Brøske sier at Det norske gjennom ti år har bygd opp et stort kompetansemiljø ved hovedkontoret på Torvet, som det er viktig for selskapet å ha med videre når selskapet nå blir til Aker BP.

– Boremiljøet har i det siste levert noen av de mest effektive boreoperasjonene i verden. Mye av utbyggingsorganisasjonen til Ivar Aasen har hatt base her, og de har vist at de kan levere prosjekter både innenfor tidsramme og budsjett, sier Brøske.

Samtidig sier han at det er altfor tidlig å si hva som skjer med alle de rundt 200 i Trondheim, når hovedkontoret nå flyttes til Fornebu.

– Nå er det bare noen timer siden vi signerte avtalen. Det eneste som er bestemt er at hovedkontoret skal ligge i Oslo. Ikke i Trondheim der vi har hovedkontor nå, eller hos BP i Stavanger, sier han.

Brøske sier samtidig at de har ambisjon om å bli det mest effektive selskapet på norsk sokkel, og at de vil vurdere alle stillingene for å se om de er nødvendige.

Forhandlet på overtid

Fredag kveld var Brøske tilbake i kontorene i Trondheim, fortsatt kledd i den samme dressen han hadde på da han fløy ned til Oslo på mandag.

Han sier at det ble forhandlet «uten opphold» de to siste døgnene før avtalen ble inngått. Da olje- og energiminister Tord Lien (Frp), næringsminister Monica Mæland (H) og LO-leder Gerd Kristiansen kom til frokost og avtaleinngåelse klokken 07 hos Det norskes hovedeier Aker på Fornebu fredag morgen, lå avtalen fortsatt ikke på bordet. Først en drøy halvtime senere ble papirene signert.

– Men vi følte oss trygge på at vi skulle komme i mål, sier Brøske, som omtaler fredagen som en «stor dag for selskapet».

På spørsmål om hvor involvert Akers hovedeier Kjell Inge Røkke har vært i prosessen, svarer Brøske at han har vært «særdeles engasjert og tett på».

– Han var selv i flere forhandlingsmøter med BP og deres toppledelse de siste par ukene, og det sier mye om de gode relasjonene når BPs toppsjef Bob Dudley flyr over hit og blir her et døgn, sier Brøske.

Milliardkjøp

Fem på åtte fredag morgen sprakk nyheten om sammenslåingen. Det norske kjøper den norske virksomheten til britiske BP, med mål om å lage et av verdens ledende uavhengige oljeselskap. Som betaling utsteder Det norske 135,1 millioner aksjer til BP, verdt 10,8 milliarder kroner.

Det sammenslåtte selskapet vil ha rundt 1400 ansatte, og bli et av de største selskapene på norsk sokkel med en årlig produksjon på rundt 122 000 fat olje.

Det norskes administrerende direktør Karl Johnny Hersvik skal fortsatt lede selskapet, mens Aker-sjef Øyvind Eriksen fortsetter som styreleder.

På en pressekonferanse på Fornebu fredag formiddag fortalte de om ambisjonene til det nye selskapet, som ifølge Hersvik bringer sammen det beste fra tre verdener.

–Vi får den tekniske ekspertisen fra BP, 175 år med industriell erfaring fra Aker og den slanke og smidige bedriftsmodellen vi de siste årene har utviklet i Det norske. Vi får et selskap som kjører enkle prosesser med høy effektivitet, og som kan snu seg raskt, sa Hersvik, som mener selskapet har et potensial til å nå en produksjon på over 250000 fat per dag i 2023.

- Uro og bekymring

De ansatte ved Det norskes hovedkontor i Trondheim ble orientert om sammenslåingen gjennom en videokonferanse med selskapets ledelse fredag morgen.

Marius Aardal er tillitsvalgt for akademikerorganisasjonen Tekna, og sier at det naturligvis er en viss uro og bekymring blant de ansatte.

– Det er klart at når man slår sammen to selskaper, så vil det bli en del doble funksjoner. Bekymringen er et uttrykk for at de ansatte forstår situasjonen, sier han.

Aardal sier at han ikke ønsker å spekulere i om arbeidsplasser vil forsvinne fra Trondheim.

– Nå skal vi gå i gang med en integrasjonsprosess mellom selskapene. Det vi som representanter for de ansatte kan gjøre, er å gå inn i denne prosessen med mål om å ta vare på de ansattes interesser så godt vi kan. Vi får se hva som kommer på bordet, og lage så gode løsninger som mulig, sier han.

Forpliktet til Trondheim

Til høsten skal produksjonen starte på Det norskes første egenutbygde oljefelt, Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen. Stortinget har satt som forutsetning at feltet skal driftes fra Trondheim, og ifølge selskapet vil det jobbe rundt 60 personer med dette ved oppstarten.

For de øvrige ansatte i Trondheim har selskapet ingen tilsvarende forpliktelser, medgir Brøske. Men han påpeker at selskapets administrative funksjoner allerede er spredt mellom Trondheim, Stavanger og Oslo.

– Om denne modellen vil fortsette, eller om funksjonene samles i Oslo, er det altfor tidlig å si noe om. Nå skal vi jobbe i et par måneder med integrasjonsprosessen, der vi vil se på alle funksjonene i selskapet, sier han.

– Det vil vel være færre enn 1400 ansatte i selskapet når prosessen er over?

– Det er for tidlig å si noe om det. Det blir som å tenke på et tall. Men i Det norske har vi tradisjon for å kjøre åpne prosesser, i et tett samarbeid med de tillitsvalgte. Det er en modell vi har tro på, og som vi vil fortsette med, sier han.

Shopping

Det norske har vært gjennom en storstilt shoppingrunde på norsk sokkel det siste året. I oktober i fjor kjøpte de Svenska Petroleums norske virksomhet, og en måned senere kjøpte de Premier Oils virksomhet i Norge. I år fortsatte de med å overta lisenser fra Noreco og Centrica.

Brøske sier at det nye selskapet Aker BP ikke har planer om å slå på bremsen.

– Jeg tør å fastslå at vi har lagt en plattform for å gjøre nye spennende ting, og vi har klare vekstambisjoner, sier han.