- Jeg mener at Oslo må ta opp kampen med Trondheim om å være Norges teknologihovedstad, sier stortingsrepresentant for Høyre Heidi Nordby Lunde.

Hun er valgt inn fra Oslo Høyre og sitter i finanskomiteen.

På onsdag skrev Adressa.no at Torgeir Anda, venstrepolitiker og daglig leder i Anda kommunikasjon, mener at Trondheim må konsentrere seg om å være teknologihovedstad, og ikke rockehovedstad og fotballhovedstad på samme tid.

Nordby Lunde mener derimot at Oslo har mulighet til å gjøre det bedre enn Trondheim.

- Jeg vil være snill med trønderne og anerkjenne Trondheim med NTNU i spissen som teknologihovedstaden, men for framtiden mener jeg at Oslo har større muligheter til å gjøre større suksess med gründere, sier hun.

Hun mener at Oslo-området, da inkludert Fornebu, er bedre rustet til å være sentrum for teknologiutvikling fordi byen er tettere på kundene. Hun tenker spesielt på finansmiljøet.

Finansteknologi i Oslo

- Finansteknologi er på veg opp, og det største finansmiljøet finner vi i Oslo. Det er bare å se til London, der teknologiselskapene og finansbransjen holder til i det samme strøket, sier hun.

Les også: Trondheimsteknologi solgt for milliarder av kroner

Et eksempel på finansteknologi er DNBs app Vipps, som gjør det mulig for bankkunder å overføre penger til hverandre på mobil. Nordby Lunde mener at Oslo kan lære noe av Trondheim mens de tar opp kampen.

- Oslo kan se til Trondheim når det kommer til inkludering av universitetet som en del av byen, sier hun.

- Dårlig i realfag

- Oslo kaller seg også tidvis teknologihovedstaden. Jeg vet ikke hvem som har mest rett, men Oslo gjør det i hvert fall bedre enn Trondheim på nasjonale prøver i matte, sier Anne Jorunn Vikdal.

Vikdal er nestleder i Nito (Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer) i Sør-Trøndelag, og mener at det bør være større fokus på realfag i grunnskolen.

- Jeg blir provosert over at Trondheim kan kalle seg teknologihovedstad når det står så dårlig til med matte- og naturfagferdighetene i grunnskolen, sier hun.

Les også: NTNU-student kåret til «Årets digitale innovatør»

Vikdal refererer til at Trondheim scorer dårlig på nasjonale prøver når det kommer til regning. I skoleåret 2015/2016 nådde 26 prosent av femteklassingene i Trondheim opp på det høyeste mestringsnivået, mens 35 prosent av Oslo-elevene gjorde det samme. Gjennomsnittet i landet forøvrig var på 25 prosent. I åttende klasse var det 10 prosent av Trondheimselevene, 20 prosent av Oslo-elevene og 11 prosent nasjonalt.

Nestleder i Nito Anne Jorunn Vikdal ser utover teknologihovedstaden fra Bispehaugen barneskole. Hun synes det bør satses enda mer på realfag i grunnskolen. Foto: Guro Flaarønning

- Jeg skjønner at Trondheim kaller seg teknologihovedstad med NTNU og Sintef i spissen, men byen er avhengig av å få inn studenter utenfra for å kalle seg det. Det er viktig å heve ferdighetene også for dem som vokser opp her, sier hun.

- Jeg savner konkrete tiltak for å heve nivået i grunnskolen, fortsetter hun.

- Viktig med kreativitet

Fungerende ordfører i Trondheim Hilde Opoku argumenterer med at de har satt inn flere tiltak for å bedre realfagkompetansen i grunnskolen.

- Vi har et helt annet fokus på realfag nå enn tidligere. Vi har blant annet opprettet et Newtonrom, og vi har kjøpt inn masse utstyr til klasserommene for å gjøre undervisningen morsommere, sier hun.

Hilde Opoku mener at Trondheim er den klare teknologihovedstaden, og forsvarer realfagsatsingen i grunnskolen i Trondheim. Foto: Morten Antonsen

Trondheim kommune har kommet med en realfagstrategi for 2016 til 2019. Opoku legger til at bystyret har vedtatt at det likevel ikke skal bli en ensidig fokusering på realfag.

- Vi mener at elevene blir bedre på teknologiutvikling og entreprenørskap hvis de også får jobbe med kreative fag, sier hun.

- Naturlig sentrum for teknologi

Opoku er klar på at hun ønsker at Trondheim skal være Norges teknologihovedstad.

- Jeg forstår ikke helt logikken til Nordby Lunde. Det er viktig at vi sprer aktiviteten i landet på flere steder enn bare Oslo. Trondheim har en lang tradisjon for teknologi og er derfor et naturlig sentrum for det, sier hun.

Hun legger til at den fysiske nærheten til kunder og lignende ikke er like viktig i dag på grunn av dagens nye løsninger innenfor akkurat teknologi.

- Trondheim er satt på kartet internasjonalt som en levende og fremadrettet teknologiby. Teknologifokuset er inkludert i alt vi har av næringsplaner og lignende, sier hun.

Les også: Opoku liker ikke at Torvet «lyses opp av et oljeselskap»

Hun mener likevel at byen må hegne om mangfoldet, og ikke bare fokusere på teknologi.

- For å tiltrekke oss forskere, må vi også ha et kulturtilbud og naturtilbud som virker forlokkende. Det er mangfoldet som skiller oss ut som by, sier hun.