- Det blir en billig ferie i år, sier Kristin Lervik og ler.

Hele familien Lervik skal feriere på familiestedet de har i Trongsundet i Inderøy kommune. I tillegg skal Kristin på telttur i Steigen i Lofoten.

- Jeg var i syden tre ganger i fjor, men i år blir det heller to turer til Trongsundet, sier hun.

LES OGSÅ: Dette skal trønderne bruke skattepengene til

Lervik brukte mye mer penger på ferie i fjor enn hun har planer om i år. I fjor var hun i sydligere strøk hele tre ganger på sommeren. Hun fikk i tillegg en stor ekstra regning på grunn av svekkelsen av krona.

- Det ble 8000 kroner ekstra fra språkskolen som dattera mi gikk på i USA i fjor. Slike overraskelser slipper vi når vi er i Norge, sier hun.

Mettet på sol og syden

Det er flere trøndere som gjør som Lervik i år. Både når det kommer til å bruke relativt lite penger og til å feriere i Norge.

I følge en undersøkelse gjort av Sentio research for BN Bank skal 53 prosent av de spurte fra Midt-Norge bruke mindre enn 20 000 på ferie i år. 16 prosent oppgir at de ikke skal på ferie, og 3 prosent regner med å bruke over 60 000.

- Jeg er egentlig litt mettet på sol og syden, og det jo i Trongsundet jeg slapper av best. Der skal vi ingen ting og slipper å stresse. Målet er bare å få sett snurten av Petter Northug som visst nok bor like ved, sier hun og ler enda mer.

LES OGSÅ: Høye forventninger til sommeren

Silje Havdal, Forbrukerøkonom i BN Bank, er litt overrasket over at folk skal bruke så lite på ferien.

- Det er ikke så mye å bruke 20 000 kroner på ferie hvis man skal reise på tur med hele familien. Det kommer jo selvsagt an på hva man skal, sier hun.

Norgesferie

Undersøkelsen viser også at 40 prosent av trønderne skal feriere i Norge. Her har respondentene fått mulighet til å hake av på flere alternativer, så det er en sjanse for at flere ferierer både i Norge og i for eksempel Europa.

Havdal har likevel inntrykk av at mange har planlagt å bruke ferien i Norge.

- Når jeg snakker med kundene får jeg inntrykk av at mange skal feriere i Norge. Det er mange som skal på hytta for eksempel, sier hun.

I følge undersøkelsen er det sørlendingene som drar minst på ferie i Norge og nordlendingene som drar mest. Trønderne ligger på landsgjennomsnittet på dette spørsmålet i undersøkelsen. 41 prosent av trønderne sier at de skal til Europa på ferie og 20 prosent til Skandinavia.

LES OGSÅ: Mister to dager av ferien på grunn av flykansellering

Siri Martinsen er en av dem som har oppdaget Norge og Skandinavia som feriemål.

- Det er finest i Norge og Sverige på sommeren, sier hun.

Hun har allerede startet ferien og er på sykkeltur med datteren Linnea (4). De har sammen med far og lillebror vært på turistforeningshytta Vangshaugen på Nordmøre. Senere i ferien skal de til Lofoten og på familiebesøk til Stockholm og Steinkjer.

- Hele familien bruker vel opp mot 30 000 på hele ferien. Mest penger går til flybilletter, men også en del når vi går ut og spiser og koser oss, sier hun.

Strammer inn

- Det er veldig bra at folk ikke bruker så mye penger på ferie. Jeg tror at folk strammer litt inn på forbruket. Noen er nok litt bekymret for hvordan den økonomiske situasjonen blir framover, sier Havdal.

På spørsmålet «hva vil du i hovedsak bruke feriepengene dine på» svarer 50 prosent av trønderne at de vil bruke dem på ferie. 20 prosent bruker feriepengene til sparing og 15 prosent til nedbetaling av gjeld. Her kunne også respondenten svare på flere alternativ.

Havdal tolker det slik at folk er fornuftige med feriepengene sine.

- Det er flott at folk tenker over hva de bruker penger på og at de setter av penger til sparing og nedbetaling av lån, sier hun.

Lervik skal ha så billig ferie at hun kan bruke feriepengene på oppussing av huset.

- Det blir mindre på ferieopplevelser i år enn i fjor og mer på vedlikehold av huset, sier hun.

Hun er ikke selv bekymret for sin økonomiske situasjon, men opplever at det er uroligeheter i økonomien.

- Jeg tenker jo over at det er urolige økonomiske tider. Med alt som skjer med brexit og den store arbeidsledigheten i Rogaland, sier hun.

Mor Siri Martinsen og datter Linnea Fahlström (4) har allerede startet ferien. I dag var det sykkeltur og mating av fuglene som stod på planen. Senere i sommer skal de til Lofoten, Stockholm og Steinkjer. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen
Silje Havdal, forbrukerøkonom BN Bank, synes det er bra at trønderne ikke skal bruke så mye penger på ferie i år. Foto: Terje Svaan, Adresseavisen