Atlanterhavsveien: «Veien som danser på havbårer.» Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen

Atlanterhavsveien: Svevestien med et nytt kunstnerisk utformet servicebygg med kafé, informasjon og toaletter åpnet 4. juli på Eldhusøya, og har blitt en publikums-suksess.

Bare et steinkast fra reklamebransjens favoritt; den høye buede Storseisundbrua på Atlanterhavsveien, svever den 700 meter lange stien seg rundt den lille øya. Her kan du nyte utsikten mot storhavet og den spektakulære veien, som The Guardian ifjor kåret til verdens vakreste bilreise.

– Over all forventning

Svevestien er populær: –Det var kaos da vi åpnet, men vi trodde at det var forbigående. Men det har fortsatt å stømme folk hit gjennom hele juli, noe som nok skyldes det flotte været og sikkert folks nysgjerrighet på prosjektet, sier daglig leder Quirien Van Oirschot ved servicesenteret. Hun aner ikke hvor mange tusen kaffekopper hun har solgt siden åpningen, men anslår at det har gått mellom 400 og 600 is hver dag i juli.

– Vi har også gått tom for is ved et par anledninger. Jeg hadde aldri trodd at den største utfordringen vår ville bli å levere varer til kundene. Alt dette er over all forventning, sier Van Oirschot.

Sprengt kapasitet

Også de besøkende Adresseavisen møtte på svevevestien forleden, liker den nye attraksjonen ved den nasjonale turistveien.

Torbjørn Lien fra Sunndalsøra skryter av den nye attraksjonen: –Stillig arkitektur ut mot det mektige havet.

– Vanvittig fint, hvis du finner parkeringsplass da, sier Benjamin Schinnes fra Eiker, som har tatt turen til Nordvestlandet sammen med Alex og Sivert Østmoen. De fant til slutt en parkeringsplass - og fikk oppleve den nye severdigheten. Men det er liten tvil om at det er trangt om plassen på øya. Det har medført at biler parkerer langs hovedveien og tar opp parkeringsplasser for busser.

Det er derimot ikke mulig å få utvidet parkeringsarealet på øya. Kapasiteten er og forblir sprengt. Slik vil det trolig også være i dårlig vær: Atlanterhavsveien er på det mest spektakulære under høst- og vinterstormene.

Kunne vært mer spektakulær

Ingrid Marie Sunde er hotellsjef ved Hustadvika Gjestegård – og hun har aldri før hatt flere bilturister innom enn i sommer.

– Det knallfine været har gitt oss flere turister enn jeg kan huske. Det er flest nordmenn, russere og nederlendere som besøker oss. Atlanterhavsveien har blitt mer kjent de siste årene, og at været har vært så bra er årsaken til turistveksten, tror jeg.

PS! Selve Atlanterhavveien har vært en suksess i reiselivs-Norge siden den åpnet i 1989, men den kunne ha blitt enda mer spektakulær, dersom entusiaster på Averøy og Eide hadde fått viljen sin. I boka «Nær deg» minnes folk om forslagene om at alle lavbruene burde ha vært høyere for å tåle storbåra bedre. At bruer burde ha erstattet steinfyllinger over små sund – og kanskje landets mest fotograferte bru, Storseisundbru, ville ha hatt et ekstra spenn i stedet for en steinfylling.

Fiskeøye: Ved rasteplassen er et bygg med en spennende arkitektur trukket helt inn i bergveggen. Vinduene er formet som fiskeøyne. Foto: Tommy Fossum
Parkeringskaos: Den nye svevestien ved Eldhusøya langs Atlantaerhavsvegen er så populær at det har vært tilløp til trafikkaos ved den nasjonale turistveien siden åp ningen 4. juli. Foto: Tommy Fossum
Masse is: Daglig leder ved servicesenteret på Eldhusøya Quirien Van Oirschot aner ikke hvor mange tusen kaffekopper hun har solgt siden åpningen, men anslår at det har gått mellom 400 og 600 is hver dag i juli. Foto: Tommy Fossum