Ifølge Norges Råfisklag opplever Nord-Norge det dårligste rekefisket på ti år. Dermed blir de få rekene som er å få tak i kostbare.

- Vi gjør vår ytterste for å ha ferske reker til salgs, men til denne helga fikk vi rett og slett ikke tak i, sier Ketil Rismark, daglig leder ved Ravnkloa.

Den perfekte sommerkvelden for mange er et glass hvitvin og reker, og ifølge ekspertene på Ravkloa er det de ferske rekene som smaker best. Det er bare at det er så få av dem.

- Helgelandskysten virker å være tom for reker. Situasjonen er ille og det gir ekstrem høy pris. Forrige uke gikk kilosprisen opp 17 kroner og denne uke økte den med ytterligere 13 kroner. Jeg har aldri før opplevd så høy kilopris. Vi prøver alltid å ha ferske reker mot helg, og forrige helg fikk vi tak i litt reker fra Varanger og litt fra Mandal, men til denne helga gikk det ikke. Og det er jo når været er som nå at det sier pang! Da skal alle ha reker og mange blir skuffet når de ikke får kjøpt ferske, sier Rismark.

Nedgang på nesten 40 prosent

Selv om Ravnkloa ikke har ferske reker, så har de reker som har vært fryst. Gode de også, særlig de ekstra store. Kunde Asgeir Haugan spør likevel etter ferske reker når han kommer innom. Isteden blir det grønlandsreker fisket i vinter.

- Det er dyrt med reker, men det hører med om sommeren, sier Haugan.

Norges Råfisklag omsetter fisk fra og med Finnmark og til og med Nordmøre.

- Denne sommeren er det ekstrem knapphet på nordnorske, ferske reker og det gir stor rift om de som fiskes, sier Svein Ove Haugland, assisterende direktør i Norges Råfisklag. Både fiskere og utsalgssteder må øke prisene for å tjene inn de tapte inntektene.

Fra årsskiftet og frem til begynnelsen av juni merket Norges Råfisklag seg en nedgang i kystrekefisket på nesten 40 prosent. Mens det i denne perioden i fjor ble fisket 300 tonn, ble det fisket i underkant av 200 tonn i år.

I Sør-Norge går det litt bedre for rekefiskerne. Der har det vært en økning fra 7000 tonn i 2015 til mellom 10.000 og 11.000 tonn i 2016.

Kunder reagerer på prisen

- Årsaken til nedgangen i vårt distrikt skyldes naturlige svingninger i kombinasjon med at noen rekefelt var stengt i vinter på grunn av mye torskeyngel, sier Haugland. Maneter har også gjort det vanskeligere å fiske med trål og i tillegg har færre fiskere dratt ut på rekefiske.

Selv om det er mest etterspørsel etter reker om sommeren, så er rekene på sitt beste om vinteren.

- Ja, rekene er egentlig best om vinteren, men det er jo noe med totalopplevelsen. Det er noe spesielt med å sitte på bryggekanten og kose seg med reker, sier Haugland.

Det er Rismark på Ravnkloa enig i, men ikke til enhver pris.

- Når rekene blir så dyre som nå er det nesten så vi kvier oss for å si prisen til kundene. Jeg håper den ikke blir høyere, sier Rismark.

Frosne store reker: Ketil Rismark er daglig leder ved Ravnkloa, og skal i helga kose seg med feriestart og ekstra store reker fisket på Grønland i vinter. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth, Adresseavisen