Gjennom familieselskapet Kvarv AS kontrollerer oppdrettsgründer Gustav Witzøe og sønnen Gustav Magnar en rekke sjømatselskaper, deriblant den børsnoterte laksegiganten Salmar på Frøya.

Selskapene hadde i fjor inntekter nær 8,4 milliarder kroner, viser konsernregnskapet til Kvarv. Overskuddet før skatt endte på 1,5 milliarder kroner, mens resultatet etter skatt ble på drøyt 1,2 milliarder.

Lenger til havs

Overskuddet er likevel lavere enn i både 2014 og 2013, noe som skyldes at kostnadene har økt mer enn inntektene. Salmar står for størstedelen av virksomheten, og Gustav Witzøe sier til Adresseavisen at det særlig skyldes selskapets kostnader med å håndtere lakselusa.

- Det er en bekymringsfull utvikling, og mye er knyttet til reguleringene som gjelder, sier Witzøe, som mener kravet om maksimalt 0,5 lus per fisk er for strengt.

- Med metodene vi har øyeblikket er det vanskelig å holde seg under nivået. Det krever mange behandlinger, og det fører til at fisken blir resistent mot medikamentene. Jeg mener at om vi hadde lettet litt på grenseverdiene, så ville produksjonen blitt mer bærekraftig og mer kostnadseffektiv, sier han.

Salmar fikk i vår tildelt åtte utviklingskonsesjoner til sin havmerd, som skal gjøre det mulig å drive lakseoppdrett lenger til havs. De planlagte investeringene er på 690 millioner kroner, men Witzøe tror det på sikt vil føre til lavere kostnader.

- Ja, det tror vi definitivt. Vi skal produsere laks i dens normale habitat, og vi mener vi skal få store effekter av det, sier han.

Flere har advart mot kostnadsøkningen i oppdrettsbransjen, som delvis har kommet i skyggen av den kraftige veksten i lakseprisen. Witzøe tror ikke på et kraftig prisfall de neste par årene, men sier at bransjen på lang sikt må gjøre noe med kostnadene.

To milliarder på bok

Kvarv-konsernet har de siste årene kjøpt seg opp innen større deler av havbruks- og fiskerinæringen, og ifølge årsrapporten ser de mange interessante investeringsmuligheter. Eierskapet i Salmar ga i fjor et utbytte på rundt 600 millioner kroner, og regnskapet viser at konsernet har over to milliarder kroner tilgjengelig.

Investeringene forvaltes av datterselskapet Kverva som ledes av Helge Moen. Han bekrefter at de har betydelige midler til nye oppkjøp.

- Dette er midler som er akkumulert siden 2013 gjennom både salg av virksomheter og utbytter. Det er midler som vi ønsker å investere i sjømatnæringen, samtidig som vi ønsker å ha en trygghet i bunn, sier han.

Kverva kjøpte i fjor 50 prosent av aksjene i utstyrsleverandøren Steinsvik og i fiskehelseselskapet Patogen. De etablerte også sjømatselskapet Insula, som blant kjøpte opp leverandøren Keco i Oslo og fiskematprodusenten Maxmat i Bodø.

I år har Insula kjøpt det svenske sjømatselskapet Västkustfilé, mens Salmar har kjøpt seg inn i det islandske oppdrettsselskapet Arnarlax.

Moen sier at med såpass mye penger i kassen, så tar det tid å sette dem i arbeid. Men han forventer at de vil gjøre nye investeringer i løpet av året.

- Det vil være der kombinasjonen av avkastning og risiko oppleves som mest interessant. Historisk sett har vi gjort mest i Norge, men vi utelukker ikke å i større grad også gå ut av Norge fremover, sier Moen.

- Det som i større grad er avgjørende, er om investeringene er innen områder hvor vi har kunnskap og kompetanse, og hvor vi kan bidra, sier han.

Formuesskatt

Kvarv AS eies hovedsakelig av far og sønn Witzøe. Sistnevnte eier 97 prosent av aksjene, mens faren kontroller selskapet gjennom de stemmeberettigede a-aksjene.

Konsernregnskapet viser at det i fjor ble betalt ut et utbytte på 250 millioner til eierne av Kvarv, og etter det Adresseavisen forstår går en stor del av dette til betaling av formuesskatt.

I konsernregnskapet er investeringene verdsatt til rundt 1,5 milliarder kroner, men det reflekterer ikke de reelle verdiene familien kontrollerer. Aksjeposten i Salmar er alene verdt rundt 15 milliarder kroner, etter at aksjekursen har steget med rundt 120 prosent det siste året.

Familien har også investeringer utenfor sjømatsektoren, som er skilt ut i selskapet GMW Venture. Her ligger blant annet eierskapet til restauranten Nordøst på Solsiden i Trondheim.