– Man kan ikke være redd, da får man ikke gjort jobben. Men det er klart jeg av og til er litt bekymret, sier Bjørn Fougner (61) til Adresseavisen.

I dag reiser den erfarne St. Olav-sykepleieren til Sierra Leone for å behandle ebola-smittede. Sammen med ham på flyet er også smittevernoverlege Siri Boye, som til daglig jobber ved Sørlandet sykehus.

Vel fremme skal de to slutte seg til en internasjonal delegasjon ledet av det spanske Røde Kors. De skal bygge opp et feltsykehus som skal ta imot pasienter som er smittet av den uhelbredelige sykdommen.

– En kombinasjon av eventyrlyst og ønsket om å utgjøre en forskjell er det som driver meg, forteller 61-åringen, som først ble spurt om å delta tirsdag denne uken.

Ikke vaksine eller behandling

Det er nemlig ikke første gang Fougner skal ut og jobbe for Røde Kors i et katastrofeområde. Han har blant annet jobbet på ulike sykehus under borgerkrigene i Afghanistan og Libanon. For å nevne noe.

– Men det er første gang jeg skal jobbe med infeksjonssykdom. Tidligere har det vært kirurgi, sier sykepleieren.

– Hva er du mest bekymret for?

– Det er jo ingen ufarlig sykdom, og det finnes ingen vaksine eller behandling. Men Røde Kors har gode rutiner, så vi må passe på hverandre så alle følger dem.

– Hvordan reagerte familien din da de fikk vite du skulle dra?

– De vet at dette er noe jeg vil, og jeg har full støtte på hjemmebane. Noe som også gjorde det lettere å si ja, forteller Fougner.

For ebolaepidemien som nå herjer i Sierra Leone, Liberia, Guinea og Elfenbenskysten er dramatisk. Siden den brøt ut i februar, har 729 mennesker mistet livet. Noe som gjør den til den verste ebolaepidemien i manns minne.

Ingen reiserestriksjoner

Og den kan bli verre. I går ettermiddag uttrykte Verdens helseorganisasjon (WHO) bekymring for at ebolaviruset skal spre seg til nye land.

– Hvis situasjonen fortsetter å forverre seg, vil konsekvensene være katastrofale målt i tapte liv, samfunnsøkonomisk utvikling og høyere risiko for spredning til flere land, advarer generaldirektør Margaret Chan ifølge NTB.

Også i Norge følger helsemyndighetene utviklingen tett, og senest i går ettermiddag deltok Folkehelseinstituttet (FHI) på en telefonkonferanse sammen med de andre europeiske land og WHO.

Inntil videre anbefaler myndighetene imidlertid ingen reiserestriksjoner til de rammede landene, opplyser FHI på sine hjemmesider.