Menighetsrådsleder Bente Dahl på Strindheim flipper dekselet av mobilen, trykker et par ganger og holder telefonen frem for å vise hvordan dette virker.

- Her kan man velge: Kollekt, kirkemiddag, betale for misjonslys eller medlemskontingent til koret, sier hun og skroller ned på mobilskjermen inne i Strindheim menighets side i Mcash-appen, Sparebank 1-bankenes løsning for mobilbetaling via smarttelefon.

- Må følge med i tiden

Som en av de første kirkene i Trondheim, har Strindheim kirke tatt i bruk betalingsapp. Dermed trenger du ikke romstere i lommene etter mynter eller sedler når kollekthoven kommer rundt etter gudstjenesten. Men for all del, de tar fortsatt imot kontanter. Selv om det beste hadde vært å slippe å håndtere kontanter i det hele tatt, ifølge menighetsrådslederen.

- Ingen skal måtte gi, men nå blir det lettere for mange. Vi må følge med i tiden, selv om vi er kirka, sier Bente Dahl.

Og utviklingen går fort. DNB ble første storbank ut med egen mobilbetalingsapp, Vipps, 30. mai 2015. Så tok Danske Bank sin gratis betalingsapp, Mobilepay, til Norge og tvang Vipps til å droppe gebyret de hadde tatt. I oktober 2015 kjøpte Sparebank 1 Gruppen opp norskutviklede Mcash som hadde eksistert siden 2014.

Kioskbetaling

- Det er artig at Strindheim blir den første kirka i Trondheim som tar i bruk Mcash. Over hele landet har vi nå 3000 brukersteder, hvorav halvparten er lag og foreninger. Totalt har vi 450 000 unike brukere, og veksten går raskt, sier banksjef Hilde Sem Lykke i Sparebank 1 SMN.

- For eksempel skal Sportsklubben Freidig ta i bruk Mcash i kiosk, legger banksjefen til.

- Åh, kommer det lettet fra Bente Dahl.

- Betyr det at man kan bruke mobilen til å betale på Skandia cup? Så mye lettere da! Der har jeg vært en del opp gjennom årene, sier hun.

Kontantfri fylkeskommune

Betalingsapper fungerer ved at brukeren knytter en konto eller betalingskort opp til en app lastet ned på smarttelefonen. Gjennom den kan man overføre penger til venner, såkalt vennebetaling som DNBs Vipps er størst på, men også betale i en del butikker eller på store eller små arrangementer.

Én ny og annen bruksmulighet for betalingsapper, er i skolekantina.

For også Sør-Trøndelag fylkeskommune vil gjerne bli kvitt kontanthåndteringen som koster fylket et sted mellom 100000 og 200000 kroner i året, ifølge regnskapssjef Per Lund.

- Fylkeskommunen har vedtatt en strategiplan om å bli kontantfri. Vi starter testing på videregåendeskolene, men målet er at blant annet både tannklinikkene og bussene etter hvert skal være kontantfrie. Målet i strategiplanen er at tilbudet skal være på plass på skolekantinene i løpet av 2016, så vil øvrige områder tas inn etter hvert, sier Lund.

Ikke for de yngste

I samarbeid med sin bankforbindelse, Danske Bank, har fylket innført pilotprosjekt for mobilbetaling i ansatt-/elevkantina ved Strinda videregående skole i Trondheim. Flere skoler skal bli med i testrunden, blant annet Charlottenlund, Byåsen, Trondheim Katedralskole, Heimdal og Meldal.

- Vi hadde tenkt å inkludere Midtre Gauldal, men ettersom de deler kantine med ungdomsskolen dukket det opp en problemstilling rundt bankkort og mobil for barn under 15 år. Derfor ble ikke den skolen med nå, sier Lund.

Også ved fylkeskommunale virksomheter vil det fortsatt være mulig å betale med kontanter, men målet er å avvikle mynter og sedler.

- Samfunnsutviklingen går den veien. Kontanthåndtering har både et kostnadsside og en sikkerhetsside; man reduserer risikoen for tyveri og innbrudd om det ikke oppbevares kontanter, sier Lund.

Ingen felles løsning

Betalingsappen fylket forholder seg til, som elevene laster ned, er Danske Banks Mobilepay. Altså en annen enn den for eksempel Strindheim kirke har, som er Sparebank 1s Mcash – et annet system og en annen app.

Man trenger ikke være kunde i de ulike bankene for å betale med de ulike appene. Men det er ikke bare enkelt å holde styr på hvilken app som funker hvor. Det er en av grunnene til at dagligvaregigantene Coop og Norgesgruppen, som blant annet eier Kiwi, Meny, Spar og Mix-kioskene, ikke har innført mobilbetaling i sine butikker. De har isteden inngått samarbeid om å få til en fellesløsning for alle banker.

Utvikles raskere

Mobilepay-sjef i Danske Bank, Knut Anders Wangen, mener imidlertid konkurranse kan ha sine fordeler.

- Konkurransen er blitt omtalt som forvirrende og negativ. Men ser vi på det som er skjedd i Sverige, der bankene er gått sammen om én løsning, er det også klart at konkurransen vi har i Norge, har vært en drivkraft i å forbedre teknologien på dette området. I Sverige har de hatt løsningen i tre år og har mange brukere, men rent teknologisk er de ikke kommet like langt som vi, sier han.

- Tror du det på et tidspunkt likevel vil bli en felles løsning også i Norge?

- Jeg tror vi fortsatt skal konkurrere om å finne de beste løsningene. Men bakenforliggende er det jo interessant å tenke at appene skal kunne brukes på tvers senere, sier Wangen.

- Må man nå ha betalingsapp for å henge med?

- Man kan leve lenge ennå uten betalingsapp. De gamle betalingsmidlene vil ikke bli avviklet. Men vår misjon er å gjøre disse nye løsningene så gode og enkle at de blir foretrukket, sier Wangen.

Foto: Adresseavisen