Midt-Norge har fått en god porsjon tropevarme de siste ukene. Heten bringer med seg mye godt – men ikke utelukkende.

De ansatte ved Oi hår og velværesenter på Østre Rosten har erfart at varmen kan være en skikkelig plage.

– Vi har gruet oss til å gå på jobb hver dag i det siste. Jeg kan ikke huske at vi har opplevd samme hete, sier frisør Elin Bjerkset.

Fem bærbare vifter

De siste tre ukene har kjøleanlegget som henger over inngangsdøren kommet til kort. Bjerkset og kollegene har derfor vært nødt til å supplere med fem bærbare vifter i forsøket på å kjøle seg ned.

– Det har ikke hjulpet stort. Jeg har hatt massasjetimer i 30 varmegrader. Ikke akkurat ideelt, sier hudpleier Maria Ottervik.

Også kundene har kommentert varmen, forklarer Bjerkset:

– Vi har satt frem isvann til dem, noe det har gått veldig mye av. Kaffe og te derimot ... Mange klager over at de må ha på seg kappen – forståelig nok. Og føneren er lite populært for øyeblikket.

I stolen foran Bjerkset sitter Andrea Strømmen Engum, klar for å få manken stripet sommerfin.

– Jeg er veldig glad for at jeg bare har på meg singlet under kappen, sier hun.

Fullt kjør

Frisørene og hudpleierne på Østre Rosten er langt ifra de eneste som har slitt på arbeidsplassen den siste tiden. Varmen har ført til et vilt kjør for firmaet Trondheim kulde, leverandør av kjøleanlegg til butikker, kontorer og lignende.

– Kundetrykket har vært langt større enn normalt. Vi er bemannet 24 timer i døgnet, og de som er på vakt har sjelden tid til overs. Her er det fullt kjør absolutt hele tiden, sier Leif I. Grøver, teknisk sjef ved Trondheim kulde.

Prøver å hjelpe alle

Henvendelsene dreier seg stort sett om kjøleanlegg som ikke takler varmen og av den grunn har kapitulert. Da må Trondheim kulde rykke ut for å reparere.

– Kjøleanleggene er dimensjonert til å tåle 28 grader i skyggen her i Trøndelag. Temperaturer over det byr på problemer, sier Grøver.

Han forklarer at kjøleanlegg ofte er plassert i sola, slik at det blir enda varmere.

– Vi prøver å hjelpe så godt vi kan, men har helt klart hatt utfordringer, sier Grøver.

Doblet viftesalget

I tillegg til reparasjonsoppdrag, har Trondheim kulde solgt flere portable klimakjølere i det siste. Det er relativt små anlegg som pumper ut kald luft.

– Vi merker at mange har gått lei av varmen på arbeidsplassen, sier Grøver.

Tidligere har Adresseavisen skrevet om økningen i salget av vifter og kjøleanlegg hos elektrobutikkene.

Varesjef ved Elkjøp Lade kunne fortelle at de har solgt dobbelt så mange av begge slag i år sammenlignet med fjoråret.

– Varmen bør nytes

Hos Oi frisør og velværesenter var det god stemning da de mottok sin portable klimakjøler fra Trondheim kulde i går ettermiddag.

– Vi frisører har rett og slett vært nødt til å gi litt blaffen i kleskoden i det siste, så dette er etterlengtet! Det blir knall å få klimakjøleren opp og gå, sier frisørlærling Rigmor Moen, og fortsetter:

– Egentlig skulle det ikke vært lov til å jobbe i Norge når det er over 30 grader. Vi bør nyte det utendørs når vi først har muligheten, smiler hun.

Klar for nedkjøling: Jørn Dahlø, lærling hos Trondheim Kulde, installerer en klimakjøler hos Oi hår og velværesenter på Østre Rosten. Nå kan de ansatte endelig glede seg til arbeidsdagen i sommervarmen. – Det har vært uutholdelig, sier hudpleier Maria Ottervik. Foto: VEGARD EGGEN
Klamt under kappen: – Jeg er glad jeg bare har singlet under kappen, sier Andrea Strømmen Engum. Frisør Elin Bjerkset forklarer at flere kunder har kommentert varmen i salongen. Foto: VEGARD EGGEN