– Sitter du i landskap eller har du eget kontor?

– Samfundet er jo et eneste stort kronglete landskap. Når jeg tiltrer i stillingen som ny leder under festmøtet 17. mai vil jeg og resten av styret få et felles møterom, mens jeg nok vil bli sittende litt rundt omkring. Det er det sosiale som holder Samfundet sammen, og da må jeg jobbe sammen med gjengene.

– Hvordan kommer du deg på jobb?

– Da jeg flyttet til Trondheim skjønte jeg at det var viktig med nærhet til Samfundet. Jeg bor derfor i Klostergata og har rundt to minutter å gå til Samfundet. Det er også gåavstand til Gløshaugen hvor jeg studerer til sivilingeniør i bygg.

– Hvordan vil de du jobber sammen med si du er som leder?

– Jeg tror det første de vil si er at jeg er blid, engasjert og snill. Nå er det jo en forskjell på å være leder i en frivillig organisasjon og i næringslivet. Jeg kan ikke bestemme hva andre skal gjøre, men jeg kan ha en forventning til dem. Og det fungerer helt fint, jeg stoler på at folk gjør jobben sin, gir dem tillit og jobbene blir gjort. De som er her, er her fordi de ønsker å bidra.

– Drar du på fest sammen med dine ansatte?

– Ja, det må jeg si ja til. Jeg har jo ingen ansatte da, men jobber sammen med andre frivillige og på fest er jeg helt på lik linje med de andre. Vi er verdensmestre i frivillighet, og jobben og det sosiale sklir over i hverandre, uten at det dermed blir uprofesjonelt. Jeg syns det er fantastisk å møtes på tvers av fag og gjenger, og det er nettopp det sosiale som gjør at Samfundet går så bra. Vennskap gir tillit og tillit øker effektivisering, og akkurat her synes jeg faktisk næringslivet kan lære litt av oss.

– Er du også med på nachspielene?

– Ja, her må jeg også svare ja. Jeg deltar på lik linje som de andre, men uten å glemme hvilken stilling jeg har på huset. Det er viktig å huske hva man representerer, selv ut i de små timer.

– Hva er den vanskeligste sjefsavgjørelsen du har tatt?

– Sannsynligvis ligger den vanskeligste sjefsavgjørelsen inn i fremtiden, siden jeg fortsatt bare er påtroppende leder. Men jeg har hatt flere verv tidligere også, blant annet som operativ ansvarlig under Uka. Da har jeg blant annet måtte be folk jobbe lengre som frivillig enn de i utgangspunktet skulle, for eksempel på grunn av sikkerheten. Når du jobber som frivillig uten betaling er det en forventning om at det skal være gøy, og som leder er det vanskelig å få folk til å krysse den grensen.

– Hvordan inspirerer du dine ansatte?

– Jeg snakker ofte i store ord om hva vi utretter og skal utrette. Jeg forsøker å se folk og gi dem ros, ros er nødvendig i alle verv. Jeg tenker også at hvis jeg gir ansvar og tillit og ser hva hver enkelt gjør og lar alle være med å bestemme, så blir dette til sammen bra.

Liker du å holde deg oppdatert på økonominyheter i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

– Er du omgangsvenn med noen av dem du er sjef for?

Ja, jeg har vært det i tidligere verv og vil nok også bli omgangsvenn med det nye styret. Akkurat dette syns jeg altså det private næringslivet kan lære noe av; å være omgangsvenner gir tillit som igjen gir effektivisering og jobben mer verdi. Selvsagt jobber de fleste for lønn, men det bør også ligge en visshet om at man bidrar og jobber sammen for noe større. Kvalifikasjonskrav er viktig, men det er jammen det sosiale limet også.

– Er du også familiens sjef?

– I familien jeg vokste opp i var det flat struktur. Nå bor jeg i et kollektiv, vi er syv stykker som deler en enebolig. Det er flat struktur der også, og stort sett hyggelig stemning, så lenge alle gjør oppgavene de er satt til.

– Hva er ditt beste resultat i Birken?

– Birken er kanskje et statussymbol i arbeidslivet, men ikke blant studenter. Jeg har aldri deltatt i Birken, men jeg går ganske mye langrenn. Ikke som konkurranse, men for å nyte turen og aldri raskere enn at jeg kan prate med dem jeg går sammen med.

– Skal du være sjef resten av yrkeslivet?

– Nei, ikke nødvendigvis. Jeg kommer til å søke meg til stillinger der jeg kan få jobbe tett med folk og bety noe, og om det er en sjefsstilling eller ikke kommer jo helt an på. Tittelen er i alle fall ikke det viktigste.