Slik finner du nøkkelen til skatt, regnskap, merverdiavgift, og ikke minst de lukrative fradragene.

– Vårt mål er å hjelpe nye næringsdrivende med å gjøre ting riktig første gang. Gi en god start, sier Siv-Karine Brødreskift, kursansvarlig i Skatt Midt-Norge.

Hvert år arrangerer Skatt Midt-Norge 15–20 kurs, og stort sett alle er fulltegnede.

Les også: Fire grep du bør ta for å få jobb etter studiene

Les også: Sofasliter på dagtid

Mange ukyndige næringsdrivende

I politiets gamle gymsal holdes det kurs en kveld i oktober. Det tidligere politikammeret i Kongens gate er nå Skattekontorets hjem. Nesten 80 kursdeltagere i alle aldre og fasonger fyller salen fra første rad først. Trønderske gründerspirer skal drive reisebyrå, fotostudio, cateringselskap, elektrikertjenester, spåkone, eiendomsforvalt-ning, og kunstforhandler. Alle har de én ting til felles; de må sette seg inn i havet av skatteinformasjon.

– Vi ønsker ikke at folk skal betale mest mulig skatt, men riktigst mulig, sier Brødreskift.

Hun sier at mange nye næringsdrivende har mangelfull kunnskap i denne sammenhengen, både når det gjelder å innrapportere riktig inntekt, og føre de riktige fradragene. Mange har liten oversikt.

– På dette området må du ha samme kunnskapsnivå uansett om du fører regnskap for én eller tjue bedrifter, sier hun.

Frykter rot i systemet

Kursene er delt opp i to utgaver. Et kurs for enkeltpersonforetak (ENK), og et for aksjeselskap (AS) og norsk avdeling av utenlandsk foretak (NUF).

Ingunn Grøntvedt (27), har akkurat startet et AS. Hun driver med studio- og portrettfotografering, og har utvidet fra enkeltpersonforetak.

– Det er mye nytt å sette seg inn i. Den største utfordringen for meg som jobber i et kreativt yrke, er å bruke den andre delen av hjernen, å strukturere driften. Det er viktig for meg, hvis ikke kan det bli mye rot, sier Grøntvedt.

Tom Rune Pedersen (39) har startet et AS innen automatisk styring og reguleringsløsninger for akvakultur og maritime virksomheter. Også han er opptatt av at alt blir riktig gjort.

– Det mest utfordrende er jungelen av regler. Det er også nyttig å få tips om hvordan man kan søke diverse støtteordninger. Dette er vanskelig for en som ikke har mastergrad i økonomi, men stort sett sov seg gjennom bedriftslære på høgskolen, sier Pedersen.

Tusen spørsmål

Kursleder Brødreskift medgir at det ikke er enkelt å starte bedrift uten økonomisk utdannelse. Men disse kursene tar deg et langt steg på veien. I salen hagler det med spørsmål mot kurslederen. Tom Rune Pedersen er en av de mest ivrige spørrerne. Brødreskift svarer på alt mulig; «nei, du får ikke fradrag for representasjonsmiddagen hvis det står oppført konjakk på kvitteringen», «ja, fakturaen må inneholde organisasjonsnummer og fakturanummer generert av et fakturaprogram eller et trykkeri», «ja, du må ha kassaapparat hvis…».

– Jeg har arrangert over hundre slike kurs, og hver eneste gang kommer det et spørsmål jeg aldri har fått før, sier Brødreskift.

For bedre ro i sjelen har Brødreskift to tips:

– Skaff deg en regnskapsfører, eventuelt en perm og ei hullemaskin.

– Ta vare på alle bilag og kvitteringer i forbindelse med driften, og sorter fortløpende.

Populært: Nesten 80 næringsdrivende hadde skrevet seg på deltakerlisten en høstkveld i oktober. Foto: LENA KNUTLI