- Kjøpet av Maja-porteføljen doblet tomtebanken vår, sier daglig leder Karl Johan Kopreitan i Blåin.

Blåin kjøpte i 2014 Maja Eiendom Holding, som var det som var igjen av Maja-Teknobygg-konsernet etter konkursene i 2012–2013. Trym Bolig ble i 2015 innlemmet i konsernet Blåin, som Kopreitan eier sammen med Oslo-mannen Per Eivind Skeid. Oppkjøpet innebærer at konsernets samlede virksomhet er doblet. Blåins selskaper har rundt 180 ansatte, de fleste er ansatt i entreprenøren Teknobygg.

- Vi har ryddet i hele gjelds- og finansieringsstrukturen. Maja Eiendom Holding har ikke gjeldsforpliktelser. Det hadde over 300 millioner i gjeld da vi kjøpte det. Selskapet har nå kun én ansatt, og det ligger noe garantiansvar fra tidligere prosjekter der, sier Kopreitan.

Boligutbyggere har garantiansvar i fem år etter at prosjektene står ferdige.

- Milliard om 2–3 år

Mens selskapet Maja Eiendom Holding vil forsvinne etter hvert, skal Blåin vokse både som entreprenør og boligbygger. Blåin-konsernet omsatte for 729 millioner kroner i fjor. Entreprenøren Teknobygg sto for 458 millioner av inntektene.

- Hvis vi når de underliggende målene for omsetning av boliger, er det realistisk at vi når én milliard i løpet av to-tre år, sier Kopreitan.

Overskuddet før skatt endte på 32 millioner kroner i fjor.

De største prosjektene Trym Bolig holder på med er Liljendal på Leangen med 250 boliger som er under bygging, i Heimdal sentrum er 150 boliger under regulering og på Humlehaugen på Ranheim er 200 rekkehus og leiligheter under regulering.

- Selger 150 boliger i år

Etter sommerferien starter Trym Bolig også salget av et nytt prosjekt på Dragvoll, Sommerhaugen, med 42 boliger.

- Den delen av tomtebanken som er helt egeneid består av 1300 boliger, som tilsvarer en salgsomsetning på cirka fem milliarder kroner, sier Kopreitan.

Trym Bolig planlegger å bygge mellom 150 og 200 boliger hvert år fremover.

- Vi har passert hele fjorårets omsetning hittil i år, etter å ha solgt 85 leiligheter. Med den farten vi har nå, har vi godt håp om å nå 150 enheter i år. Vi vil bruke tid på å komme opp på rundt 200 enheter årlig over tid, sier Kopreitan, som påpeker at boligmarkedet er segmentert.

Vil ha 10–15 % av kaka

- Det er ikke ett marked. Det er avhengig av typen prosjekter og hvor det ligger. Noe går bra, og noe går tregt. De prosjektene vi har nå går bra, sier Kopreitan, som mener det er viktig å treffe markedet.

- Vi er ikke så volumkåte, og må ikke ha det største prosjektet på det største jordet. Vi tenker mer på hvor vi tror folk vil bo. Jeg sammenligner det litt med dagligvarebransjen, som ikke har tro på butikk på den ene siden av veien, men på den andre siden, sier Kopreitan.

Til tross for dårligere økonomiske utsikter her i landet, frykter han ikke å ikke få solgt de nye boligene.

- Markedet svinger, det har vi sett i 2004 og under finanskrisen i 2008. Det som styrer markedet er at folk har arbeid, at det er et fornuftig rentenivå og at den sterke sentraliseringen trekker folk til byen. Trondheim er en by i kraftig vekst. Prognosen sier at byen trenger 1400–1500 boliger hvert år. Vi ønsker å ta 10–15 prosent av den kaka, sier Kopreitan.

Kjøpte Tyholttårnet

Blåin eier også et boligprosjektet som er under regulering i Kværnerbyen i Oslo. Trym Bolig kjøpte det av Ivar Koteng i 2007. Kopreitan sier de ikke har planer om bygge flere prosjekter i Oslo.

I tillegg til å eie halvparten av Blåin, eier Kopreitan Trym Næring alene. Selskapet eier en rekke næringseiendommer. Nylig kjøpte Kopreitan Tyholttårnet for mellom 50 og 60 millioner fra Vennatrø Gruppen. Han eier også Rosendal Teater på Buran og er medier i Leksvik Hotell. Trym Bolig og Trym Næring eier rundt 20 næringsbygg sentralt i Trondheim og på Heimdal. Tidligere drev Kopreitan også med utleie av boliger. I 2012 solgte han Falkenborg Studentby for 115 millioner kroner.