- Jaha, hva ble det til lunsj i dag? Sushi? Oi, det får du ikke hver dag i kantina nei, spøker Tone Lillevik i det en av de ansatte i domstolsadministrasjonen passerer henne utenfor med lunsjbagen sin.

Lillevik (40) er ikledd gul vest og holder streikevakt. Det er lunsjtid, og det passerer menn og kvinner med Rema-poser og syltetøy på tube i ett sett. Av og til kommer det noen med en litt mer fancy lunsjbag. Alle ser ut til å kjenne Lillevik. De slår vitser og spøker med henne. Av og til sier de «stå på». Stemningen er god.

- Fikk sjokk

Men bakgrunnen for at Lillevik står der er mer alvorlig. Til daglig driver hun kantina i domstolsadministrasjonen i Dronningens gate på egen hånd. Nå er hun én av totalt 623 hotell,- restaurant- og kantineansatte i Sør-Trøndelag som er tatt ut i streik.

I streiker er det viktig at folk har sympati for saken og forstår hvorfor man streiker. Derfor bestemte Lillevik seg for å sjekke hva det står om lønna hennes på internett.

- Jeg fikk sjokk. Jeg gikk inn på utdanning.no som har oversikt over lønningene til de fleste yrkene. Der sto det at kantinemedarbeidere i snitt tjener 250 kroner timen. I snitt. Det er galskap. Hvis folk tror vi tjener så mye, har vi et problem, sier Lillevik.

Seks kroner tillegg for alt ansvar

Lillevik har nemlig jobbet 20 år i bransjen. Hun har opparbeidet seg maksimal ansiennitet, noe man får etter ti år. Likevel er timelønna hennes nesten 70 kroner lavere enn det som ifølge utdanning.no er gjennomsnittslønna for kantinemedarbeidere.

- Jeg er alene om å drive kantina jeg jobber i. Det betyr at jeg får tillegg for ekstra ansvar. Men tillegget utgjør bare seks kroner per time, og jeg har 182 kroner i timen. Jeg har snakket med andre jeg kjenner som jobber både innen kantine,- hotell og restaurantbransjen, de måper når de får høre hva utdanning.no mener er gjennomsnittslønna vår, sier Lillevik.

Når skatten er trukket fra sitter hun igjen med en månedslønn på mellom 19 og 20 000 kroner.

- Jeg kjøpte meg leilighet i 2003 og har kommet meg inn på boligmarkedet. Men prisene har steget enormt siden den gang. I dag vet jeg ikke hvor lett det hadde vært å komme inn med min lønn, sier hun.

- Minstelønn for de fleste

Børge Ånesen i Fellesforbundet ler når han hører hva utdanning.no skriver gjennomsnittslønna for kantinemedarbeidere, kokker og servitører er.

- Denne bransjen opererer nesten utelukkende med minstelønn og den er betydelig lavere enn det utdanning.no oppgir. For kantinemedarbeidere med fagbrev og over ti års ansiennitet, er den for eksempel på 175,43 kroner. Det er nok mer i nærheten av det de fleste med en slik erfaring tjener, sier Ånesen.

Utdanning.no er en offentlig informasjonsside og tallene på siden er hentet ut fra SSB. Tallene inkluderer avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonus. Men ikke overtid. Harald Groven i SSB forklarer imidlertid at det kan være store variasjoner blant lønnstakerne i statistikken.

- Lønna er gjennomsnittet av alle ansatte som er i næringen kantine/catering. Hvis noen slike firmaer gir vesentlig mye høyere lønn, vil dette dra opp gjennomsnittet, slik at de som er lavtlønnet neppe vil kjenne seg igjen i lønnsnivået, skriver Groven i en e-post.

- Få blir gamle i yrket

Lillevik var ferdig utdannet kokk i 1995. I mange år jobbet hun som kokk på restaurant. Men det var hardt arbeid. Hun jobbet tidvis annenhver helg og lange dager.

- Jeg jobbet ti timer på fredag, lørdag og søndag. Med overtid kunne jeg jobbe 36 timer i løpet av en helg. Det var hardt arbeid og tilleggene for kveld og helg var bare noen få kroner. Det er ikke en bransje man blir gammel i. Nesten ingen av de jeg kjenner som tok utdanning samtidig med meg jobber som kokker i dag, sier Lillevik.

Håper på rask løsning

- Hva håper du at dere oppnår med streiken?- At vi får en lønnsøkning sånn at vi kan ta igjen litt av lønnsgapet til mange yrker.

- Hva med lokal forhandlingsrett?- Det er også viktig. I årevis har vi hørt at vi ikke kan få høyere lønn fordi da ville hotellene i distriktene få problemer. La oss få forhandle direkte med vår arbeidsgiver, så slipper vi å skape problemer andre steder, sier hun.