Både KrFs Geirmund Lykke og Frps Sivert Bjørnstad reagerer på Opokus uttalelser etter nyheten om at Det norske flytter hovedkontoret fra Trondheim til Oslo.

Fredag ble det kjent at oljeselskapet Det norske overtar BPs norske virksomhet og danner selskapet Aker BP, og at hovedkontoret flyttes til Fornebu der hovedeier Aker ASA har sine kontorer.

Til Adresseavisen sa Hilde Opoku at det er veldig dårlig signal i tiden vi lever i at norsk industri satser tungt på oljeindustrien, men at hun forventer at selskapets arbeidsplasser i Trondheim vil bestå.

Hun sa samtidig at det ikke er så om å gjøre at Det norske, som i dag har hovedkontor på Torvet i Trondheim, ligger så sentralt plassert i byen.

- Overraskende og beklagelig

Kommunalråd Geirmund Lykke (KrF) sier det er overraskende og beklagelig at Opoku benytter fredagens «triste beskjed om flytting av Det norskes hovedkontor til å snakke ned et dyktig og viktig industrimiljø».

- Ja visst trenger vi et grønt skifte, men jeg mener vi i politisk ledelse har ansvar for å støtte og legge til rette for allsidige og lønnsomme arbeidsplasser, sier Lykke.

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad, som også er næringspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, er krassere og kaller Opoku for «byens største hykler». Opoku var den eneste i formannskapet i Trondheim som i mars stemte imot et forslag om å søke hjelp hos olje- og energiminister Tord Lien for å hindre at Det norske-jobber havnet i Stavanger.

- I dag gråter hun sine krokodilletårer over at Trondheim mister hovedkontoret etter fusjonen. Hun bør heller bare si det som det er, at hun er glad og fornøyd med at byen taper en av de viktigste industribedriftene vi har til østlandsområdet, sier Bjørnstad.

- Bør ikke bli overrasket

Opoku sier til Adresseavisen at hun selvsagt vil jobbe for at Trondheim beholder viktige arbeidsplasser, og for at flere hovedkontor skal bli lagt til byen. Men at verken Bjørnstad eller Lykke bør bli overrasket over at hun ikke setter inn hovedstøtet overfor oljeindustrien.

- Nå er det en varaordfører fra De Grønne, og det bør ikke overraske noen at vi ønsker at trønderske investeringer, og trøndersk engasjement, rettes inn mot det grønne skiftet, sier Opoku.

Opoku sier samtidig at hun vil være opptatt av at de rundt 200 arbeidsplassene som Det norske har i Trondheim i dag forblir i byen, så lenge selskapet eksisterer, men at De Grønne jobber aktivt for å gjøre Trondheim attraktivt for investorer som vil benytte tilsvarende kompetanse i bærekraftige næringer.

- Det er ingen ting som tilsier at vi ikke ønsker å beholde kompetanse og arbeidsplasser i byen, men vår politiske satsing er mer langsiktig. Ved avstemningen Bjørnstad viser til lå det føringer om satsing på oljeaktivitet i Trøndelag.

- Kan man stole på at du vil stå på for å hindre at arbeidsplasser i Det norske flyttes til det nye hovedkontoret i Oslo?

- Så lenge det er en eksisterende aktivitet, så vil vi kjempe for at de eksisterende arbeidsplassene blir i Trondheim. Det er likevel ingen hemmelighet at vi ønsker å jobbe for en omstilling av norsk industri, men en omstilling er ikke det samme som en brå avvikling, sier hun.

Opoku sier samtidig at Det norske ikke nødvendvis trenger å ha kontor på Torvet i Trondheim slik de har i dag:

- Det er tung symbolikk i dagens plassering. Jeg synes ikke miljøbyen Trondheim behøver å lyse opp Torvet med neonskiltene til et oljeselskap.

- Er ikke det nettopp å snakke ned selskapet?

- Med den kompetansen som finnes her er vi opptatt av å bygge miljøbyen Trondheim som merkevare. Vi er opptatt av hvilket Trondheim vi skal ha i fremtiden, og at vi skal være en pådriver for det grønne skiftet og for miljøet. Da er det et paradoks at byen lyses opp av et oljeselskap, men igjen så bør det ikke overraske noen at De Grønne mener det.

- Men som varaordfører representerer du ikke bare De Grønne?

- Nettopp! Derfor er det viktig å bygge næringer vi som bor i Trondheim kan leve av i fremtiden, og som sikrer livsgrunnlaget til kommende generasjoner trøndere. Derfor mener jeg det er feil at vi politisk satser på økt oljeutvinning, når vi allerede pumper opp mer enn atmosfæren tåler, sier Opoku.

- Tungt og viktig miljø

Kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske sier at han ikke har noen kommentar til Opokus utspill, men sier at Det norske i de ti årene de har vært i Trondheim har vært opptatt av å bygge opp kompetansearbeidsplasser.

- Vi er et tungt og viktig miljø i byen i dag, og det er et miljø vi ønsker å bevare, sier han.

Varaordører Hilde Opoku i Miljøpartiet De Grønne sier at ingen bør bli overrasket over partiets holdning til oljebransjen. Foto: Jens Petter Søraa
Fremskrittspartiets Sivert Bjørnstad sier at Opoku gråter «krokodilletårer». Foto: Morten Antonsen