Målet med avtalen er å kunne selge 48 nye artillerisystemer til Forsvaret. I tillegg vil Ritak og Ruag Defence levere et tilbud på nye stridsvogner.

- For oss er dette en svært eksklusiv samarbeidsavtale. Får vi landet begge avtalene med Forsvaret, så er de til sammen verdt 2,3 milliarder kroner. Ruag Defence vil kunne tjene mest, men også vi som underleverandør vil tjene godt på dette. Blant annet kan det bli snakk om 30 nyansettelser her på Rinnleiret, sier daglig leder i Ritek, Hilmar Olsen.

Ritek, som i dag har 47 ansatte, var i fjor høst underleverandør i den største kontrakten med Hæren noensinne. I september i fjor kunne de rulle ut verdens mest moderne kampvogn, og tilsammen leverte Ritek 144 panservogner til en verdi av 10 milliarder kroner.

Dette var bakteppet for at de torsdag kunne inngå en ny storavtale. Denne gangen med Ruag Defence, som har hovedkontor i Sveits.

Viktig gjenkjøpsavtale

- Etter kontrakten om kampvognene med BAE Systems Hägglunds AB har vi arbeidet aktivt mot Forsvaret og forsvarsindustrien for å sikre nye kontrakter. Dagens signering er en markering av at vi har kommet enda nærmere dette målet, sier Olsen.

Gjenkjøpsavtaler etablert via Forsvaret har som mål å utvikle norsk forsvarsindustri.

- Ritek har i perioden siden kontraktsinngåelse om kampvognene doblet antallet ansatte. Vi har fått ny kompetanse i hus, og vi har ikke minst utviklet systemer og rutiner slik at vi er i stand til å styre et så omfattende prosjekt som vi nå håper å lande, sier Olsen.

BAE Systems Hägglunds har også bidratt på investeringssiden. Nytt sandblåseanlegg ble åpnet i fjor høst, og nå bidras det også til oppgradering av lagerbehandlingssystemet.

- Alt dette er en konsekvens av kontrakten med BAE Systems Hägglunds og gjenkjøpsreglementet som fungerer til beste for norsk forsvarsindustri, sier Olsen.

Nye stridsvogner

Samarbeidsavtalen mellom Ritek og Ruag Defence er en eksklusiv avtale for begge parter, og gjelder altså to store prosjekter.

- Artilleriprosjektet har vi allerede levert felles tilbud på. Forsvaret ønsker å kjøpe 24 nye artillerisystemer med opsjon på kjøp av ytterligere 24 til. Ruag sin løsning er velkjent for Forsvaret med en oppgradert versjon av artillerisystemet M109, som Forsvaret benytter i dag. I tillegg står oppgraderingsprosjektet for Leopard II for tur, og også der går vi sammen med Ruag for å fremme et konkurransedyktig tilbud. Her er det Forsvarets nåværende Leoparder som skal oppgraderes – en stridsvogn som både Ruag og Ritek kjenner meget godt fra tidligere, sier Olsen.

Forsvaret avgjør

- Senere vil det være opp til Forsvaret hvem som blir valgt, men vår oppfatning er at vi har funnet en meget sterk og solid partner, med gode og konkurransedyktige løsninger som vil kunne passe Forsvaret meget godt, både på kort og lang sikt. Ruag Defence med sin kompetanse og erfaring vil kunne bidra aktivt med å løfte Ritek sin kompetanse og kapasitet ytterligere, sier Olsen.

I tillegg til avtalen med Ruag Defence, så utvides samarbeidet med BAE Systems Hägglund.

- Vi signerer i disse dager en tilleggsavtale som omfatter et betydelig antall timer mekanisk produksjon for prosjektet, samt en del innkjøp og øvrig administrativt prosjektarbeid. Denne tilleggsavtalen gjør at Ritek øker bemanningen ytterligere i dagene fremover, sier Olsen.