag på senteret. Han synes det er artig å kunne steke pølser ved hjelp av solen.

– Det hadde vært morsomt og hatt et sånt speil hjemme, sier han.

Overhallingen har ikke noe imot å smake på pølsen.

– Den var god og smakte helt vanlig, sier Doncan.