– Vi har ikke tatt en endelig avgjørelse, men vi må nedbemanne. Rundt halvparten av de ansatte må gå. Det er snakk om rundt 40 ansatte til sammen i Trondheim og Agdenes.

Det sier daglig leder Arve Skorstad i Storvask. Vaskeriet har avdelinger i Fossegrenda og Lensvik. Selskapet har hatt kontrakt på levering av klær og tøy til St. Olavs Hospital siden 2009, og har jobbet på oppdrag for sykehuset siden 1976.

Men da kontrakten ble lagt ut på anbud i fjor vår, var det til slutt konkurrenten Nor Tekstil som trakk det lengste strået. Dermed forsvinner halvparten av en omsetning på rundt 60 millioner kroner i året for Storvask.

Hjørnesteinsbedrift

Anbudskonkurransen ble endelig avgjort i år, etter at den også hadde blitt lyst ut på nytt etter klager da Storvask vant første runde, ifølge Skorstad. Nå vet ikke daglig leder om Storvask vil velge å satse videre i Trondheim eller Agdenes.

Vi har hatt en prosess med en del samtaler og drøftings-møter med ansatte. Flere har måttet ta stilling til om de kan flytte arbeidssted. Vi vil få problemer med å drive to vaskerianlegg med det volumet vi nå får fra 31. desember. Men vi mangler litt av beslutningsgrunnlaget for å ta en endelig avgjørelse ennå, sier Skorstad.

Avisa Sør-Trøndelag har tidligere skrevet at Agdenes-ordfører Oddvar Indergård kom til et møte med Storvask-ledelsen i Lensvik tidligere denne uken med et mål om å «beholde vaskeriet i Agdenes».

Totalt 18 ansatte har imidlertid allerede fått oppsigelse. I Lensvik i Agdenes er Storvask som en hjørnesteinsbedrift å regne. Her jobber rundt 50 av selskapets totalt 80 ansatte. Storvask kjøpte bedriften her, som tidligere het Fylkets fellesvaskeri, i 2009.

- Laber stemning

Da avisen besøkte vaskeriet i Agdenes i går, ønsket verken driftsleder eller ansatte å uttale seg om situasjonen. De henviste i stedet til daglig leder i Trondheim. Det lykkes ikke avisen å nå tillitsvalgt på telefon.

Den aktuelle kontrakten med St. Olavs Hospital, som innebærer levering til sykehusets avdelinger i både Trondheim, Orkanger, Røros og flere andre steder, er til sammen verdt i overkant av 100 millioner kroner over fire år, ifølge Skorstad.

Stemningen er laber, rett og slett. Vi har ansatte i Lensvik som kom hit fra vaskeriet på sykehuset i 1976. De har vært med hele veien og vasket for sykehuset. Det er sårt, og de har et personlig forhold til jobben, sier han.

Storvask tapte til slutt anbudskonkurransen på pris, ifølge daglig leder. Selskapet må nå konsentrere seg om å levere tjenester til sine andre kunder, som blant annet er hoteller i Midt-Norge, Forsvaret og sykehjem i 14 kommuner.

Vaskeriet ble opprinnelig etablert i Prinsens gate i 1922, og flyttet til Leirfossvegen i Fossegrenda i 1997. Storvask er en del av Rent-gruppen, som i hovedsak består av tradisjonelle familiebedrifter. Konkurrenten Nor Tekstil er et konsern med 700 ansatte fordelt på 19 vaskerier, blant annet på Heimdalsmyra i Trondheim. Hovedkontoret ligger i Florø.