To separate undersøkelser som Sparebank 1 SMN og DNB har gjort viser at krisestemningen ikke er rådende i næringslivet i Trøndelag.

På DNBs undersøkelse kommer Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag ut som de to mest optimistiske fylkene i Norge når de blir spurt om utsikter til ansettelser, lønnsomhet og omsetning.

I Nord-Trøndelag sier 63 prosent av bedriftene at de tror lønnsomheten kommer til å bedre seg det neste året. 43 prosent av bedriftene tror de vil ansette flere i tidsperioden.

I Sør-Trøndelag sier 55 prosent av bedriftene at de tror lønnsomheten kommer til å bedre seg det neste året. 41 prosent av bedriftene tror de vil ansette flere i tidsperioden.

Også Sparebank 1 SMNs undersøkelse viser samme tendens, men med en liten nyanse. Forventningene til omsetning, utsiktene til å ansette flere og lønnsomhet, går litt ned i Sør-Trøndelag sammenlignet med året før. I Nord går alle piler imidlertid til værs.

- Selv om forventningene i næringslivet har gått litt ned det siste året, er det ikke markant. Vi ser ikke i nærheten av utslagene vi ser andre steder i landet. Nord-Trøndelag markerer seg spesielt positivt. Det er blant annet på grunn av at Kværner har fullt opp med oppdrag frem til 2018, sier konserndirektør næringsliv i Sparebank 1 SMN, Vegard Helland.

Her er fem grunner til at næringslivet i Trøndelag er mer optimistiske enn resten av landet.

1) Havbruksnæringen går så det suser

Lakseprisene har gått til værs. I forrige uke var kostet hver kilo eksportert laks 57 kroner. På samme tid i fjor var prisen i underkant av 40 kroner.

- Fiskeri- og havbruksnæringen nyter godt av høye priser og en lav kronekurs. Trøndelag er veldig sterk innen disse næringene, selv om det er potensial til å fremheve Trondheim som fiskehovedstaden i enda større grad enn i dag, sier Kjerstin Braathen, konserndirektør i DNB for bedriftsmarkedet.

- Vi tror det er mer enn høye priser som gjør at næringen går godt. Den har sikret seg varige verdier og har lønnsomhet selv om lakseprisen skulle halvere seg. Den har også gode fremtidsutsikter til videre vekst, kommenterer Helland fra Sparebank 1.

2) Ikke så avhengig av olje

I den andre enden av skalaen ligger oljenæringen, som går gjennom en svært tøff periode. Tall fra Sparebank 1 viser blant annet at etterspørselen etter skip innen næringen har falt til null. Det er tøffe tider både for verft, rederier, oljeserviceselskaper og oljeselskaper.

- På landsbasis ligger 110 skip som brukes i oljenæringen nå i opplag. I tillegg har oljeservicebedriftene mistet mange av sine ansatte. Dette er et næringsområde hvor vi per i dag er varsomme med å skaffe oss nye kunder, sier Helland.

- Det er i all hovedsak Vestlandet som har fått hele nedturen her. Vi har en todelt økonomi i Norge, der de oljeavhengige landsdelene har gjort det bedre enn snittet frem til nå. Todelingen fortsetter nå, men med motsatt fortegn. Oljeinvesteringene fortsetter ned, men er ventet å snu i 2017, sier Braathen.

3) Store offentlige institusjoner

En annen fordel som Trøndelag har, er at vi har en rekke offentlige institusjoner som ikke er så konjunkturutsatte. NTNU, St. Olavs Hospital, Nord universitetet, Sykehuset i Levanger osv. er store arbeidsgivere som gjør at behovet for arbeidskraft er ganske konstant for en stor del av arbeidsstokken.

- Generelt har vi et bredt næringsliv i Trøndelag som gjør oss robuste. Vi er ikke spesielt avhengig av én næring, og da går vi ofte klar av de største svingningene, sier Helland

4) Handel og turisme går godt

Spørsmålet som mange har stilt seg i forbindelse med oljenedturen, er om den får ringvirkninger. Verken Sparebank 1 SMN eller DNB ser noen tegn til dette i Trøndelag. De første bølgene av slike ringvirkninger slår ofte inn i handel og tjenesteyting. Men her ser det ganske bra ut for begge fylker.

- Det er riktig å si at utviklingen er ganske flat i varehandelsegmentet. Husholdningene har en moderat konsumvekst, selv om det er en negativ vekst i volumene. Antallet konkurser har sunket, sier Helland.

- Det viser seg at den lave krona har vært positiv for turismen, så her går det generelt godt, kommenterer Braathen.

5) Stort potensial i teknologi

DNBs Braathen ser også grunn til å fremheve Trøndelag og spesielt Trondheims posisjon innen teknologi som et eget punkt for fremtidstro.

- Her er det mye som skjer i samspillet mellom utdanningsinstitusjonene, gründervirksomhetene og næringslivet. Jeg tror Trondheim har potensial til å bli Norges teknologihovedstad. En av grunnene til at byen ikke har tatt ut sitt fulle potensial, kan være at den har ligget et stykke unna kundene. Nå er ikke dette like viktig som før på grunn av ny teknologi. Det betyr at teknologi nok blir enda viktigere for Trondheim og Trøndelag i neste runde, sier Braathen.

Også Helland peker på mulighetene inne nyskaping og teknologi som en av de virkelig store mulighetene for landsdelen.

Sparebank 1 SMN ser ingen krise i trøndersk næringsliv. Her Vegard Helland, konserndirektør næringsliv. Foto: Terje Visnes, adressa