– Dette er en fantastisk dag for oss alle, sier Håvard Wollan, daglig leder i Biokraft AS.

Årsaken til entusiasmen er at Trønderenergi øker sine investeringer i selskapet, mens svenske Scandinavian Biogas AB går inn og blir største eier.

Biokraft AS har allerede inngått distribusjonsavtaler for gassen fra det første byggetrinnet.

– Dette er en vekstnæring herfra og til evigheten. Vi ser allerede at både tungtransport og kollektivtrafikk er på vei over til biogass.

Liker du å følge med på næringslivsnyheter fra Midt-Norge?Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Vil utvide

Wollan håper de nå skal klare å klore seg fast på Skogn.

– Vi ser for oss å bygge videre like sør for Norske Skog sitt anlegg, men vi har ikke noen mer detaljerte planer der, sier han.

– Vi sitter igjen med 43,5 prosent av aksjene, mens Scandinavian Biogas får like over 50 prosent, sier konsernsjef Ståle Gjersvold i Trønderenergi.

Før svenskene kom på banen var Trønderenergi største eier med 56 prosent av aksjene.

– Svenskene har en kompetanse vi ikke har når det gjelder det å produsere gassen, mens vi Norge har lært mye av oljenæringen når det gjelder det å gjøre gassen flytende. Vi får det beste fra Norge og Sverige i ett, fortsetter Wollan.

Fornøyde investorer

– Det er en bra dag for oss som investorer. Dette er et område hvor vi ikke har industriell kompetanse, så da er vi veldig fornøyde med å få inn noen som har det, sier Gjersvold og påpeker at de ikke har noen planer om å selge seg ut på sikt.

Også svenskene ser frem til samarbeidet over landegrensene.

– Dette er en veldig interessant mulighet for oss, og jeg er stolt av at vi får muligheten til dette samarbeidet, sier Matti Vikkula, administrerende direktør i Scandinavian Biogas.

Scandinavian Biogass er en av Sveriges største private biogassprodusenter og vil i 2016 levere 300 GWh med biogass. Med investeringene i Trøndelag forventer de nesten 500 GWh i 2017.

Anlegget på Fiborgtangen i Levanger kommune vil få en årlig produksjon på 250 GWh når det står ferdig utbygd om halvannet års tid.

Det gir en Co2-reduksjon tilsvarende 25 millioner liter diesel, og fabrikken blir ifølge selskapet selv den største fabrikken for produksjon av flytende biogass i Nord-Europa.

Samarbeid med Norske Skog

Fabrikken fører også med seg økte inntekter for Norske Skog.

– En av årsakene til at vi har valgt den tomten er at den ligger helt inntil Norske Skog sitt anlegg, noe som gjør at vi ikke trenger å legge lange rørledninger, sier Wollan.

En av hovedråvarene til gassproduksjonen vil nemlig være avfall fra papirfabrikken.

– Vi har også gjort flere andre avtaler med Norske Skog. Blant annet har vi en avtale som går på å kjøpe det varme spillvannet som kommer ut av deres produksjon. Avtalene vi har gjort med dem gir dem litt ekstra penger i kassen og oss stordriftsfordeler.

– Vi har tro og tillit til at Norske Skog kommer seg gjennom det uværet de er i, og at vi kan fortsette samarbeidet lenge.

Den andre hovedråvaren til produksjonen av flytende biogass vil være avfall fra oppdrettsnæringen. Begge råvarene er nytt territorium for svenskene, men prosessen er den samme.

– Det er viktig for bransjen som helhet å jobbe med nye råvarer, så det er en av grunnene til at vi har ønsket å investere i dette selskapet. I tillegg har vi jo også sett på det økonomiske og mulighetene for avkastning, forteller Vikkula.

«Grønne arbeidsplasser»

Prosjektet er finansiert gjennom Sparebank 1 SMN, med støtte fra Enova, Innovasjon Norge, og med sikkerhet i Eksportkreditt både på norsk og svensk side.

– Vi har jobbet med dette prosjektet det siste året. I tillegg til de klare miljøfordelene som følger med produksjonen av biogass bygger de også industri, og det er noe av grunnen til at vi velger å gå inn med penger, sier Ulrik Hammervold, direktør i Innovasjon Norge.

Totalt legger de 55 millioner på bordet. Fabrikken vil gi 25 nye «grønne» arbeidsplasser.

– Det er et stort prosjekt for vår del, men vi trenger håpet det skaper. Håpet på at det går an å skape industriarbeidsplasser som er grønne.

Verken Scandinavian Biogas eller Trønderenergi vil si nøyaktig hvor mye de har gått inn med i selskapet, men det er snakk om flere titalls millioner fra hver av dem. Totale investering i anlegget på Skogn er på omtrent 400 millioner kroner.

F.v.: Direktør Ulrik Hammervold i Innovasjon Norge, daglig leder Håvard Wollan i Biokraft AS, Ståle Gjersvold, konsernsjef i Trønderenergi og Matti Vikkula, administrerende direktør i Scandinavian Biogas. Foto: Espen H.Bjørgan