«Brexit» vil kunne påvirke Norge negativt på lang sikt, mener Lise Rye, førsteamanuensis ved historisk institutt på NTNU og ekspert på europeisk integrasjon.

- Norge er, enten vi liker det eller ikke, tett knyttet til EU, og dermed er det i vår åpenbare interesse at EU fungerer godt, sier Rye.

LES OGSÅ: Mange briter har ennå ikke bestemt seg for «brexit».

- Samtidig er det grunn til å heve blikket. Vi er nå inne i en urolig tid, der europeisk samarbeid heller enn splittelse er svaret. EU har sine mangler, men per dags dato har vi ikke et opplagt alternativ, fortsetter hun.

Ikke påvirke EØS

Hun legger vekt på at det er vanskelig å forutse de konkrete konsekvensene av en britisk utmelding av EU.

- Konsekvensene avhenger av hvilket forhold Storbritannia ender opp med å få med EU, av hvordan andre land reagerer og hvilken type avtale Norge forhandler seg fram til, sier Rye.

- Tror du «brexit» kan påvirke EØS-avtalen?

- Noen mener at «brexit» vil styrke EØS og EFTA som Norge er en del av, men det har jeg liten tro på, sier Lise Rye.

Hun mener at det er lite trolig at Storbritannia ender opp med en EFTA-EØS-tilknytning, og at EFTA-landene dermed vil få mer innflytelse.

- Mange av britene vil ut av EU for å få mer selvbestemmelse, og det får de ikke med EØS-avtalen, heller det motsatte, sier Rye.

LES OGSÅ: «Brexit kan bety en svekket verden»

Innvandring, både flyktninger og arbeidsinnvandring, har vært et viktig tema i debatten om «brexit», der mange av tilhengerne for å gå ut av EU er kritiske til innvandringen til Storbritannia.

- Storbritannia vil ikke kunne begrense arbeidsinnvandringen hvis de skal forbli en del av EØS-området. De kan kanskje begrense tilgangen til sosiale ytelser for arbeidsinnvandrere, men borgernes rett til å forflytte seg fritt innad i EØS-området er en grunnleggende del av denne avtalen, og en rettighet jeg har vanskelig for å se at britene vil kunne forhandle unntak fra, sier Rye.

Fiskenæring kan bli berørt

En britisk utmelding i EU vil ikke påvirke norsk økonomi i særlig grad på kort sikt, mener sjefanalytiker i Nordea Erik Bruce.

- «Brexit» i seg selv vil ikke ha stor betydning for Norge økonomisk. Noen eksportbedrifter vil kanskje merke det, for eksempel de som eksporterer sjømat. Stort sett eksporterer vi olje og gass til Storbritannia, som ikke vil bli berørt, sier han.

LES OGSÅ: Uante konsekvenserav «brexit» for oljefondet

Frykter euro-uro

Bruce mener at problemet oppstår hvis en «brexit» blir starten på en større euro-uro med krav om folkeavstemninger i euro-land.

- EU er jo veldig viktig for Norge, så mer uro på finansmarkedet kan føre til at børsene faller og at kronen blir sterkere. Da vil det blir dyrere for EU-landene å kjøpe det vi eksporterer, sier han.

- Vi skal jo omstille oss fra oljenæring til annen eksportnæring, og da vil jo den sterke kronen gjøre norske produkter dyrere, fortsetter han.

Billigere ferie

Han legger til at en «brexit» mest sannsynlig føre til at pundet vil bli svakere på grunn av en mistillit til britisk økonomi. Det vil da bli billigere for nordmenn å reise på ferie til Storbritannia.

Lise Rye tror ikke britene er interessert i en lik avtale som Norge har med EU i dag. Foto: AGNETHE WEISSER, Adresseavisen
Hvis «brexit» fører til flere folkeavstemninger om utmelding i flere land kan det påvirke også norsk økonomi, mener sjeføkonom Erik Bruce. Foto: Larsen, Håkon Mosvold