Mens Rema ruller sammen sperrebåndene i sine provisoriske søndagsbutikker, gjør Bunnpris-kjøpmann Melissa Øyangen klar sin «brustadbu» for å få butikken tilbake til normalen etter helligdagbonanzaen i pinsen.

16. mai var mest ekstrem: Denne dagen nær doblet Bunnpris Leüthen omsetningen sammenlignet med en vanlig søndag.

- Vi hadde to-tre ganger så mange kunder innom som vanlig. Det var hektisk, for å si det mildt. Man skulle nesten tro folk ikke hadde sett mat før, sier Øyangen.

Dobbel bestilling

I løpet av pinsen har det tidvis vært kø ut av døra ved den 97 kvadratmeter lille butikken på Leüthenhaven i Trondheim. Nå, dagen etter 17. mai, er flere av hyllene ribbet ned til rillene og litt unntakstilstand etter tre røddager på rad.

- Vi får heldigvis ekstra varelevering onsdag kveld. 17 paller. Normalt får vi åtte, sier Øyangen.

Totalt har Bunnpris' 97 søndagsåpne butikker omsatt for 19,5 millioner kroner 2. pinsedag 16. mai, hele 33,6 prosent mer enn 2. pinsedag i 2015 som falt til 25. mai, altså dagen før en vanlig tirsdag i motsetning til i år. Men også 17. mai ble betydelig bedre for Bunnpris' brustadbuer i år, med 25,7 prosent høyere nettoomsetning sammenlignet med 17. mai i 2015. Omsetningen vises i hyllene onsdag 18. mai.

- Dette er noe av det vi lider litt under i omdømmeundersøkelser, de små butikkene kan bli skrapt for varer fordi de verken har lager plass eller hylleplass til like store volum som de store butikkene, sier Bunnpris-sjef, Christian Lykke.

Les også: Flere søndagsåpne butikker kan gi priskrig

Legger vekk sperrebåndene

Mer hylle- og lagerplass er det i butikkene Rema 1000 har holdt åpent på røddager de siste syv ukene, der bare sperrebånd har skilt søndagsbutikken fra hverdagsbutikken. En ordning ansett av flere som bevisst brudd på loven for søndagsåpne butikker, noe Rema 1000 anmeldte konkurrentene for i januar. En anmeldelse som ble henlagt fordi politiet i Oslo ikke så seg råd til å prioriterte oppmåling av butikkarealer.

Etter å ha fått med seg en sjelden lang rekke av røddager i pinsen før 17. mai, avvikler Rema praksisen på eget initiativ. De har oppnådd det de ville, mener administrerende direktør i Rema 1000 Franchise, Jan Frode Johansen.

Les også: Trond Lykke: - Reitan er selv størst på søndagsåpent

- Som å spille fotball med 13 mann

- Vi hadde to mål med dette: Det ene var å skape en reaksjon blant konkurrentene våre, som nå varsler innskjerpinger. Det andre var det kulturministeren nå har varslet, at hun vil utrede lov om søndagsåpning på nytt, sier Johansen og viser til kulturminister Linda Cathrine Helleland (H) signaler i et møte med dagligvareaktørene i starten av mai. Helleland selv er i USA og har ikke besvart Adresseavisen henvendelse onsdag.

- Men er det ikke hyklersk å først anmelde konkurrentene for lovbrudd, for så selv å gå inn bevisst og bryte loven?

- Det syns jeg ikke. Vi ville vite om myndighetene hadde tenkt å håndheve reglene, men med henleggelsen sa de ifra om at det ikke var prioritert. Det blir som om Brann entrer Lerkendal med 13 spillere på banen, uten at dommeren bryr seg. Skal Rosenborg da fortsette med 11, eller sende utpå to spillere til? Sånn opplevde vi at vi konkurrerte. Vi sloss på ulike vilkår så lenge våre konkurrenter ikke holder seg innenfor loven. Nå har de varslet innskjerpinger og jeg kan love vi skal følge med på det, sier Johansen.

«Ekstremt» på Røros

- For å være tydelig: For Rema handler dette hele veien om like vilkår. Vi kan holde stengt på søndager eller åpent, så lenge det er klare regler som følges av alle, sier Johansen.

I Midt-Norge har to butikker, På Brekstad og i Orkanger, vært med på Remas søndags-markering i form av sperrebånd i vanlige butikker. I tillegg er det søndagsåpne butikker i turistkommunene Røros og Oppdal som har unntak fra søndagsregelen, samt en spesialbygd brustadbu på Husbyfaret i Stjørdal, som alle har hatt åpent i pinsa.

Ifølge regionsjef for Rema 1000 Midt-Norge, Vidar Andersen har pinseomsetningen ved Rema 1000 på Røros vært «ekstrem» og både denne og butikken i Stjørdal hadde en 16. mai-omsetning på høyde med en vanlig lørdag. Sperrebånd-butikkene har han ikke reelt sammenligningsgrunnlag for. Men ifølge Christian Lykke i Bunnpris, har Remas søndagsåpent på Brekstad gått hardt ut over Bunnpris' søndagsåpnebutikk på andre siden av sentrum.

Les også: Alle slår Rema 1000

Doblet i Trondheim

I Trondheim har Rema klart seg med brustadbuene sine og ingen har tatt i bruk sperrebånd, ifølge regionsjef for Rema 1000 Trondheim, Brynjar Hovstein.

- Nei, vi har ikke hatt sperrebånd-åpent i noen butikker i Trondheim, men fire brustadbuer åpen i pinsa. Omsetningen har vært veldig god. 2. pinsedag 16. mai, omsatte vi for 1,2 millioner kroner på de fire småbutikkene, noe som tilsvarer det dobbelte av en vanlig søndag, sier Hovstein.

Norgesgruppen-eide Kiwi og Joker har henholdsvis 108 og 160 søndagsåpne butikker, både brustadbuer og butikker i turistkommuner. Kjededirektør Kjell Arne Bjerklund i Joker vil ikke si mer enn at kjeden hadde høyere omsetning enn på en vanlig søndag både 1. og 2. pinsedag. Kiwis kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin sier:

- Vi går ikke ut med tall for enkeltdager eller uker, men pinseuka ble en ny rekorduke for Kiwi i hele Norge. Butikkene i Trøndelag hadde sammenliknbar vekst på 27,6 prosent fra mandag til søndag forrige uke mot tilsvarende uke i fjor, sier hun.

Les også: LO, Kirken og Virke ber politiet ta pinseåpne butikker

Christian Lykke i hovedkvarteret til Bunnpris i Munkegata. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
Jan Frode Johansen og Mette Fossum fra Rema 1000 på vei til møtet me kulturminister Linda Helleland 6. mai. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
God pinse: Regiondirektørene Brynjar Hostein (t.v) og Vidar Andersen i Rema kan glede seg over gode omsetningstall i pinsa. Foto: Marianne Tønset