«Time is on my side» (tiden er på min side) sang The Rolling Stones for mer enn 30 år siden. Stones-frontfigur Mick Jagger blir 71 år på lørdag. Til tross for et turbulent liv for både han og hans bandkolleger, kan den gamle hitlåten sies å ha slått til. En stadig ungdommelig Mick Jagger kunne sikkert lyve av seg flere tiår.

Se bildeserie fra Stones-konserten på Roskildefestivalen

For mange år siden utropte The Rolling Stones seg selv til verdens beste rockeband. Berømte rockere på 70 år og mer er ikke noen sjeldenhet i dag, men Stones er blant de få store som har greid å holde bandet samlet.

Rockerne på 70 pluss turnerer stadig. De gjestet Oslo sist på mai i år. På senhøsten drar fire Stones, Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts og Ronnie Wood, til Australia og New Zealand med både sin lange hitliste og sitt sceneshow. 50 års karriere gir mye å øse av.

Kjæresten døde

Mick Jaggers prestasjoner som artist og musiker har i årenes løp nesten kommet i skyggen av hans kvinne- og dophistorier. På 1960-tallet var han sammen med vokalisten Marianne Faithfull, og hun bodde til tider i rennesteinen. Hun hadde hatt sitt gjennombrudd med «As tears go by», skrevet av Mick Jagger og Keith Richards.

Mick Jagger fikk døtrene Karis og Jade med henholdsvis Marsha Hunt og Bianca Jagger. Siden var han gift med modellen Jerry Hall og de fikk fire barn. Deretter fikk han sønnen Lucas med Lucia Gimenez.

I mars i år kom den dramatiske meldingen at Mick Jaggers kjæreste siden 2001, L'Wren Scott, var funnet død i sin leilighet i New York. Hun var en kjent motedesigner. Noen dager etter dødsfallet la en sorgtynget Mick Jagger ut en kommentar på sin nettside. Han skrev at han ikke kunne forstå at hun hadde endt sitt liv på denne måten, og roste henne for hennes talent og evne til tilstedeværelse.

Skoleflink

Mick Jagger er for lengst blitt adlet og kan skrive «Sir» foran navnet sitt. Men at en rocker blir så stueren, føltes feil for andre i bandet, og det ble åpent kritisert av Keith Richards.

Mick Jagger er født i Kent, av lærerforeldre. Før musikken grep ham, tok han fatt på studier og gjorde det bra. Han fikk stipend for å gå på prestisjeskolen London School of Economics, hvor også blant andre kronprins Haakon har vært student. Men etter få år avbrøt Mick Jagger studiet og startet The Rolling Stones sammen med Keith Richards.

Resten er legendarisk.

En sjelden gang framfører The Rolling Stones fremdeles «As tears go by», Marianne Faithfulls hit som var en av de første Mick Jagger og Keith Richards skrev. Mick sang den sammen med den unge artisten Taylor Swift da turneen gjestet Chicago i fjor.

Men The Rolling Stones sang den også i bandets tidlige år. På Youtube ligger et nesten søtt klipp der en helt ung Mick Jagger synger «As tears go by» og en like ung Keith Richards akkompagnerer vakkert og stødig på gitar.