Et tyvetalls gule og oransje arbeidsbiler og anleggskjøretøy på en gruslagt parkeringsplass er alt som på utsiden vitner om at entreprenørfirmaet Johs. J. Syltern snart skal i gang med nok et stort prosjekt. Men inne på kontoret er det aktivitet, og det snakkes flittig om både kontrakter og rigger.

– Vi har to stykker som sitter her nå og jobber med alle mulige slags planer. Et slikt prosjekt krever mye administrasjon og planlegging, sier Øystein Syltern, daglig leder i firmaet i Åfjord.

De er tildelt den første anleggskontrakten for Roan vindpark, og med det den første kontrakten i prosjektet Fosen vind. Neste mandag starter de arbeidet med de 13 kilometerne anleggsvei som kontrakten omfatter. Planen er å bygge to kilometer i måneden, og for det får de en plass mellom 65 og 70 millioner kroner.

Liker du å følge med på næringslivsnyheter fra Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Ung planlegger

En av dem som sitter og planlegger er 24-årige Berit Gundersen.

– Jeg begynte i fjor høst, og dette er det første store prosjektet jeg har vært med på. Så det er alltid noe å gjøre, sier hun.

Gundersen har en mastergrad i natur-, helse- og miljøvernsfag.

– Hun var sommervikar i banken i fjor sommer. Da jeg hørte om utdanningen hun har hentet jeg henne hit. Det er ikke så mange unge her med relevante mastergrader, forteller Syltern.

Ansetter

– Vi holder på å ansette folk nå for å styrke oss. Vi kommer til å ha rundt 30 personer i arbeid med anleggsveien, og vi kommer også til å være med i de videre anbudskonkurransene.

Johs. J. Syltern AS omsatte i 2014 for snaut 375 millioner kroner. Regnskapet for 2015 er foreløpig ikke levert, men ifølge Syltern endte omsetningen i fjor på rundt 330 millioner.

– Det arbeidet vi nettopp har gjort med vindparken på Skomakerfjellet har vi høstet anerkjennelse for, men jeg tror ikke det har en direkte sammenheng med at vi fikk denne kontrakten. Selv om det at vi gjør godt arbeid er god reklame for oss, sier Syltern.

Da Skomakerfjellet sto ferdig fikk entreprenøren i Åfjord blant annet skryt for at de hadde klart å bygge veiene såpass bratte som de hadde, noe som både ga kostnadsbesparelser og mindre inngripen i naturen.

Lokale aktører

Den samlede investeringen i vindparkprosjektet vil være på elleve milliarder kroner anslår byggherren Statkraft. Lokale og regionale aktører vil kunne konkurrere om kontrakter med en samlet verdi et sted mellom en og to milliarder.

– Det er en heftig sum. Og vanvittig mye arbeid. Men det er mange aktører i regionen som har kompetanse til å gjøre de jobbene som kommer, og det er jo snakk om jobber til flere hundre millioner hver.

Selv jobber de nå med å gjøre ferdig sitt anbud for infrastrukturen inne på selve vindparken. Men Syltern tror ikke de lokale aktørene kommer til å bli prioritert for enhver pris.

– Utbyggeren kan jo ikke subsidiere det lokale næringslivet. Så det er en forutsetning at vi er konkurransedyktige og leverer kvalitet.

Og konkurransedyktig er det lokale næringslivet, skal en tro kommunikasjonssjef Torbjørn Steen i Fosen Vind.

Europas største

– Vi har gjort vurderinger av de potensielle bedriftene på forhånd og konkludert med at det lokale og regionale næringslivet som er relevant for våre prosjekter er konkurransedyktige, sier han.

Fosen vind omfatter i tillegg til Roan vindpark også tre andre vindparker på Fosen, en vindpark på Hitra og en i Snillfjord.

– Anslagene våre for prosjektet som helhet er at det i de mest intensive periodene vil være rundt 600 personer i sving samtidig. Og når de seks parkene står ferdige i 2020 vil de føre til et sted mellom 45 og 50 nye arbeidsplasser i drift og vedlikehold av anleggene, fortsetter Steen. Tre fjerdedeler av disse vil være på Fosen.

De neste kontraktene som skal deles ut, i tillegg til infrastrukturen på Roan vindpark, er adkomstveien til, og infrastrukturen inne på, Storheia vindpark. Når alle seks vindparker står ferdig vil de 278 vindturbinene til Fosen vind kunne levere strøm tilsvarende 170000 husstander.

Prosjektet blir med det det største landbaserte vindkraftprosjektet i Europa.

– Dette er en unik mulighet for Nord-Fosen som lokalsamfunn, og økonomisk vil det bety mye for kommunene. Det følger jo mye økonomisk aktivitet med så store prosjekter, og det vil bli en berikelse for samfunnet at det kommer så mange inn fra forskjellige land for å delta i byggingen, avslutter Syltern.

– Et slikt prosjekt krever mye administrasjon og planlegging, sier daglig leder i Johs. J. Syltern, Øystein Syltern. Her sammen med 24-årige Berit Gundersen som er en av de to som nå planlegger prosjektet. Foto: Jens Petter Søraa