- Da jeg startet her var det brakkerigger vi oppholdt oss i, men nå har vi fått skikkelige lokaler, sier Arvid Johnsen.

Han er formann for kundebehandling ved Trondheim Renholdsverk sin gjenvinningsstasjon på Hegstadmoen utenfor Trondheim.

Bilene kommer kjørende inn og stiller seg opp langs det nye anlegget. Johnsen sin jobber er å vise dem hvor de skal kaste hva, samt å forklare dem hvordan de skal parkere for at alt skal gå så plettfritt som mulig.

- Vi veileder mange, og det er det ikke alle som tar like bra. Det er greit med dem som ikke vet hvor noe skal, eller hva de skal gjøre. De spør i hvert fall. Det er verre med dem som tror de vet. Jeg husker det var en som kom bort til meg en gang og sa «det er ikke mulig å bli sur når en ser smilet ditt», så all den tid vi er trivelige og smiler går det bra.

Varierte arbeidsoppgaver

Før var Johnsen ute og kjørte søppelbil, men et brudd i ryggen i alpinbakken satte en stopper for det.

- Det er så varierte arbeidsoppgaver her på sentralen at en må nesten være gipset for å ikke komme på jobb. Etter skaden var det uaktuelt for meg å kjøre søppelbil, men her er det alltid rom for å bytte arbeidsoppgaver om en skulle skade noe av kroppen sin.

Ute på plassen kommer flere personbiler. Noen med henger, andre med bagasjerommet fullt av søppel.

- De er egentlig ikke så opptatte av jobben vi gjør her. Mange ser bare sin egen mulighet til å bli kvitt søppelet sitt, men de vi snakker med setter pris på oss og vi får mye skryt, sier Johnsen og legger til at for ham er kundebiten det morsomste.

- Det er drømmejobben. Vi møter mye folk og hører mange morsomme historier, men av og til føles det som om de kommer med ferjen eller at alle sammen plutselig ser en person som kjører med en henger med søppel og tenker at han vet veien så de følger etter. Det er veldig variabelt hvor stort trykket er her.

Søppelbilene

Noen meter borte i gaten står hovedanlegget til Trondheim renholdsverk. Klokken er halv elleve på formiddagen, og plutselig blir det veldig tydelig at lunsjpausen er over. Ut fra de åtte garasjeportene kommer søppelbilene ut på rad og rekke.

- Det er åtte til tolv biler som står i rekke bak hver port, sier Bjørn Helmersen.

Han kjører en av de mer spesielle søppelbilene i byen.

- Bilen har en slange jeg kobler på avfallstanker som er gravd ned. Etter det trykker jeg bare på noen knapper og følger med på en skjerm mens bilen gjør resten av jobben selv, forklarer Helmersen.

- Om denne bilen blir ødelagt sliter vi. Det er den eneste vi har av denne typen, så vi bruker mye tid på vedlikehold. Annenhver uke brukes en hel dag på å gå over den.

- Passer meg perfekt

Vi stopper ved en av tilkoblingspunktene. Helmersen hopper ut av bilen. Et par minutter senere er han inne igjen.

- Det er blitt mindre fysisk arbeid etter at jeg begynte å kjøre denne bilen, så jeg må vel kanskje begynne å røre meg litt på fritiden.

Han har kjørt søppelbil i åtte år. Det siste drøye året i den nye bilen med sug. I hvert fall fire dager i uken. Den siste uken tar han seg av konteinere med kranbil.

- Når vi kommer til barnehagene er ungene helt «styrat». De spør hva jeg heter, og jeg bruker å svare at jeg heter Ole Brumm. «Haha! Han heter Ole Brumm», roper de og ler. De synes det er veldig morsomt, forteller søppelbilsjåføren.

- Det var kranbil jeg egentlig ville kjøre, og kombinasjonen med denne bilen er ideell. Jeg har kommet dit jeg ville, og dette passer meg perfekt.

Må ned i tankene

Før han begynte i renholdsverket kjørte han buss for Team Trafikk i 20 år.

- Jeg ble litt lei av det. I tillegg kom vi opp i en anbudssituasjon, og da tenkte jeg at det var greit å skifte jobb. Nå har jeg ingen ønsker om å skifte arbeidsgiver, men blir også denne jobben satt ut på anbud og privatisert vet jeg ikke hva jeg gjør, sier Helmersen.

- Hva er det verste med jobben?

- Det er når det dukker opp ting i restavfallet som ikke hører hjemme der. Da må jeg fysisk ned i tankene for å renske dem, og der kan det være mye rart. For noen dager siden var det for eksempel fire gulvmatter som lå i restavfallet, og da måtte jeg ned. Det er ikke spesielt morsomt, men gjør jeg det ikke blir ikke avfallet tømt.

Arvid Johnsen ved gjenvinningssentralen på Heggstadmoen veileder de som kommer for å kaste søppel og sørger for at rett avfall havner i rett kontainer. Foto: Espen Halvorsen Bjørgan