Etter et drøyt halvår med trening og planlegging sammen med makker Hans Grøseth, er den funksjonshemmede oppdalingen på ny langtur.

Den 10. juli startet han opp fra Støa ved svenskegrensa - og 31. juli avsluttes turen på Vestkapp. Målet med turen er å sette fokus på vanskelighetene funksjonshemmede har med å komme seg inn i arbeidslivet.

Varm tur

– Det har vært en varm tur, men det har så langt gått veldig bra. Mitt inntrykk er at folk får med seg budskapet på vandrerturen og at de støtter saken. Det betyr mye for meg, sier Tare Teksum, som i går kveld befant seg vest for Lom. I dag er han på vei videre vestover - og over Strynefjellet.

– Det er vanskelig å få i seg nok drikke i denne varmen. Derfor har vi valgt å sykle deler av turen, for å gå i denne varmen er nesten farlig, sier Grøseth, som også denne gang ledsager Teksum. I fjor gikk de to Norge på langs.

De to, som også har hatt Esten Vassli samt Arne Opdahl og representanter for Fjellturgruppa i Oppdal som støttespillere på turen, ligger i henhold til skjema, selv om møtet med Galdhøpiggen lørdag ble tøft for Teksum.

Dårligere balanse

– Balansen min er dårligere nå enn hva den var sist gang jeg var på Galdhøpiggen, i 2005. Det var også mer slitsomt enn jeg trodde. Lite snø gjorde at jeg måtte forsere mange vanskelige steiner, og at jeg flere steder ikke hadde mulighet til å bruke stavene. Men vi kom oss både opp og ned, og turen på Galdhøpiggen er avgjort høydepunktet på denne turen så langt, forteller Teksum, som imponerte mange da han tok seg opp i steinurda fra Juvasshytta og opp til Norges høyeste fjell.

– Det var mye folk mot toppen og jeg tror nok mange ble forbløffet da de så hvordan Tare manøvrerte seg gjennom steinura opp mot målet. Han er et svært godt eksempel på vilje, og han viser at funksjonshemmede har en misjon i arbeidslivet, dersom det legges til rette for dem, sier Grøseth, før han legger til:

– For egen del må jeg si at han er et godt forbilde også for funksjonsfriske. Han er et godt eksempel på at det meste går an dersom man kjemper for å nå målet.

Steinete: Nesten helt døvblind og dårlig balanse, men med en voldsom viljekraft trosset Tare Teksum utfordringene og kom seg til topps på Galdhøpiggen.
Heia-gjeng: Mange støttet Tare Teksums mål om å nå toppen av Norges høyeste fjell. På vei ned igjen fikk han dessuten hjelp av en sherpa fra Nepal.