Behovet for mennesker som kan bidra med frivillig arbeid under store kulturarrangement er nødvendig. Enten det er å rigge scener, selge billetter eller sørge for at publikum kommer seg dit de skal. Og selv om det er ubetalt arbeid er det likevel attraktivt arbeid.

– Det er mange som ønsker å legge ned en innsats for fellesskapet. Norsk kulturliv går ikke rundt uten de frivillige, sier frivilligkoordinator for Olavsfestdagene, Elise Djupedal.

Søknadsrekord

I år er det i overkant av 400 frivillige som bidrar under Olavsfestdagene, men antallet som søkte i forkant var rekordhøyt.

– I år hadde vi faktisk søknadsrekord. 450 personer ønsket å være frivillig og jobbe sammen med oss. Det er en attraktiv arbeidsplass, forteller Djupedal.

Kriteriene for å kunne bidra som frivillig er at man må møte opp å gi av sin tid og innsats for å gjøre festivalopplevelsen bedre for andre.

Rig and run-teamet

To av dem som gjerne setter av tid og krefter under Olavsfestdagene er Ingrid Elisabeth Gjersvold og Astrid Margrete Aasum.

Med en ukuelig ståpåvilje og godt humør har de blant annet vært en del av Djupedals rig and run-team. Dette betyr å bidra til å rigge festivalområdet, løpe ærend og stille opp der det trengs.

Aasum er inne i sitt andre år som frivillig på festivalen og stortrives. – Det er veldig sosialt og gøy. Jeg tar ferie fra jobben for å være med på dette, og har ikke angret et sekund. Jeg kommer til å gjøre det samme neste år, sier hun med et bredt smil.

Født inn i frivilligheten

Ingrid Elisabeth Gjersvold er førstereisende som frivillig under årets arrangement. Hun har også bare lovord å komme med. – Det er fantastisk å få være med på dette. Jeg ble anbefalt å søke, men er så å si født inn i frivilligheten, ler hun.

Gir noe tilbake

Minimumskravet for de frivillige under Olavsfestdagene er at de jobber 20 timer på de ti dagene arrangementet varer. Frivilligkoordinatoren er ansvarlig for at de frivillige gjør det de skal, og årets arrangement har gått over all forventning.

– Alle våre frivillige bidrar til å gjøre dette til en flott folkefest. Når de gir av sin tid og innsats må vi også gi noe tilbake. Mat og akkreditering på arrangementer der det er ledig plass er noe av dette, i tillegg til en avslutningsfest. Vi er nødt til å sørge for å gi noe tilbake når verdien av jobben de gjør er så stor, sier Djupedal.

Stor kjernefamilie

Selv om Olavsfestdagene går mot slutten betyr ikke det at Aasum og Gjersvold ligger på latsiden. – Det smaker litt ekstra godt å bidra når vi får bli med på så mye. Vi har fått være med å rigge i forkant, jobbe underveis, men får også være med å rigge ned når festen er ferdig. Den sosiale biten er utrolig viktig, og vi blir som en stor kjernefamilie, avslutter Aasum.

Festivalopplevelsen: Det er mye som skal gjøres under Olavsfestdagene. Elise Djupedal, Ingrid Elisabeth Gjersvold og Astrid Margrete Aasum bidrar for å gi folk en god festivalopplevelse. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Koordinator: Elise Djupedal har ansvaret for de over 400 frivillige som bidrar under Olavsfestdagene. Foto: Håvard Haugseth Jensen