En varm vår ga gode forhold da kornet ble sådd og rekordvarme juli sørget for sterk vekst.

At kornbønder på disse breddegrader kan treske allerede i juli, er oppsiktsvekkende.

På gården Logtun Østre, på Frosta, gikk Jan Morten Hokstad i gang å treske i går. I fjor begynte skuronna i slutten av august.

– For Trøndelag under ett, er det nok i nærheten av å være rekord, sier Jon Olav Forbord, som er rådgiver i Nord-Trøndelag Landbruksrådgivning.

Tåler tørken godt

Avlingene tegner til å bli ganske bra, selv om det har vært tørke.

– Nesten 93 prosent av kornavlingene i vårt område er bygg. Og det er en kornsort som klarer seg bra når tørken kommer sent i vekstperioden.

Venter til avlingen er i hus

– Ja, han har hjulpet oss mye han som styrer med temperaturene, men om det blir et kronår er for tidlig å si, mener leder for Norges Bondelag og kornbonde, Lars Petter Bartnes.

Han minner om at været er premissleverandør for landbruket og at det er ingen suksess før avlingen er i hus.

– Og været svinger her vi bor. Om vi skulle få omslag nå, med for kaldt og for vått vær, så forringes verdiene.

Bærene som bar over

Godværet er ikke bare bra for alle bønder. Siden varmen er vekstdrivende, får det store konsekvenser for bærene. Jordbærene, for eksempel, kom fort, ble små og tok slutt tidlig.

– Først ble det en tøff vinter som ga grunnlag for en moderat bæravling, men etter det, gikk det i et heidundrendes tempo. Når det er fine forhold og bærene modnes fort, blir de små og mengden på avlingene avtar, sier Jon Olav Forbord.

Grønnsakene trenger vann

Landbruksrådgiveren forteller om god kvalitet på grønnsakene, til nå. Men salaten tar lett skade av vannmangelen. Dessuten har høy temperatur skapt flotte forhold for insektene, som for eksempel kålmøll.

– Når det blir så tørt som nå er den store utfordringen å klare å vanne nok. For uten, blir det smalhans, sier Forbord. På Frosta innførte de begrensninger på vanningen for tre uker siden. Mange gårdbrukere ønsker seg derfor en regnværsdag. Men blir det for tøft, rammer det korndyrkerne.

– Kornet tåler en god rotbløyte, men kommer det mye går det utover treskingen.

Jan Morten Hokstad håper på moderate mengder vann fra himmelen.

– Vi har kommet godt i gang, men med leiekjøring for andre, vil det ta meg omkring en måned å fullføre på egen jord, sier kornbonden på Frosta.