- Grendehus??

- Ja. Britannia er grendehuset i Trondheim; Tar du grendehuset fra folk, får byen et identitetsproblem, sier Tore Sørung sammen med den vante lunsjgjengen sin ved et av bordene på Hjørnet i Britannia.

Reitans hus

Mandag kom nyheten om at Rema-gründer Odd Reitan kjøper hele Britannia hotell og har planer om å bruke rundt 500 millioner kroner på å rehabilitere det ærverdige hotellet i Dronningens gate 5. Rehabiliteringsjobben gjør at hotellet må stenge i anslagsvis halvannet år fra 1. juli neste år. Samtidig mister alle 160–200 ansatte jobben når driftsavtalen med Thon sies opp.

Blant lunsjgjestene i Palmehaven og på Hjørnet Bar og brasseri, er det ikke langt mellom meninger om og følelser for hotellet, hva det har betydd for folk i byen og hva som nå skal skje.

- Fasjonabelt, men nedslitt

- Britannia har vært in-sted gjennom mange år. Det er veldig bra at Reitan investerer. Det er et fasjonabelt, men nedslitt hotell. Nå kommer Britannia til å bli byens storstue igjen, i hjertet av Trondheim, sier Elling Finnanger. Det er en kjempegave til Trondheim by fra Odd Reitan, sier Elling Finnanger som arrangerer seminar på Britannia for tredje året på rad, for Amfi kjøpesentrene fra alle kanter av landet.

Reitan har, sammen med Olav Thon i Thon Reitan AS, selv eid fire Amfi-kjøpesentre i Moss og Kristiansund. Mandag og tirsdag ble de to eneeiere av hver sine selskap, etter at solgte Thon seg ut av Britannia og Reitan seg ut av Amfi eiendom AS.

Føler med de ansatte

- Det er trist å tenke på at så mange ansatte mister jobben sin, er det første Randi Rokstad sier til oss.

Rundt bordet sitter syv pensjonerte farmasøyter og apotekteknikere som alle har jobbet sammen ved Løveapoteket. Hver siste tirsdag i måneden samles damene, som regel i Palmehaven, andre ganger andre steder for lunsj.

De liker ikke å tenke på at Britannia, Palmen, skal være stengt stå lenge mens hotellet bygges om og pusses opp.

- Skal det ikke koste 500 millioner kroner? Jeg skjønner ikke at det går an å bruke så mye penger, sier Rokstad og flere hoder rundt bordet rister enige.

Damene liker oppussingen som er skjedd etter at Thon overtok driften og sammen med Reitan kjøpte bygningen i fjor. Storhetstiden var kanskje likevel i en annen tid.

- Tedansen. Det må ha vært på slutten av 50-tallet og i 60-årene vi gikk på dans i Speilsalen. Da var det fontene her i Palmehaven. Og gjedde som studentene fanget og satte ut i fontenen, minnes Marit Nøsen.

- Småbordene sto rundt gulvet, og det var en scene hvor orkesteret sto. Det var veldig fint. Å gå i Palmen var kremen, sier Marit Nøsen.

Ingen dans uten dansekort

Dansen husker også et par av mennene rundt lunsjbordet på Hjørnet. Men for dem kostet det å svinge seg, forteller Karl-Ove Bjørnstad, selv entreprenør fra Trondheim.

- Vi mennene måtte betale 100 kroner for dansekort. Man kunne ikke by opp damene fra bordene, men måtte levere dansekortet til de vi ville danse med. Dette var før likestillingens tid, sier han.

Om Speilsalen bør pusses opp i gammel stil, er han ikke sikker på. Det er passé, mener Bjørnstad, og kan ikke gjenskapes som det var.

Men hva mennene på Hjørnet syns om at Reitan har kjøpt og skal renovere det gamle hotellet, er ikke så lett å få en mening om.

- Det spiller ingen rolle hvem som eier, gjør det dét da? Mer beror det på hvem som driver, sier de.

- Det går ikke an å være sur på Reitan for at han har mye penger, i hvert fall, legger Bjørnstad til før de fire trekker på seg ytterjakkene på vei ut.

Nesten hver dag er denne gjengen å finne på Hjørnet. Fra venstre, tidligere eier og driver av Erichsen Konditori, Ole Erichsen, konsulent Tore Sørung, tidligere flyver Knut Moe og entreprenør Karl-Ove Bjørnstad. Foto: RUNE PETTER NESS
Tidligere kolleger ved Løveapoteket samlet til lunsj i Palmehaven. Fra innerst til venstre: Eli Lund, May-Torild Nordli Sæther, Marit Nøsen, Grete Årbogen, Randi Rokstad, reidun Kvåle og randi Broli. Foto: RUNE PETTER NESS