- Flere har kastet seg på delingsøkonomien, og utleie av hytte kan være en fin måte å redusere kostnadene som er knyttet opp mot å eie en hytte, sier Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Nordmenn har alltid lånt hytter av hverandre, av familie, naboer og venner. Men teknologi har gjort utleien profesjonalisert, blant annet har nye apper gjort tilgjengeligheten større og enklere.

Airbnb er en nettside hvor folk kan leie ut og bestille private overnattingsopphold. Et søk etter hytter i fjellkommuner som Oppdal, Røros, Meråker og Tydal viser at det er mange familiehytter til leie, men tidligere i uka var så å si ingen av dem ledige i påska. Det tyder på at mange i år feirer påskehøytiden i leid hytte.

Ikke bare for storbyer

Airbnb selv bekrefter at de ikke lenger er et storbyfenomen. Statistikken deres viser at de mindre stedene har størst økning, blant annet hadde Lofoten en økning på hele 440 prosent i antall gjester i fjor sommer sammenlignet med året før.

Liker du å holde deg oppdatert på økonominyheter i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

- For både vertene og gjestene handler Airbnb om lokale og unike opplevelser. Det er noe av dette jeg tror appellerer til nordmenn og de som reiser i Norge, sier Aja Guldhammen som er nordensjef for Airbnb.

Hovedorganisasjonen Virke har merket seg trenden.

- Airbnb og andre delingstjenester er populære og blir en enda viktigere del av reiselivsnæringen. Våre undersøkelser viser at kun sju prosent av befolkningen brukte Airbnb og lignende tjenester i 2015, men 16 prosent kan tenke seg å bruke slike tjenester i år, sier Line Endresen Normann, som er Virke sin direktør for Reise Norge.

Les kommentaren skrevet av Ingeborg Eliassen om når ditt blir mitt, mot betaling.

Utfordring for hotellene

I tillegg vet Endresen Normann at mange nordmenn vil nettopp til fjells i påska.

- Vi forventer en kanonpåske for turistnæringen der over halvparten av dem som drar på påskeferie reiser til hytta. Våre tall viser at 48 prosent av disse tenker å dra til privat hytte, mens bare sju prosent skal på hotell, hyttegrend eller campingplass, sier Normann som ikke er bekymret for reiselivsnæringen til tross for at stadig flere leier hytte privat.

- Det finnes nesten 500 000 hytter i Norge, og for dem som ikke skal bruke hytta selv er det en god idé å leie ut, for eksempel gjennom Airbnb. Nye tjenester innen delingsøkonomien fører til økt konkurranse for mange reiselivsaktører. Det er en utfordring, men det er også en spennende mulighet der hotellene selv må tenke innovativt med tanke på tilbud og markedsføring, sier Endresen Normann.

Billigere per døgn

Ifølge forbrukerøkonom Maria Setsaas er det mange økonomiske fordeler med å leie istedetfor å eie hytte.

- Du slipper kostnaden ved kjøp av hytte og kostnader som påløper ved å eie den, som vedlikehold, forsikring, kommunale avgifter, brøyting, strøm og oppvarming samt låneutgifter. Du har heller ingen økonomisk risiko ved et eventuelt salg. Salg av hytte kan ta lengre tid og prisen kan være mer usikker enn ved salg av bolig, sier Setsaas.

Døgnprisen på eid hytte kan bli kostbart. Tidligere har Setsaas regnet ut for Adresseavisen at om du for eksempel har en hytte til 2,5 millioner kroner på fjellet og bruker den 20 døgn i løpet av året, så koster det hele 3365 kroner i døgnet.

- Døgnprisen kan ofte være billigere ved å korttidsleie fremfor å eie en hytte. Du slipper også å ha dårlig samvittighet for at du ikke bruker hytta mange nok helger. Du er heller ikke bundet opp til et hytteområde eller destinasjon, sier Setsaas.

Hytte uten eierskapsfølelse

Kortids hytteleie kan også medføre noen ulemper, slik Setsaas ser det.

- Prisene for å leie kan være høyere i ferier og i de mest populære områdene, og du må gjerne planlegge lang tid i forveien for å få de beste hytteobjektene. Selv om du har sett bilder av hytta, kan standard og beliggenhet være noe annet enn hva du mener du har betalt for, advarer Setsaas. Og så er det jo slik at en eid hytte ikke er din.

- Du får ikke noe eierskapsfølelse og du kan som regel ikke innrede eller foreta oppgraderinger eller endringer. Du kan også gå glipp av en eventuell prisoppgang i hyttemarkedet.

Husk å betale skatt!

Sitter du med en hytte du ikke skal bruke i påska, er det også en del å tenke på før du legger den ut til leie.

- Husk at det er skatt på utleieinntekt. Bruker du selv hytta helt eller delvis til fritidsformål, men leier ut i påska og et par helger i løpet av året, vil utleieinntektene inntil 10 000 kroner være skattefrie. Men av det overskytende beløpet regnes 85 prosent som skattepliktig inntekt, denne inntekten skattlegges som kapitalinntekt med 25 prosent. Er hytta en ren utleiehytte må du betale skatt fra første krone, men til gjengjeld kan du fradragsføre utgifter tilknyttet utleie, sier Setaas.

Det kan også være greit å sikre seg mot både manglende betaling og ødeleggelser.

- For å sikre deg mot skader og slitasje er det lurt å kreve innbetaling av depositum før nøkkelen overleveres. Det kan være lurt å ha en avtale om hvordan en fordeler kostnaden ved ulike typer skader som blir påført under leieperioden. Hvis hytta skal leies ut over en lengre periode bør leietakere kanskje betale noe av vedlikehold eller kommunale utgifter. Etabler også ordensregler slik at leietaker vet hva han kan forholde seg til i leieperioden, råder forbrukerøkonomen.