- For oss er det en milepæl å få et slikt langsiktig prosjekt, hvor vi skal være med i alle faser, sier administrerende direktør Torkild R. Reinertsen i Reinertsen AS til Adresseavisen.

Olje- og gassfunnet Pil og Bue ble funnet i 2014, og ligger drøyt åtte mil vest for Frøya. Like før jul i fjor varslet operatøren, det tyskeide gasselskapet VNG, at en utbygging vil koste mellom ti og 15 milliarder kroner, avhengig av hvilken utbyggingsløsning som velges.

VNG vil bygge ut feltet som en havbunnsutbygging, enten med et eget produksjonsskip, eller ved å føre oljen og gassen i rørledning til enten Draugen- eller Njord-feltet.

Liker du å holde deg oppdatert på økonominyheter i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Opprettet nytt kontor

Ifølge Reinertsen vil de fungere som VNGs «høyre hånd» i forbindelse valg av utbyggingsløsning og gjennomføring av selve prosjektet. De skal gjøre ingeniørarbeid knyttet til både arbeid på havbunnsanlegget, infrastruktur, et eventuelt produksjonsskip og plattform-modifikasjoner.

Selskapet har tradisjonelt gjort vedlikehold og modifikasjonsarbeid på oljeplattformer på norsk sokkel, men i 2013 opprettet de et eget subsea-kontor i Asker. Målet var å få en større rolle under feltutbygginger på havbunnen, der de store utstyrsleverandørene til nå har vært de ledende aktørene.

Selskapet har ment at de kunne gjøre ting billigere gjennom å sette sammen utstyr fra ulike leverandører, og Torkild R. Reinertsen tror dette kan gi betydelige inntekter for selskapet.

Tror på flere oppdrag

- Det har ikke alltid vært slik at ingeniørselskapene har vært sentralt plassert i slike prosjekter, men VNG har funnet det naturlig at vi tar arkitekt- og ingeniøroppgavene. Jeg tror dette blir den første av mange utbygginger hvor en slik modell velges, og jeg håper og tror at vi vil få flere slike oppdrag, sier han.

Hvor store inntekter VNG-kontrakten vil gi Reinertsen AS vil avhenge av hvilken utbyggingsløsning som velges, men selskapet anslår at et titalls personer vil være involvert i arbeidet. Prosjektet vil bli ledet fra subsea-kontoret i Asker, men selskapet opplyser at hovedkontoret i Trondheim også vil være tungt involvert.

- Under kraftig press

Konkurrenten Aker Solutions varslet mandag at opptil 600 ansatte kan miste jobben i deres subsea-divisjon i Norge, som følge av den kraftige nedturen i oljebransjen.

Ifølge Torkild R. Reinertsen jobber det et par hundre ansatte innenfor deres subsea-avdeling. Han sier at de også har vært under et kraftig press, og at de heller ikke kan utelukke nedbemanninger fremover.

- Situasjonen innen olje- og gassvirksomheten i Norge har blitt mye verre enn det jeg kunne drømme om, med stadig nye steg i feil retning. Jeg er helt sikker på at det kommer til å gå opp igjen, men vi har ikke råd til å sitte med ledig kapasitet, sier han.

Selskapet har tidligere redusert antall ansatte med rundt 700, og Reinertsen sier at de også i vinter har vært nødt til å permittere et titalls ansatte ved hovedkontoret i Trondheim.

- Vi håper at vi fremover klarer oss med midlertidige tiltak, sier han.

Pil og Bue-funnet ble gjort med boreriggen «Transocean Arctic» i 2014. Foto: HELGE HANSEN/Montag as