– Det kom et bud som styret har vurdert som bedre enn det første, så da er det det som gjelder, sier Vegard Wollan, daglig leder i Atmel Norge.

Selskapets nye eier er Microchip Technology, et amerikansk selskap med hovedsete like utenfor Phoenix, Arizona. De kjøper samtlige aksjer i Atmel for 3,56 milliarder amerikanske dollar. Omtrent ti prosent av verdien skal betales ut til aksjonærene som aksjer i det amerikanske selskapet.

– Dette er en bransje der det skjer en del sammenslåinger, så slike oppkjøp er en trend i tiden. Derfor er det ikke jo ikke helt uventet at det vi blir en del av en større enhet, sier Wollan.

Prosess

I september ble selskapet kjøpt opp av tyske Dialog Semiconductors, men oppkjøpet ble i januar kansellert da tilbudet fra USA kom på bordet. Kjøpet skulle etter planen gjennomføres i første kvartal i år.

– Det blir en veldig spennende kombinasjon. Det er et selskap som står ekstremt sterkt i en del av kjerneområdene våre, og som vi har konkurrert mye med, sier Wollan.

De to selskapene er nå i en ferdigstillelsesprosess. Endelige avklaringer rundt oppkjøpet skal være på plass innen andre kvartal i år, og detaljer rundt navn og produkter vil ikke være klart før da. Frem til den tid fortsetter de to selskapene som før.

– Når det gjelder mikrokontrollere, som jo var det vi startet med her i Trondheim, er jo vi store, men de er enda større. Der har vi vært konkurrenter siden dag én. Når vi da slår oss sammen blir vi et enda sterkere selskap som gir mange fordeler.

Komplementære

I en børspresentasjon estimerer Microchip Technology en innsparing på 200 millioner dollar i 2020 på stordriftsfordeler blant annet inkluderer kostnader knyttet til produksjon og salg.

Atmel Norway så dagens lys i 1995 da Wollan og medgründer Alf-Egil Bogen tok turen over til Atmels hovedkontor i California og overbeviste sjefen om at deres databrikke var fremtiden.

I tillegg til de konkurrerende produktene kan Wollan også fortelle at de komplementerer hverandre på enkelte områder.

– Når det gjelder for eksempel IOT (Internet of Things) er det et område vi har fokusert på de siste årene. På den andre siden har de produkter som vi ikke er like store på.

IOT handler om meldinger sendt mellom datamaskiner, enkelt forklart. Slik som for eksempel blodtrykksmålinger gjort hjemme, og som automatisk sendes til legen din.

– Også touch-teknologi er vi store og sterke på.

Spennende

– Som med alt annet blir det endringer for oss når vi kjøpes opp, men jeg synes det er vanvittig spennende. Vi ser på det som en kjempestor mulighet, og mener de to selskapene vil gi en veldig spennende kombinasjon.

I midten av februar skal Microchip Technology på rundreise i Europa. På planen står også en tur innom Atmels hovedkontor i Norge på Vestre Rosten i Trondheim.

Wollan forteller at Microchip Technology er omtrent dobbelt så store som Atmel når det gjelder omsetning og ansatte. Atmel har omtrent 4700 ansatte og omsatte i fjor for omtrent 1.17 milliarder dollar. Den norske fraksjonen har snaut 200 medarbeidere og kunder som Google, Microsoft, Sony og Ford.

– Når to så sterke selskaper innen mikrokontroller slår seg sammen blir resultatet en kjempe en bransjen, avslutter Wollan.