Fullmåne, stjernehimmel og glitrende frost over et lag med høstløv på bakken. Det er torsdag tidligere denne uka. Klokka er 04.55.

Nabolaget i Blomsterbyen på Moholt har mørke vinduer, om noen timer vil vekkerklokkene ringe og mange vil trykke på slumre-knappen, krølle seg sammen og stjele til seg bare et par minutter til under den varme dyna.

Banksjef i BN Bank Gunnar Hovland slipper inn katta, låser døra og setter seg på sykkelen. På ryggen har han sekk, i den ligger dress og pc.

-Jeg tar som regel sykkelen når jeg skal på dagstur til Oslo, sier Hovland. Det betyr at det blir sykkeltur til Værnes én eller to ganger i måneden. Av og til sjeldnere, av og til oftere.

Tidligere i sommer fortalte Gunnar Hovland i serien Ledermøtet at han sykler hver dag uansett vær, og blir glad når kollegaer kan vise frem nye sykkelstier i marka.

God start på dagen

Klokka 05.15 er allerede Ranheim passert, banksjefen ligger godt over styret og kommer opp på gamleveien ved Værestranda. Han er snart i Malvik.

- Det er tre grunner til at jeg sykler til Værnes, sier Hovland.

- For det første er det rett og slett en veldig fin tur. Det er fin sykkelsti hele veien, jeg sykler langs fjorden, kjenner lukta av sjø, får frisk luft i ansiktet og blir i godt humør. For det andre er det veldig effektiv trening. Jeg er ikke flink til å komme meg ut for å trene bare for treningens skyld, dersom det verken har en nytteverdi eller er hyggelig sammen med andre. Dette er nyttig, jeg må uansett til Værnes og det finnes ikke en bedre start på dagen enn å sykle dit. Den tredje grunnen er at det sparer banken for kostnader, å sykle er jo gratis sammenlignet med kostnaden for bensin, bom og parkering, sier Hovland.

Klokka 05.27 legger Hovland Vikhammer bak seg. Det er fortsatt mørkt, nesten ingen biler ute og like mørkt i husene her som det var på Moholt. Is på sølepyttene, men glatt føre stopper ikke en som alltid sykler, så å si uansett.

I høstmørket sykler Hovland med lykt både på sykkel og hjelm. Her kan du lese Vebjørn Rodals tips til trening med hodelykt.

Klimavennlig sykling

Å ikke ta bilen sparer også klimaet.

- Både jeg og resten av familien bruker sykkelen eller går til det meste. Familien har bil, men den brukes kun til langturer eller dersom det skal være med noe stort i lasten. Å kompostere matavfallet og alltid sykle er vårt lille bidrag til et bedre klima, men jeg flyr jo en del. Så noen klimaengel er jeg vel ikke likevel, dessverre, medgir Hovland.

Dersom du vil lage ditt eget klimaregnskap kan du bruke appen Ducky utviklet av gründere i Trondheim.

På sykkelsetet kikker banksjefen rett frem, tråkker seg taktfast fremover.

- Sykling langs fine sykkelstier er god mentalhygiene og gir meg god tid til å tenke. Det er bare å sykle og la tankene vandre, sier Hovland.

Det samme kan han ikke si om bussen.

- Nei, buss bruker jeg bare når jeg absolutt må. Det er mer stress, folk som prater i mobilen og det går i rykk og napp så jeg kan bli både bilsjuk og småsur, sier Hovland. Han sykler til jobb hver dag, det vil si at som oftest sykler fra Moholt til BN Bank sine lokaler i Søndre. Der har han sagt fra seg parkeringsplassen.

- Det fulgte en parkeringsplass med stillingen, men jeg sa raskt fra om at den kan heller noen som trenger den få, sier Hovland. Han sliter ut et sett med sykkeldekk i sesongen og sykler altså gjerne til Værnes på et tidspunkt som noen vil si er midt på natta. Men likevel påstår han at han ikke er glad i å trene.

- Nei, jeg er ikke glad i å trene for treningens skyld. Det er derfor jeg sykler til og fra jobb, da får jeg det som del av hverdagen og jeg får mer tid til familie, venner og jobb. Når jeg kommer hjem fra jobb er jeg jo ferdigtrent. Det handler mye om å bare bestemme seg. Det finnes alltid en masse argumenter for å ikke ta sykkelen, som at det regner eller er kaldt. Men diskusjonen om hvorvidt jeg skal sykle er parkert. Jeg skal det. Punktum. Det samme har vi forsøkt å lære ungene våre, som også sykler til det meste, sier Hovland.

Siemens ble kåret til Trondheims mest sykkelvennlige arbeidsplass i 2014.

Kattevask på toalettet

Akkurat i det klokka passerer 06.00 krysser banksjefen fylkesgrensa. Her går det litt saktere, det er oppoverbakke og det må tråkkes på.

- Gevingåsen, den må jeg alltid psyke meg opp til. Jeg ser den fra Hommelvik, der er det fint og flatt og så ser du oppoverbakken der fremme. Da er det bare å motivere seg, sier Hovland. Opp de bratte bakkene for så å trille ned igjen, til flyplassen.

Klokka 06.10 er sykkelturen over, én time og 15 minutter etter at den begynte. Vekkerklokkene har nok begynt å ringe i nabolaget på Moholt, mens Hovland låser sykkelen inne i parkeringshuset på Værnes og går inn i avgangshallen. Der finner han et toalett, tar av seg sykkelklærne, tar en kjapp vask og finner frem dressen fra sekken. Når han kommer ut fra toalettet ser han ut som en banksjef som skal på seminar i Oslo, og det er det han skal. Sykkelturen tok ikke sålang tid som planlagt, Hovland la inn litt ekstra tid på grunn av glatte veier. Det blir tid til en kopp kaffe. Journalist og fotograf fra Adresseavisen begynner å bli trøtte, det ble en altfor tidlig start på dagen. Banksjef Hovland ser uforskammet opplagt ut.

- Bare vent, du blir nok trøtt rundt lunsjtider!

- Ja, det kan skje. Men jeg har heldigvis den evnen at jeg kan sovne tvert jeg setter meg i et fly. En powernap på flyet nå, så er jeg ship shape igjen. Nå er det seminar og møter i Oslo, så fly igjen og sykkeltur hjem. Jeg skal i alle fall rekke fotballkampen til sønnen min klokka ni, sier Hovland og går mot gaten.

Dagen begynner tidlig, her bærer Gunnar Hovland sykkelen frem foran huset i det han legger i vei fra Moholt til Værnes. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
I rundkjøring på Valentinlyst er det lite trafikk så tidlig på dagen. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Hovland er utvilsomt en sprek mann, men Gevingåsen må han alltid psyke seg opp til. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Det eneste sykkelen etterlater seg er lysspor i mørket. Den blinkende hodelykta (øverst) og sykkellykta forsvinner med lyset. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Sykkelturen er over etter én time og 15 minutter. Her ruller Hovland inn i parkeringshuset på Værnes. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Mens Hovland er i Oslo står sykkelen parkert i parkeringshuset på Værnes. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Av med sykkelklærne, og frem med dressen fra sekken. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Klokka har passert sju, og Gunnar Hovland går ombord i flyet som siste passasjer. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Gunnar Hovland på vei inn i flyet, der venter en liten time mes søvn. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN