Foto: Adresseavisen

Stjørdal: Hammer stryker hånda ned over den svette panna og medgir at finværet er lite å glede seg over i åkeren rett ved det gamle militærlageret i Håmmarsbukta. På omtrent ti mål av den 39 mål store åkeren ligger potetriset allerede flatt og visner.

– Se her, sier han og holder opp en neve med poteter bare litt større enn et kronestykke i omkrets.

– Dette er Lady Claire-potet som skulle vært levert skulle blitt chips-potet. De skulle vært mye større. Jeg tviler på at det blir noe av det.

Så perfekt ut

Dette var året da alt så ut til å gå veien i åkrene på Skatval. Bra vær tidlig i sesongen gjør at det under hvert ris er fullt av potetknoller. Men de er små. Det samme er tilfellet i radene med Asterix-matpotet like ved. Selv om plantene ser friske ut er potetene små.

Sist uke var Hammer optimistisk da det ble meldt om nedbør. Mens mange steder på Innherred fikk 30–40 millimeter regn fikk Hammer og de andre på Skatval bare fire. Til sammenligning er avdampingen 3,5 mm per dag i potetåkeren.

Kommer det regn i løpet av den nærmeste uken kan han greie å berge noe av avlingen. Hvis ikke går det meste tapt. I verste fall sitter han igjen med en avling på 1000 kilo på målet. Det normale ville vært 4000 kg.

–Det er lenge siden vi slo fast at det ikke ble et godt år. Vi har allerede tapt de første hundretusenene på avlingen. Det eneste som nytter nå er at det kommer regn i løpet av de nærmeste dagene. Da vil potetene på de plantene som fortsatt lever vokse, men mange av dem kommer til å sprekke og få skader, sier Hammer.

– Må ha regn

Assisterende landbruksdirektør hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Anstein Lyngstad bekrefter at det i visse deler av fylket har vært for tørt.

– Det er for tørt til at vi får optimale avlinger. Men mange steder har det gått ganske bra. Men kornet kommer til å bli modent veldig tidlig, sier Lyngstad.

Også i Sør-Trøndelag og Møre- og Romsdal merkes den voldsomme varmen og lite nedbør.

– Det trengs regn nå. Det begynner å bli tørt til gagns. Folk er i gang med andreslåtten fordi de er redde for at gresset visner. Vi ser at potetdyrkere som ikke pleier å vanne allerede har vannet i 10–12 dager, sier daglig leder Ivar Bakken hos rådgivingstjenesten Landbruk Nordvest.

Landbruksdirektør Tore Bjørkli hos fylkesmannen i Sør-Trøndelag betegner situasjonen som eksepsjonell.

Han snakker om at kornet blir «tvangsmodnet» – modner for tidlig, slik at vekten blir mindre. Det kan gi dårligere totalavling flere steder.

– Andre steder, der det vanligvis er litt for fuktig, ser det veldig bra ut. Så vidt jeg har fått med meg er jordbæravlingene gode, mens potet- og grønnsakdyrkerne plages med lite nedbør og må vanne, sier Bjørkli.

Flere steder i Midt-Norge har det ikke vært så lite nedbør i juli på nesten femti år. Slik er det også i Stjørdal der målestasjonen på Værnes bare har registrerte 16,4 mm nedbør i juli. Det er 17 prosent av det normale. Det er ikke registrert så lite siden 1966.

Rekordtørke

Tørken førte til at Stjørdal kommune mandag formiddag innførte vanningsforbud med øyeblikkelig virkning og truet med vannrasjonering. Årsaken er ifølge ansvarlig for det kommunale vannverket, Geir Baustad, at vannforbruket økte voldsomt, trolig fordi bønder flere steder i kommunen pøste ut store mengder vann på jordene for å berge avlingen. Verst er situasjonen på Skatval.

– Vi greier ikke å produsere nok vann til å fylle bassengene. Vi regner med et forbruk på 140–150 liter vann per person per døgn. Med det forbruket vi har hatt den siste tiden ligger det nesten på det dobbelte, sier Baustad.

Bare siden varslet til kommunens innbyggere gikk ut på sms er forbruket redusert med 300 kubikkmeter vann på et døgn.

– Få vanner

Tilbake på Skatval er potetbonde Håvard Hammer skeptisk til Baustads forklaring. Han tror hagevanning er den viktigste årsaken til det høye forbruket.

– Få bønder i Stjørdal har utstyr for vanning. Jeg ville gjort det om jeg hadde mulighet, for å berge avlingen, men det her jeg ikke, sier Hammer, som i går tilbrakte ettermiddagen på stranda i Håmmarsbukta.

–Det er ingenting å gjøre med situasjonen, annet enn å håpe på regn. Men det er litt bittert å se over fjorden på Frosta, der det vannes kontinuerlig, innrømmer Hammer.

Plukker for harde livet. I bringebæråkeren Peder Veiseth (til v.) forpakter på Vikanlandet jobber Oliwia Skowronska og de andre plukkerne på spreng for å henge med. Bærene modnes lynkjapt i sprengvarmen. Foto: FRANK CADAMARTERI
Måtte si stopp. Geir Baustad og Stjørdal kommune måtte mandag forby vanning for å begrense vannforbruket. Kommunen greier ikke å levere like mye vann som er brukt den siste tiden. Foto: FRANK CADAMARTERI