- Dette er nedslakting av gårdsbruk. Alt jeg har er bygd opp rundt avtalen som jeg, og mine foreldre før meg, har hatt med Ica. Nå kan jeg miste alt, sier kålrot- og salatprodusent Ole Martin Riseth på Frosta.

Han har vært største produsent av isbergsalat for Ica-systemet fra Midt-Norge og nordover og har levert 100.000 salathoder til salg hos Ica. Etter at Coop kjøpte Ica Norge, et salg som ble godkjent i mars, har han fått opprettholde det aller meste av produksjonen og leveransen. Men torsdag ettermiddag kom sjokkbeskjeden på telefon fra Coops hovedkontor i Oslo.

Hatt avtale siden 90-tallet

- De var tre personer fra gamle Ica som nå jobber for Coop på telefonen fra Oslo. Beskjeden var at produksjonen min var strøket. Nå står jeg uten kontrakt og mister produksjon for nesten to millioner kroner, sier Riseth.

Avtalen med Ica har hans foreldre og senere han selv hatt siden 1990-tallet da Ica kom til Norge. Siden da har grønnsakproduksjon vært levebrødet og for fem år siden investerte Riseth i nytt kjølelager etter krav fra Mattilsynet. Nå vet han ikke hvordan han skal få betalt ned på lån og hva han skal leve av.

Den samme usikkerheten opplever grønnsakprodusent Knut Rostad på Verdalsøra. Når Adresseavisen snakker med ham fredag formiddag, har ikke beskjeden fra Coop rukket å synke helt inn ennå.

- De ringte nå i formiddag. Det var en ren meddelelse om hvilken beslutning de har tatt: Jeg mister kontrakten, sier Rostad.

Nybygd pakkeri

Han har vært største leverandør av gulrot til Ica nord for Dovre. Frem til i mai leverte han 260 tonn gulrøtter til Icas butikker, og tidligere år enda mer. Men i mai fikk han beskjed om at Coop, etter å ha kjøpt Ica, ville kutte bestillingen med 60 prosent. Fredag formiddag var hele avtalen borte.

- Det er dramatisk det jeg har fått beskjed om. Så sent som i sommer tok jeg i bruk det nye pakkeriet jeg har investert i. På slutten pakket vi for tre leverandører. Hva som vil skje nå, har jeg ikke fått tid til å tenke på, sier Rostad.

- Hvordan var det å få denne beskjeden fra Coop?

- Nei ... Du kan jo tenke deg: Det er en beskjed om at du mister arbeidsplassen din. Dette er en kraftig inngripen i profesjonen. De er i ferd med å ta bort levebrødet fra en del produsenter, sier Rostad.

80 produsenter

Ole Martin Riseth har fått beskjed om at Coop skal kjøpe det de kan av ham frem til nyttår, men at kontrakten opphører neste år. Rostad sier han har fått tre måneders oppsigelse.

- Har dere fått forvarsler om at dette kunne skje?

- Vi fikk beskjed i mai, etter våronna, at det ble reduksjon i leveringa. Men ingen forvarsel på dette, sier Rostad.

Ifølge Coop er det på landsbasis snakk om 80 produsenter av frukt og grønt som nå ikke får levere til Coop. Det tilsvarer hver fjerde frukt og grønt-leverandør som før leverte til Ica. Adresseavisen har vært i kontakt med flere grønnsakbønder på Frosta som har fått samme tunge beskjed som Riseth og Rostad. Akkurat hvor mange avtaler som sies opp i Trøndelag, kan ikke innkjøpsdirektør Tor Helge Gundersen i Coop Norge Handel AS svare på.

Fikk ikke overta hele Ica

Det er ikke samvirkelagssammenslutningen Coop Norge SA, men Coop Norge Handels nyetablerte Norsk Butikkdrift AS som har tatt over driften av Ica Norges butikker og som er kontraktspartner for leverandørene.

Grunnen til at flere leverandører blir kuttet, er ifølge Gundersen at Coop ikke fikk beholde alle Icas butikker etter oppkjøpet. Konkurransetilsynet påla nemlig Coop å selge 93 av butikkene på landsbasis, fordi tilsynet mente Coop ellers ville blitt for store i enkelte regioner.

- Salget av 93 butikker og nedleggelser av 60-70 ulønnsomme butikker fra Ica-porteføljen, gjør at vi i 2016 ikke har nok utsalgssteder til å ta inn hele volumet som leverandørene produserer. Derfor har vi gjort en analyse av avtalene våre region for region. Dessverre må vi fortelle noen at de ikke kan være med videre, sier Gundersen

Flere leverandører i Trøndelag

Gundersen forteller at han ikke har noe tall på hvor mange produsenter som ikke får være med videre i Trøndelag. Andelen som nå mister sine avtaler er imidlertid større her enn i resten av landet.

Grunnen er at Coop allerede før oppkjøpet av Ica sto veldig sterkt i Midt-Norge. Da Konkurransetilsynet påla kjeden å selge butikker, måtte Coop selge relativt flere butikker i Trøndelag enn andre steder i landet.

- Dette betyr ikke at vi sentraliserer frukt og grøntproduksjonen eller importerer mer frukt og grønt. Kundene får akkurat like mye lokalt produsert mat som før, men når vi må kutte butikker i Trøndelag, må vi også kutte leverandører, sier Gundersen.

- Hvilke kriterier har dere brukt for å velge hvem som får være med videre?

- Én ting er hvilke produkter kundene foretrekker, og hva de ulike leverandørene produserer. Spisevanene tilsier at blant annet kålrot og isbergsalat er på tilbakegang, mens økologisk mat vokser litt. I tillegg beholder vi alle produsenter av frukt og bær. Ut over dette er selvsagt kvalitet en svært viktig faktor når vi har valgt hvem som får bli med videre, sier Gundersen.

Ny avtale, eller kroken på døra

For bøndene på Frosta og på Innherred starter nå en fortvilet jakt på nye avtaler. Hvis ikke det går, kan det være slutten for mange av dem.

- Nå må jeg jo jobbe for å komme meg inn andre steder, hos Bama, for eksempel. Hvis jeg ikke klarer det, er det bare å selge gården, sier Ole Martin Riseth.

Ole Martin Riseth vet ikke hvordan han skal få betalt ned på lån og hva han skal leve av.