- Vi ble hele tiden slått i hodet med at lønnskostnader skulle være så lave som mulig. De som klarte å holde disse kostnadene nede, ble ansett som helter og ble applaudert.

Det sa den tidligere kjøpmannen, Lars Victor Askheim, da han avla sin partsforklaring for Sør-Trøndelag tingrett tirsdag. Askheim har saksøkt Rema 1000 etter at han i 2012 ikke fikk fornyet kontrakt som kjøpmann og franchisetaker for butikken i Fredrikstad han hadde drevet i 15 år.

Les hva Askheim sa om saken før den startet denne uken.

Mistet tillit etter Omo-juks

Rema mener de ikke kunne stole på ham som kjøpmann etter at han våren 2012 kjøpte et større parti Omo vaskepulver i sin egen butikk for å pynte på bruttofortjenesten i butikken og oppnå rabatt. Askheim medgir at «Omo-episoden», som hendelsen ble kalt i retten tirsdag, var dumt gjort, men ikke alvorlig nok til at han skulle miste jobben.

Her er mer om den spesielle Omo-episoden.

I sin forklaring på hvorfor han i 2012, etter butikkens stengetid, hadde gått til privat innkjøp av 396 pakker Omo vaskepulver i sin egen butikk, la Askheim vekt på Rema 1000 og kjøpmennenes jag etter høy inntjening.

En av de viktigste elementene i kostnadskontrollen i Rema-modellen var, ifølge Asheim, å holde lønnskostnadene til ansatte i butikken så lave som mulig.

Unngikk tilleggene

- Det var mulig å bemanne arbeidslistene kynisk, sa Askheim

- Skoleungdom, for eksempel: Så lenge man holder dem under 12 timer i uka, klarer man å unngå å betale ulempetillegg. Da klarte man å holde lønnskostnadene nede, sa Askheim i retten.

I sin innledning nevnte Askheims advokat, Halstein S. Sjølie, et annet eksempel på hvordan Rema-kjøpmenn holdt utgiftene til lønn i sjakk:

- Man prøver å gå klar av arbeidstakere over 60 år slik at man unngår å betale tillegg, sa Sjølie.

Reitan-eide Rema 1000 er landets største dagligvarekjede med nesten 25 prosent markedsandel og eneste aktør som rendyrker franchisekonseptet. Det innebærer at kjøpmenn skriver kontrakt med Rema 1000, etablerer eget aksjeselskap og driver butikken på egen risiko og eget ansvar innenfor de mange rammene Rema 1000 setter. Dermed er det også hver enkelt kjøpmann som har arbeidsgiveransvar for ansatte.

Avvises av Rema-topp

At Rema 1000 legger opp til eller applauderer kjøpmenn som bemanner arbeidslistene kynisk, som Askheim beskriver det, avviser administrerende direktør Jan Frode Johansen i Rema 1000 Norge.

- I henhold til franchisekontrakten, skal våre kjøpmenn følge norsk lov og tariff for ansatte, vedkommende som påstår dette, fikk ikke fornyet kontrakt som kjøpmann. Han har ikke vært kjøpmann i Rema siden 2012, sier Johansen.

- Askheim påstår ikke at loven brytes. Ordet han bruker er «kynisk»? Er kravet til inntjening for høyt?

- For å si det sånn: Du klarer ikke ha effektivitet om du ikke har ansatte som er fornøyd. Og våre butikker har høy effektivitet. Det Askheim sier om inntjeningskrav, må han selv stå for. Det er helt frivillig å bli kjøpmann i Rema, og de fleste kjøpmennene tjener gode penger på å være med i dette systemet. Så påstanden blir litt merkelig, sier Johansen.

Johansen, som møtte for Rema 1000 i retten tirsdag, var selv regiondirektør i Lars Askheim sitt siste år som kjøpmann i 2012. Fra 1. januar i år, har imidlertid Johansen rykket opp til stillingen administrerende direktør for Rema 1000 Franchise Norge med det overordnede ansvaret for alle 570 butikkene i Rema.

Les også: Rekordresultat for Reitan

Følelsesladd forklaring

Askheim klarte ikke å holde tilbake tårene da han forklarte seg om frustrasjonen over å ha mistet livsgrunnlaget og jobben i en organisasjon han hadde investert mye i og frem til han måtte slutte, hadde vært veldig glad i, som han sa.

- Det er vanskelig å forklare hva man er som Rema-kjøpmann. Det er et veldig bra system og man tjener urimelig mye penger. Man jobber veldig mye og man får tunnelsyn, sa Askheim.

- Dette er ikke noen kritikk av Rema. Eneste gang jeg har følt noe ubehag overfor Rema, var på et riksmøte vi hadde i Trondheim et år, sa han.

Hvert år samler Rema 1000 sine kjøpmenn til et såkalt riksmøte. Det mest kjente var kanskje da Reitan tok med hele kjøpmannsstanden til Las Vegas i 2014. Noen år tidligere, og flere ganger, nøyde de seg med Trondheim.

- En sektfølelse

- Jeg vil fortelle om to ting fra riksmøtene våre. For Rema er litt spesielt. Bra, men ganske spesielt. Vi har kåring av dem som har tjent fra én til tre millioner. Da spilles Money-sangen av Pink Floyd og de som ar tjent over en million må reise seg og bli applaudert, fortalte Askheim.

- Ett år i Trondheim, sent på kvelden skulle vi gå barføtt på brennende kull ute. Jeg husker ikke helt bakgrunnen for det. Men vi skulle ta av oss sko og sokker og gå over kullet. Jeg snek meg unna. Det var det eneste gangen jeg har følt ubehag i Rema. Det var en sektfølelse, sa Aksheim.

Dagens adm.dir. i Rema 1000, Jan Frode Johansen, sier han ikke kan kommentere en hendelse mange år tilbake i tid.

Saken fortsetter i retten onsdag.

Rema i retten: Jan Frode Johansen (adm.dir i Rema 1000 Norge), Øystein Myre Bremset, (advokat i BA-HR​) og Martin Aspaas (adv.fullmektig i BA-HR), på vei inn i rettssalen for å møte den tidligere kjøpmannen som saksøker dagligvaregiganten. Foto: Kristine Lindebø
Nye roller: I 2012 var Lars Victor Askheim (nr to fra venstre) kjøpmann og Jan Frode Johansen (t.h) regiondirektør. I retten ,øttes de som tidligere kjøpmann og admonistrerende direktør i Rema 1000 Norge. Tv: Anders Evensen (advokatfullmektig) og bak Askheims advokat, Halstein S. Sjølie. Foto: Kristine Lindebø
Saksøkeren: Lars Victor Askheim (i midten), flankert av sine adviokater, advikatfullmektig Anders Evensen (t.v) og advokat Halstein S. Sjølie. Foto: Kristine Lindebø