Katastrofealarm: Over 70 leger, sykepleiere og annet innsatspersonell stod klare på Sykehuset Namsos til å ta i mot skadde fra ulykkesbussen, som ble brakt dit med helikopter og ambulanser. Alle redningsetater var i aksjon etter bussulykken. Foto: Bjørn Erik Øvrelid / N amdalsavisa

Namsos: Det ble slått katastrofealarm, og alle ambulansehelikopter og ambulansefly i Midt-Norge og Nordland ble varslet etter at den sveitsiske bussen havarerte seks kilometer nord for Namsskogan familiepark.

Luftambulansen i Brønnøysund var bare 15 minutters flytid unna, men kunne ikke rykke ut. Dette førte til at det tok minst 30 minutter ekstra før en luftambulanse kunne landet på ulykkesstedet.

Kunne ikke fly

– Det er ekstrem uflaks at helikopteret ikke var tilgjengelig, men det kan dessverre skje, sier driftsdirektør Frank Wilhelmsen i Lufttransport AS, som driver ambulansehelikopterbasen i Brønnøysund.

Fra selskapets driftsavdeling i Tromsø får Adresseavisen opplyst at helikopteret var «teknisk utmeldt», altså meldt utilgjengelig fordi en tekniker jobbet på helikopteret, da ulykken skjedde. Kort tid etter ble Augusta Westland 139-maskinen meldt klar til oppdrag igjen.

Wilhelmsen opplyser at ambulansehelikoptrene selskapet opererer har en tilgjengelighet på 97 prosent. Selskapet har ikke backuphelikopter stående tilgjengelig på basen, men har en maskin i bakhånd for å sette inn på de tre basene de driver i Ålesund, Brønnøysund og Tromsø.

Satte av pasient

Luftambulansen i Trondheim satte kursen mot Namsskogan umiddelbart etter nødmeldingen, men var nødt til å lande for å sette av en pasient på angitt sted før det kunne fly videre. Luftambulansen i Trondheim har i utgangspunktet en flytid på 52 minutter til ulykkesstedet. Brønnøysund ligger bare 15 minutters flytid unna ulykkesstedet.

I luftlinje er avstanden fra Brønnøysund 7,5 mil, mens det er 22 mil fra Trondheim.

Over 70 leger, sykepleiere og annet innsatspersonell stod klare på Sykehuset Namsos til å ta i mot skadde fra ulykkesbussen. Flere av dem avbrøt ferien umiddelbart for å være med i traumeteamene.

– Sjefsykepleieren som var ansvarlig for kirurgen, kom løpene i sommerkjolen. Vi hadde fire traumeteam stående klare før de første pasientene ankom, sier Karlsen.

Var terror-drillet

Fungerende beredskapssjef i Helse Nord-Trøndelag, Paul Georg Skogen, sier drillingen av organisasjonen i forrige uke var gull verdt.

– Vi har hatt en høynet beredskap den siste tiden i forbindelse med terrortrusselen. Organisasjonen ble drillet siste uke. Det gjorde at vi hadde vært gjennom samme type varsling som nå ved denne tragiske ulykken. Vi var mer drillet enn i en vanlig feriesituasjon. Dette viser at vi faktisk kan stille nok mannskap i en reell situasjon, sier Skogen.

Pieter de Vries, overlege i kirurgi, var også leder for traumeteamet og fungerende katastrofesjef ved sykehuset.

– Først og fremst har dette handlet om å håndtere mengden skadde fra en alvorlig ulykke. Vi vurderte situasjonen fortløpende etter første nødmelding. Vi var tidlig ute med katastrofealarm. Fire traumeenheter var i sving.

Pieter de Vries opplyser at alle ledd har fungert fra alarmen gikk like før 12 til alle ofre hadde kommet inn fra skadestedet.

Tre omkomne ble fraktet til Sykehuset Namsos. Totalt ble 13 innlagt og én fraktet i luftambulanse til St. Olavs Hospital. De Vries opplyser at ingen vil bli utskrevet før tidligst i dag da det vil bli gjort nye vurderinger.

Alt fungerte: Informasjonsansvarlig Svein Håvard Karlsen, fungerende beredskapssjef i Helse Nord- Trøndelag, Paul Georg Skogen, og leder for traumeteamet Pieter de Vries ved Sykehuset Namsos sier alt fungerte etter at katastrofealarmen gikk like før 12 i går. Foto: LEIF ARNE HOLME