- Det er en selvmotsigelse at bukken er satt til å passe havresekken, sier KrFs stortingsrepresentant Geir Sigbjørn Toskedal til Adresseavisen.

Hvem passer på pengene?

Hver eneste dag neste år vil staten pumpe ut rundt 20 millioner kroner til asylmottakene. Som Adresseavisen fortalte tidligere denne uka, går pengeflommen stort sett til private aktører.

Nå frykter mange at pengebruken kommer ut av kontroll.

Alle norske mottak har en tidsbegrenset kontrakt med Utlendingsdirektoratet (UDI). Kontrakten tildeles etter anbudskonkurranser i regi av UDI, der private, kommuner og frivillige organisasjoner kan delta.

Etter at kontrakten er undertegnet og pengene begynner å løpe, har UDI ansvar for å passe på at pengene brukes slik det er avtalt. Det ansvaret burde de ikke hatt, konkluderer et ekspertutvalg som i 2011 skrev utredningen "I velferdsstatens venterom – mottakstilbudet for asylsøkere".

- Vi mente det bør være større distanse mellom de som har ansvar for virksomheten, og de som gjennomfører tilsyn, sier utvalgets leder, Ap-veteranen Gunnar Berge.

I en situasjon der pengebruken øker og stadig nye aktører kommer inn, er det ekstra viktig å ha kontroll med hva skattepengene brukes til, mener Berge,

- Det brukes mye penger. Det i seg selv skal være en tilstrekkelig begrunnelse. Vi har tilsynsordninger på alle bauer og kanter i dette landet for å sikre at ressursene brukes effektivt og i samsvar med forutsetningene, sier han.

Mener UDI ikke har kontroll

Det er en oppfatning regjeringens støtteparti KrF deler. I et representantforslag på Stortinget foreslo Geir Sigbjørn Toskedal og to partikolleger nylig å gi UDI fyken som vaktbikkje.

- Det ville være mye ryddigere om tilsynet blir utført av andre. Jeg vil for eksempel peke på fylkesmennene, som i dag har tilsyn med omsorgssentre for barn under 15 år, sier han.

Ifølge UDI blir det normalt ikke gjennomført tilsyn på nye mottak de første månedene etter oppstarten. Regelverket krever at tilsyn eller etterkontroll skal gjennomføres minst én gang hvert tredje år.

I en artikkel i tidsskriftet Ny Tid denne uka, hevder flere mottaksledere at UDIs tilsyn er høyst mangelfulle. Mottakene varsles som oftest i god tid på forhånd, og ansatte er redde for å si fra om kritikkverdige forhold.

- Mye av grunnen til at situasjonen kan fortsette slik den gjør i dag, er det manglende tilsynet UDI har på mottakene. Hadde man hatt et regelverk som krevde tilsyn, hadde mottakene måttet stå til ansvar for måten de driver på. I dag er det UDI som kontrollerer seg selv, sier en anonym mottaksleder til Ny Tid.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener det er på høy tid at UDI viker til side.

- Slik det er i dag, er det knapt noen kontroll med de nye aktørene som kommer inn. Vi mener behovet er enda mye større nå når det opprettes så mange nye mottak, og det er mange uerfarne folk som deltar. Vi vet at forholdene mange steder er altfor dårlige, sier rådgiver Mari Seilskjær.

UDI: – Uproblematisk

UDI bruker selv begrepet tilsyn på sine nettsider, men presserådgiver John Olav Kroken mener det er misvisende. Det finnes nemlig ikke noe lovverk for kontrolloppgaven.

«UDI er ikke en tilsynsmyndighet. Vi inngår kontrakter med driftsoperatører om drift av mottak, og vi kontrollerer at denne kontrakten blir fulgt opp ved å gjennomføre tilsyn/etterkontroll», skriver han i en e-post.

UDI mener det vil være uheldig å la andre overta kontrollen.

«Med tanke på at vi skal kontrollere at vi får den tjenesten driftsoperatør har forpliktet seg til gjennom kontrakt, tilbud og forhandlinger, er det ikke nødvendig at denne rollen holdes adskilt fra innkjøpsrollen», skriver Kroken.

- Gitt at prognosen på 34 000 mottaksplasser holder, vil det neste år bli utbetalt rundt 20 millioner kroner hver eneste dag til driverne. Hvordan kan jeg som skattebetaler være trygg på at disse pengestrømmene holdes under oppsikt, og at pengene går dit de skal?

«Vi kontrollerer at pengene går til det de skal ved å gjennomføre ulike kontroller av mottaksdriften. Vi har regelverk og lovverk å forholde oss til, og disse prosessene kontrolleres av både intern- og riksrevisjonen. UDIs arbeid med å opprette mottaksplasser vil være det samme som tidligere år, selv om volumet blir større», svarer Kroken.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sier det er uaktuelt å opprette en tilsynsordning som er uavhengig av UDI.

- UDI gjennomfører i dag kontraktsoppfølging med driftsoperatørene for asylmottak, som innebærer at UDI kontrollerer om driftsoperatøren følger kontrakten og tjenesten de har forpliktet seg til, sier han.

Geir Sigbjørn Toskedal (KrF) og to partikolleger foreslår i et representantforslag på Stortinget å la andre enn UDI passe på at asylpengene blir brukt til det de skal. Foto: Bøe, Torstein, NTB scanpix